Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kiedy dziecko zaczyna mówić mama, tata, baba, papa itp. Nieświadomie..?

Polecane posty

Gość gość

O te pierwsze zwroty pytam. Ile mcy ma dziecko??

Gość gość
Corka miala jakies 9 mc , gdy zaczela powtarzac tatatatata i mamamamama ( nieco pozniej) potem nauczyla sie wstawac, chodzic i kolejnym razem juz napewno swiadomie , uslyszalam"mama" koko 2 urodzin

Gość gość
Około roku

Gość gość
Moja powiedziało mama mając 5 i pół miesiąca. Ale raczej nieświadomie, jako zlepek sylab. W 6 miesiącu szły pierwsze zęby i wtedy w ogóle zastopowało z mówieniem.

Gość gość
U córki te zlepki sylab pojawiły się na przełomie 7 i 8 miesiąca. Świadomie 11 miesięcy.

Gość gość
Syn miał jakieś 8 miesięcy. Oczywiście nieświadomie to robił. Pierwsze mama padło jak miał 11 miesięcy. Ale wtedy zawsze po prostu coś chciał. Więc nie wiem czy mnie wolał bo miał jakąś potrzebę czy mama to było wszystko. Takie mama do mnie napewno to miał niewiele ponad rok

Gość gość
Dwojka moich dzieci swiadomie mowilo mama w 11 miesiacu zycia a nieswiadomie od 8. Dziwi mnie jak dzieci potrafia powiedziec mama dopoero w okolicach drugich urodzin ale dzieci sa rozne

Gość gość
cos ponad pol roku, oczywiscie nieswiadomie

Gość gość
Nieświadome mama, baba itd (w różnych wariacjach jeśli chodzi o ilość sylab:) to nic innego jak gaworzenie, dzieci z reguły zaczynają koło pół roku (ale może być też np 5 miesięcy albo 8). Na świadome nazwanie mamy czy taty trzeba najczęściej poczekać do około roczku, chociaż i tutaj są oczywiście dzieci, które zrobią to wcześniej i takie, co później.

Gość gość
corka miala niewykryte zapalenie ucha i przez dluzszy okres nie slyszala nic wyraznie, nic co daloby sie powtorzyc. Zabliznione, stare i niewyleczone zapalenie wykryto jak miala 1,5 roku( nie pamietam dokladnie jak to lekarz okreslil) ale zmiany w uszach byly spore. Doiero po wyleczeniu zaczela slyszec w miare wyraznie, na tyle wyraznie by powtorzyc. Oczywiscie po latach wyszedl ubytek sluchu. Wez sobie zatkaj oba uszy palcami i wlacz jakas rozmowe w obcym jezyku i sprobuj powtorzyc choc jedno slowo.Zwyczajnie sie nie da.

Gość gość
Moja córka zaczęła mówić tak nieświadomie jak miała 13 miesięcy ale dlatego że urodziła się nieslyszaca i po 2 miesiącach od wszczepienia implantu zaczęła zlepić sylaby. Natomiast u dzieci z mojego otoczenia około 8 miesiąca dzieci nieświadomie gaworza

Gość gość
Takie nieświadome gaworzenie u synka było gdzieś na przełomie 6-7 miesiąca, u córeczki trochę później. Dopiero ok. roku pierwsze słowa takie świadome, przy czym u małego kilka na początek i poszło lawinowo, a u jego siostry- całe dwa i na pół roku przestój, próbuje tylko dźwięki naśladować, słowa- raczej nie. Każde w swoim tempie.