Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy któraś z Was czytała Biblię?? Jeśli tak to... mam pytanie...

Polecane posty

Gość gość
Dogmat o Trójcy Świętej: Bóg jest Bogiem Trójjedynym, istniejącym jako trzy Osoby pozostając jednocześnie jednym Bytem.

Gość gość
gość dziś To w teorii. W praktyce jest troszkę inaczej :-D

Gość gość
Przeczytałam całą Biblie i stwierdzam, że to dobra książka, ale fantasy. W dodatku faworyzowanie tylko wybranych przyczynia się do szufladkowania ludzi i dzielenie na złych i dobrych, jakby pomiedzy nie było nic. Tępienie homoseksualistów i stawianie ich na równi z zoofilami jest chore. Biblia jest liniowa, jak kiepsa gra rpg. Albo idziesz w jedną i jesteś dobry, a jak pojdziesz w drugą to jestes skonczonym s*********m. Sorry, ale świat tak nie działa ;)

Gość gość
Boże... Jak ja mało o tym wszystkim wiem :(

Gość gość
to przeczytaj jeszcze raz co napisalam, modlisz sie nie do obrazu, a przez obraz do Boga. Co do czczenia przedmiotow wytlumaczylam chyba jasno ze kiedys posazek krowy sam w sobie byl bogiem! Nie modlisz sie do rozanca, a odmawiasz modlitwe z jego pomoca, w zasadzie by nie musiec liczyc powtorzen. Co do swiat poganskich masz racje, jezeli chodzi o czczenie samej Maryji juz nie, no ona chocby w fatimie ukazala sie dzieciom i odegrala role poslanca,bo jako tako sam Bog nie ma postaci, za jej posrednictwem mozemy kierowac prosby do Boga.

Gość gość
Kazał tym mężczyznom porzucić swoje żony, oraz swoje dzieci. Mieli mieć szatu wyszyte złotem z winorośle i jabłka. Stąd wziął się celibat. Majątki księży zostawiane w Watykanie, to tylko utwierdziło KK, że celibat jest dla nich dobry. Protestantyzm miał być buntem względem KK z Rzymu i dlatego tam nie ma celibatu i kilku innych rzeczy. x Ja pierdziu tak to jest jak głąb bierze dosłownie wszystko w książce przenośni. Celibat został wprowadzony by majątek kościoła nie był "rozkradany" przez dzieci. Co więcej nawet ksiądz w Polsce może wziąć ślub i według prawa nikt nie może go wyrzucic z pełnienia roli księdza. Wystarczy wiedzieć kogo za ryj trzymać i być grzecznym na początku drogi ;) Mam zywy i namacalny dowód, że tak sie da ;)

Gość gość
Ja przeczytałam. Pierwsze co mi się rzuciło w oczy to nienawiść do kobiet. Brak szacunku. Od pierwszych wersów, gdzie winna grzechu pierworodnego jest kobieta- Ewa, która to niby "namówiła" Adama do grzechu... Później faceci mogli mieć żony, dzieci z różnymi kobietami, ale kobieta kilku facetów już nie.

Gość gość
Jak Ewa mogła być winna skoro Adam też miał rozum rzekomo? Wychodzi na to, że według Biblii tylko kobiety potrafią rządzić światem, bo faceci to uległe, do zmanipulowania c**y. Calą Bilbie szlag trafił i strzelili sobie tym w kolano ;)

Gość gość
z tym ze Adas nie wiedzial ze to owoc z zakazanego drzewa!

Gość gość
gość dziś To czy Matka Boska rzeczywiście ukazała się dzieciom czy nie, to jest kwestia tylko i wyłącznie wiary. Tak samo objawienia siostry Faustyny - jedni w to wierzą, a dla innych to wymysł chorego umysłu (różne są choroby psychiczne). A kult kobiet był już wcześniej. Np. taki kult Izydy, który został przekształcony właśnie w kult Maryjny.

Gość gość
18:01] haha geniusz! Tos pofrunela :D "jedni w to wierzą, a dla innych to wymysł chorego umysłu (różne są choroby psychiczne)." To tyczy sie calej wiary nie tylko objawien ..

