Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy któraś z Was czytała Biblię?? Jeśli tak to... mam pytanie...

Polecane posty

Gość gość

Biblii nigdy nie czytałam, ale rozmawiałam z osobami, które ją przeczytały od deski do deski. Każda z tych osób przestała chodzić do kościoła. Czytałyście? Co Was najbardziej zszokowało?? Wiem, że przykazań jest więcej niż 10, te o których się nie mówi... Te usunięte brzmią jak?? Nie mogę tego znaleźć...

Gość gość
Mówiąc lopatologicznie... Żeby nie budować świątyń i nie nosić pieniędzy na kościół, że wszystkie sakramenty są darmowe itp... Jak wiadomo JEST INACZEJ!

Gość gość
Czutalam, tez nie chodze. Tu masz przykazania w orginale Pwt 5,06-21 wg Bibli Tysiaclecia

Gość gość
Trzeba zachowywać szabas. Czyli dniem świętym jest sobota. Nie można też modlić się do obrazów i trzeba czcić tylko Boga (kult Maryjny i innych świętych jest niezgodny z przykazaniami - katolicy nawet nie wiedzą, że bluźnią).

Gość gość
... a moja teściowa WIELKA KATOLICzKA, 3razy w tyg w kościele i wszędzie matka boska na obrazach w domu.

Gość gość
Dlaczego po przeczytaniu tej Biblii przestajecie chodzić do kościoła???

Gość gość
"Dlaczego po przeczytaniu tej Biblii przestajecie chodzić do kościoła??? " x bo zaczynają uświadamiać sobie że w kościół nie jest religią stworzoną na podstawie biblii tylko na podstawie ustaleń kilku pedałów w sukienkach. Np. biblia pozwala tylko na modlenie sie do Boga przez Jezusa, a katoliki modlą sie do Maryji

Gość gość
17:07 podbijam pytanie

Gość gość
to że oo przeczytaniu Biblii ludzie przestają chodzić do Kocioła katolickiego nie oznacza ,,że tracą wiarę . Przeciwnie ,czytanie Biblii powoduje ,że Bóg przybliża się do człowieka i często szuka innego kościoła chrześcijańskiego a jest ich całkiem sporo w Polsce

Gość gość
Przecież do wiary nie potrzebny jest żaden kościół. Kościół, zasady religijne, doktryny tylko oddalają od Boga.

Gość gość
...bo wg Bibli sakramenty są BEZPŁATNE ... a wg kościoła jest CENNIK :p JESZCZE rozumiem ślub, chrzest itp, ale płacić za pogrzeb? a iIu jest księży, którzy bez $$ nie pochowają i koniec. Żal i żenada.

Gość gość
Zawsze było 10 przykazań. KK wyrzucił drugie biblijne przykazanie, a ostatnie podzielił na dwie części. Są jeszcze dwa przykazania miłości, które przekazał nam Jezus. Ale one nie liczą się do starotestamentowych. Dlaczego ludzie, którzy czytają Biblię odchodzą od kościoła? Przeczytaj, to zauważysz, że obraz Boga starotestamentowego, to nie jest obraz Boga przekazywanego nam na lekcjach religii. Ogólnie KK nie wgłębia się za bardzo w czczenie Boga ojca na mszy świętej, ponieważ istotą naszej chrześcijańskiej wiary jest śmierć i zmartwychwstanie jego syna. A przynajmniej my wierzymy, że to syn dokładnie tego konkretnego Boga. Poczytaj Biblię, to zobaczysz jak wiele ich dzieli.

Gość gość
W biblii jest napisane, zeby wystrzegac sie uczonych w Pismie, którzy nosza dlugie szaty i lubia pozdrowienia na rynkach.

Gość gość
........ .bo w Biblii jest napisane aby nie budować świątyń, nie łożyć na nie kasy. Bóg jest wszędzie.

Gość gość
Oj dzieci dzieci... A kto objawil sie siostrze Faustynie i nakazal zmawiac koronke do Milosierdzia Bozego na rozancu,ktory wymyslij kosciol? Jezus. Nie potraficie zinterpretowac dobrze Biblii. Faktem jest ze duzo nawymyślał kosciol ale czy Jezus nie modlil sie ze swoimi uczniami w Synagodze?

