Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy mogę się tak zwrócić?

Polecane posty

Gość gość

Bilet normalny kosztuje 3 zł a studencki kosztuje 1,50. Czy wchodząc do autobusu mówię : " poproszę połówkę" to mówię coś nie tak ? Czy mówię ",od rzeczy"? Bo kierowca nie sprzedaje mi wtedy biletu i nie wydaje mi reszty. Proszę o odp

Gość gość
poproś "studencki" połówka to inaczej 0,5 litra wódki.

Gość gość
czyli mówię "od rzeczy"? Kilka razy tak próbowałam i za każdym razem dostawałam inny bilet niż chciałam. Kierowca nic się na to nie odezwał.

Gość gość
przecież wiadomo że chodzi mi w tej sytuacji o bilet nie o wódkę. przecież nie byłam pijana czy coś. ale czy to "brzmi" od rzeczy? niech ktoś odpowie

Gość gość
Taki bilet to bilet ulgowy .

Gość gość
A masz jakiś problem z powiedzeniem "poproszę studencki/ulgowy/bilet za 1,5zl"? Jak ty się na studia dostałaś skoro nie potrafisz poradzić sobie z takim banalnym problemem?

Gość gość
tak, tylko problem tkwi gdzieś indziej. no bo normalny kosztuje 3 zł, ulgowy 2 zł a studencki 1,50. no to ja daje 2 zł mówiąc ze chce połówke a on mi daje ulgowy nie za 1,50 tylko za 2 zl. czy ja mam cos z glowa czy nie umiem liczyc?

Gość gość
No to najlepiej mieć zgodne 1.50 zł i mówić studencki.

Gość gość
no właśnie, tak najlepiej by było. problem tkwi w tym ze jestem z malej miejscowosci gdzie wszyscy sie znaja i ze ja sie troche balam kontroli i zamiast mowic normalnie to ja jakby ze stresu tak chyba "od rzeczy". no wiec boje sie co pomysla o mnie znajomi ktorzy to slyszeli, powiedza ze mam cos z glowa, albo ze popiłam i wodke chce kupowac ...heheh. mam problem teraz ze soba. niby prosta rzecz a ja nie umialam sie zachowac. teraz mam problem z jazda tym autobusem, bo kierowca sie na mnie dziwnie patrzy i sie podsmiechuje.

Gość gość
To jest jakaś prowokacja. Tacy ludzie nie istnieją na prawdę :D

Gość gość
no właśnie że może istnieją. uległam prowokacji i troche mnie to boli.