Gość gość
pojawienia mają osoby chore psychicznie

Gość gość
Sam Jezus mówił ze jeśli ktoś ma myśli o podłożu seksualnym to powinen się ohajtac. A w apokalipsie jest mowa o tym ze diabeł będzie odziany w purpurę i szkarłat czyli kolory pedofilów z Watykanu

Gość gość
gość dziś z tym ze Adas nie wiedzial ze to owoc z zakazanego drzewa! x To żeś sie popisała znajomością Biblii :D Adam był nielojalną kurwą wobec Ewy i zwalił wine na nią jakby to ona wcisneła mu owoc do gardła. On sam je zeżarł. "A wąż był chytrzejszy niż wszystkie dzikie zwierzęta, które uczynił Pan Bóg. I rzekł do kobiety: Czy rzeczywiście Bóg powiedział: Nie ze wszystkich drzew ogrodu wolno wam jeść? A kobieta odpowiedziała wężowi: Możemy jeść owoce z drzew ogrodu, tylko o owocu drzewa, które jest w środku ogrodu, rzekł Bóg: Nie wolno wam z niego jeść ani się go dotykać, abyście nie umarli. Na to rzekł wąż do kobiety: Na pewno nie umrzecie, lecz Bóg wie, że gdy tylko zjecie z niego, otworzą się wam oczy i będziecie jak Bóg, znający dobro i zło. A gdy kobieta zobaczyła, że drzewo to ma owoce dobre do jedzenia i że były miłe dla oczu, i godne pożądania dla zdobycia mądrości, zerwała z niego owoc i jadła. Dała też mężowi swemu, który był z nią, i on też jadł. Wtedy otworzyły się oczy im obojgu i poznali, że są nadzy. Spletli więc liście figowe i zrobili sobie przepaski" Gdzie tu jest napisane o nieświadomości Adama skoro był z nią?

Gość gość
Co do winy Ewy. To zarówno Ewa jak i Adam przyczynili się do grzechu i są za niego odpowiedzialni. Żeby dokładnie rozumiem sens Biblii trzeba znać kontekst ówczesnych czasów, ale jeszcze bardziej znacznie słów w języku hebrajskim. Sama istota winy Ewy i Adama była inna. Wielu interpretatorów uważa, że wina Adama była znacznie większa niż Ewy bo to była wina zaniechania, tchórzostwa. Co do samego traktowania kobiety w Biblii to sprawa jest skomplikowana. W czasach przedstawionych w Biblii ludzie mieli całkowicie inną wartość. Inna była też odpowiedzialność za winy, nie pamiętam dokładnie, ale chyba w księdze mojżesza jest przykład z bykiem, który zabił innego człowieka, czy z konsekwencjami jeżeli uderzyło się rodziców. Tylko tutaj w ogóle nie chodzi o "zwykle" uderzenie. Niestety biblia tysiąclecia w niektórych miejscach została przetłumaczona dziwnie lub nie znaleziono właściwego określenia.

Gość gość
Skoro Adam był pierwszym człowiekiem na ziemi, a Ewa tylko nędznym kawałkiem jego żebra to powinien potrafić ją powstrzymać przed zjedzeniem i samemu nie żreć. Ewa była zrobiona z niego, więc powinien o nią dbać. A tu pacz, beznogi Sławek go przechytrzył.

Gość gość
A co powiecie na koronowanie obrazów? Nie dość, że koronuje się OBRAZ (sic!) to jeszcze są to obrazy bożka, czyli Matki Boskiej. Przecież to tak bije w przykazania biblijne, ze aż zęby bolą.

Gość gość
gość dziś A ty przeczytaj to przykazanie: "Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Jahwe, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą. Okazuję zaś łaskę aż do tysiącznego pokolenia tym, którzy Mnie miłują i przestrzegają moich przykazań." Odnosi się to zarówno do czczenia wizerunku zwierzęcia i człowieka, jak i do czczenia zwierzęcia i człowieka poprzez wizerunek. Czyli to co próbujesz mi wmówić, że jest dobre. To nie jest dobre według boga, bo masz się modlić tylko i wyłącznie do boga. Więc według tego przykazania modlitwy do świętych i cały kult maryjny to świętokradzwo. Ponadto Bóg mówi, kto w drugim człowieku pokłada większe nadzieje niż we mnie, nie jest mnie godzien. Po co ci święty, który prosi o stawiennictwo, skoro bóg jest wszechmocny, więc pewnie cię słyszy. A jeśli nie modlisz się bezpośrednio do boga, tylko potrzebujesz do tego adwokata w postaci świętego, to znaczy, że Bogu po prostu nie ufasz. Bardziej ufasz nieżyjącemu człowiekowi, którego KK wywyższył na piedestał.

Wiem, że przykazań jest więcej niż 10, te o których się nie mówi... Te usunięte brzmią jak?? Nie mogę tego znaleźć... x a to już jest brak wiedzy ogólnej, nie trzeba znać Biblii od deski do deski, żeby sobie znaleźć przykazania, trollu:O usuniętych nie ma żadnych, w programie nauczania religii jest skrócone drugie, dla inteligentnych. rozumienie treści przykazań wnika z całego kontekstu a poznawanie Biblii jest zadaniem osobistym, nie do konsultowania tego z randomkami.