Gość gość
Ja tam też nie rozumiem tych co po przeczytaniu Biblii tracą wiarę, ja czytam regularnie i nie mam takich objawów

Gość gość
Ogolnie chodzi o to ze nie mozna nadawac figurom, obrazom swietych mocy. Kiedys ludzie modlili sie do zlotej krowy i ta krowa sama w sobie byla bogiem. Modlimy sie do Boga poprzez obrazy czy figury, ale jest to tylko symbol i nie ma magicznych czy uzdrawiajacych mocy. Dlatego przykazanie stalo sie poniekad nieaktualne i zostalo usuniete. Ten obraz czy figurka ma stworzyc nastroj i byc wyznacznikiem miejsca do modlitwy, chociaz bez znaczenia czy pojdziesz na lake i bedziesz modlil sie przed krowim plackiem, bo Bog jest wszedzie. To akurat najprostrze z zagadnien Biblii do wytlumaczenia. Czytalam Biblie trzy razy i nie wierze w Kosciol. Czytalam ale szukalam tez wyjasnien i przez dociekliwosc zwatpilam.

Gość gość
Biblia nie nakazuje celibatu. Nawet mówi, że jak ktoś ma potrzeby seksualne to niech sobie weźmie żone, zamiast ślinić sie i chodzić z nabrzmiałymi jajami i brudnymi myślami nierzadko wokół małych chłopców :o Dlatego pastorzy w kościele protestanckim mają żony dzieci i wszystko jest ok.

Gość gość
Jezus - rozumiem, znam historie Ale Bóg to kto??

Gość gość
gość dziś Serio w to wierzysz????

Gość gość
Mój syn ostatnio zapytał mnie po religii... Kto to ten bóg? Tata Jezusa?

Gość gość
gość dziś A co z "cudownymi" obrazami? Dlaczego jedne obrazy są lepsze wg Was niż inne? Są obrazy czy figury otoczone specjalną czcią, obrazy do których się pielgrzymuje (sic). Przecież obraz to tylko obraz?

Gość gość
gość dziś I co mu powiedziałaś?

Gość gość
Mylisz się. Nakazuje. Nawet są w biblii wytyczne jak wyglądać mają szaty mszalne księży. Podczas wędrówki do ziemi obiecanej, Bóg zażyczył sobie świętej arki. Namiotu i wyznaczył sobie 4 mężczyzn do pilnowania tej arki i łażenia koło niej. Kazał tym mężczyznom porzucić swoje żony, oraz swoje dzieci. Mieli mieć szatu wyszyte złotem z winorośle i jabłka. Stąd wziął się celibat. Majątki księży zostawiane w Watykanie, to tylko utwierdziło KK, że celibat jest dla nich dobry. Protestantyzm miał być buntem względem KK z Rzymu i dlatego tam nie ma celibatu i kilku innych rzeczy.

Gość gość
Nie wiecie po co w kościele był ustanowiony celibat ? Tylko po to żeby kościół nie tracił ziemi.

Gość gość
17:25 powiedziałam, że tak... ...ze Bóg to pierwsza Osoba Trójcy Przenajświętszej. Stworzyciel całego świata, a Jezus to syn Boga który razem ze swoim Ojcem oraz Duchem Świętym tworzy tzw. Trójcę Świętą.

Gość gość
za kazdym takim obrazem kryje sie jakas historia, nie czcisz samego obrazu , a historie z nia zwiazana.

Gość gość
17:17 bzdury piszesz. Znasz w ogóle to przykazanie? Przykazanie zostało usunięte z jednego prostego powodu. Wizerunki świętych, matki boskiej, relikwie i inne, to świetny interes. Poza tym to przykazanie mówi o tym, że nie można oddawać czci temu co żyje na ziemi, w wodzie, oraz powietrzu, czyli również innemu człowiekowi. A co robimy w KK ? Modlimy się do ludzi. Wierzymy, że ten święty wybłaga dla nas łaskę u Boga. My nie powinniśmy nawet matki boskiej czcić. Różaniec według drugiego przykazania to grzech. Po co w ogóle powstał KK? Po to, aby się Rzym jakpbspoleczenstwo, cesarstwo itd, się nie rozpadł, po to, aby wszyscy świętowali w jeden dzień. Dlatego święta w KK pokrywają się z rzymskimi, a z biegiem czasu pochłonęły inne pogańskie święta.

Gość gość
Oficjalnie w kk celibat obowiązuje dopiero od VIII w. Wcześniej papieże miewali żony, a urząd ten był nawet dziedziczony z ojca na syna :-D

Gość gość
A kto to jest Duch Święty?