Ponadto Bóg mówi, kto w drugim człowieku pokłada większe nadzieje niż we mnie, nie jest mnie godzien. Po co ci święty, który prosi o stawiennictwo, skoro bóg jest wszechmocny, więc pewnie cię słyszy. A jeśli nie modlisz się bezpośrednio do boga, tylko potrzebujesz do tego adwokata w postaci świętego, to znaczy, że Bogu po prostu nie ufasz. Bardziej ufasz nieżyjącemu człowiekowi, którego KK wywyższył na piedestał. x pierwsze zdanie to wolny cytat, reszta to Twój błędny tok rozumowania, który wkładasz Bogu w usta!:O

Gość gość
Broken zarzucasz brak wiedzy, a sama guzik wiesz. Jest usunięte nie skrócone. Nowe 2 przykazanie w biblii jest przykazaniem 3. Drugie wyrzucone w całości, a 10 podzielone na dwie części: 10 biblijne brzmi: Nie będziesz pożądał żony swojego bliźniego. Nie będziesz pragnął domu swojego bliźniego ani jego pola, ani jego niewolnika, ani jego niewolnicy, ani jego wołu, ani jego osła, ani żadnej rzeczy, która należy do twojego bliźniego. A dwa ostatnie aktualne brzmią: 9. Nie pożądaj żony bliźniego swego. 10. Ani żadnej rzeczy , która jego jest. Jest to jedno? Jest.

Gość gość
Zmiana jest jeszcze w dniu świętym. Bóg nakazał święcić sobotę. W przykazaniach z katechizmu nie ma mowy o sobocie tylko o "dniu świętym" i święci się niedzielę. Niedziela była czczona wcześniej, jako dzień boga Słońca, więc było łatwiej pogan przekabacić na chrześcijaństwo. Teraz tłumaczy się to dniem Zmartwychwstania.

gość dziś Broken zarzucasz brak wiedzy, a sama guzik wiesz. Jest usunięte nie skrócone. Nowe 2 przykazanie w biblii jest przykazaniem 3. Drugie wyrzucone w całości, a 10 podzielone na dwie części: 10 biblijne brzmi: Nie będziesz pożądał żony swojego bliźniego. Nie będziesz pragnął domu swojego bliźniego ani jego pola, ani jego niewolnika, ani jego niewolnicy, ani jego wołu, ani jego osła, ani żadnej rzeczy, która należy do twojego bliźniego. A dwa ostatnie aktualne brzmią: 9. Nie pożądaj żony bliźniego swego. 10. Ani żadnej rzeczy , która jego jest. Jest to jedno? Jest. x a Ty jesteś faryzeuszem-księgowym, że bardziej chodzi Ci o liczby? i jest skrócone.

Gość gość
brokeninside87 dziś Drugie jest usunięte. Nie kłam.

Zmiana jest jeszcze w dniu świętym. Bóg nakazał święcić sobotę. W przykazaniach z katechizmu nie ma mowy o sobocie tylko o "dniu świętym" i święci się niedzielę. Niedziela była czczona wcześniej, jako dzień boga Słońca, więc było łatwiej pogan przekabacić na chrześcijaństwo. Teraz tłumaczy się to dniem Zmartwychwstania. x poczytaj św. Pawła ws. świąt, obrzezania, jedzenia itd. Chrystus wprowadza nowe rozumienie tradycji itd. protestanci to nowi faryzeusze.

Gość gość
brokeninside87 dziś Jest WYRZUCONE. Gdyby było skrócone, to byłaby chociaż jedna maleńka wzmianka o czynieniu podobizn itp. A takowej NIE ma.

Gość gość
brokeninside87 dziś Chrystus święcił sobotę.

Gość gość
20:38 "Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył" i to chyba jasne, juz pisalam, nie modlisz sie do obrazkow, a przez obrazki do Boga. Nie modlisz sie do swietych, a probujesz uprosic ich wstawiennictwo u Boga. Welu swietych jest patronami wiec probujesz ulaskawic Boga w danym celu i masz racje Bog te modly slyszy, ale powolujac sie na swietego oddajesz mu hold , jego niezachwianej wierze. Widzisz wszystko zalezy od interpretacji fragmentu Biblii i ile ludzi tyle ich bedzie. Chociaz fakt jest ze wiekszosc katolikow klepie regulki z pamieci, nie zdajac sobie sprawy z tego co mowia, ale to inna bajka . Jestes swiadkiem Jehowy prawda? Piszesz tak jak oni.

Gość gość
gość dziś OK. Ale masz w ogóle tych obrazów nie robić. Masz czcić tylko Boga. A dlaczego Maryja jest przedmiotem kultu, skoro ma nim być tylko Bóg. I dlaczego koronuje się obrazy maryjne? Obrazy bożka?