Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Już obcinają 500 plus!

Polecane posty

Gość gość

Wynagrodzenie rośnie, emerytury rosną, ustawowa pensja minimalna rośnie, a progi w programie 500+ nie podniosły się nawet o grosz. I nie zapowiada się, by w najbliższym czasie cokolwiek w tej kwestii się zmieniło. Elżbieta Rafalska, minister rodziny, pracy i polityki społecznej, w wypowiedziach dla mediów zaznacza, że ta kwestia kiedyś będzie musiała zostać omówiona. Na razie nie :D

Gość gość
Wlasnie dobrze wykombinowali z tym. Wszystko rosnie a progi w 500+ nie ruszyly.. przeciez progi do rodzinnego czy zasilkow sie zmieniaja a w 500+ stoi

Gość gość
Minimalna pensja wzrosła czyli mnóstwo rodzin wypadnie z 500 + na 1wsze dziecko, czyli zamiast 500 będzie niecałe 200 np.

Gość gość
Czytałaś dokładnie? Tam pisze jak byk, że dopiero 2020 roku, przy składaniu wnioskow 500 plus, może zajść taka sytuacja, że rzeczywiście progi przy minimalnej wypłacie będą przekroczone. Do 2020 r. mogą już zająć się tym progiem i go podnieść. Nie siej zamętu.

Gość gość
I tak wam zabiorą tą jałmużnę, już niedługo

Gość gość
Jakoś muszą obciąć bo nie mają kasy na to. Zresztą chcą dać emerytom.

Gość gość
I bardzo dobrze. Czy naszym rodzicom ktoś coś dawał? A teraz ledwo się Polak urodzi to już oczekiwania że państwo ma go utrzymać.

Gość gość
A wstawiłaś wpis w cudzysłowie i dopisałaś źródło i uzyskałaś zgodę na cytowanie? :P

Gość gość
Dziwić się ze wszyscy wyjeżdżają jak z punktu widzenia czysto ekonomicznego to państwo utrzymywać chce same nieproduktywne osoby, rodziny wielodzietne gdzie tak na prawdę to tylko ze 20% pracuje i odprowadza podatki których czesc powiedzmy ma zwracane w formie 500+ a teraz jeszcze emerytów to jest totalnie nierentowne podejście.

Gość gość
gość dziś Czytałaś dokładnie? Tam pisze jak byk, że dopiero 2020 roku, przy składaniu wnioskow 500 plus, może zajść taka sytuacja, że rzeczywiście progi przy minimalnej wypłacie będą przekroczone. Do 2020 r. mogą już zająć się tym progiem i go podnieść. Nie siej zamętu. x Pis myśli, aby najniższa krajowa od 2019 roku wynosiła 2220zł, więc już za kilka miesięcy. Osobiście ja na najniższej obecnej krajowej już się nie łapię. Wystarczy, że mam wypłacony dodatek do nocek.

Gość gość
dziś bo socjal psuje i rozleniwia społeczeństwa.

Gość gość
12:03 jakto czy naszym rodzicom coś ktoś dawał?? A oczywiscie!! Dostawali wszyscy mieszkania, które potem mogli wykupić na własność za grosze! ! Moi rodzice dostali 3pokojowe, wykupili po wielu latach za 5tys zł :o Natomiast teście 4pokoje, wykupili dopiero jakieś 10lat temu za ok 20tys i właśnie w zeszłym roku sprzedali za 240tys!! Po remoncie. To niech mi zabiorą te 500+ i dadzą mieszkanie tak jak moim rodzicom. Jestem za! :p

Gość gość
12.14 Bo masz dodatek do niej.. Mało kto ma na najnizszej

Gość gość
12:25 dokładnie tak było. Faktycznie. Zazdroszczę tego, bo w tych czasach nie ma na to szans.

Gość gość
Ejjj z tymi mieszkaniami dla naszych rodziców to prawda. U mnie też i rodzice i teście tak zrobili. To była kiedyś pomoc rodzinom. Nie musieli się ładować w wielkie kredyty.

Gość gość
12:25 oo właśnie. 500+ to wielkie GIE w porównaniu z takim mieszkaniem za free

Gość gość
A ja nie chcę mieszkania za darmo, bo mnie stać

Gość gość
Nie wiem, o jakim rozdawaniu mieszkań piszecie. Jestem z rocznika 1974 i moi rodzice doczekali się po latach spółdzielczego M-3, na które trzeba było mieć zgromadzony wkład. Potem, już w nowym ustroju, można było mieszkanie przekształcić na własnościowe i sprzedać. Nikt nigdy nic za darmo nie rozdawał, chyba że mieszkania komunalne czy zakładowe. Na pewno nie spółdzielcze!

Gość gość
13:33 Ale nie porównuj tamtych cen i dzisiejszych!! Kiedyś kredyty nie były tak wielkie jak dziś, bo cena za m2 była dużooo niższa. Od wielkiego boomu ceny nie spadają, kiedyś w wawie mieszkania były 3tyś/m a dziś jak za 6 na zadupiu się uda to cud (np. Białołęka).

Gość gość
gość dziś To trzeba było głosować na SLD jak ci komuny brak tępa dzido lewacka szmato. Jesteście tacy tępi, że tracę wiarę w ludzi... Jak ktoś mieszkał w mieszkaniu komunalnym to co, mieli go wyrzucić na zbity pysk po zmianie systemu? Nikogo by nie było stać na własne mieszkania jakby ceny były takie jak teraz. Następowała prywatyzacja głąby, idzcie lepiej oglądać trudne sprawy, a nie rozmawiacie na tematy dla światłych ludzi.

Gość gość
Precz z komuna!!! Kto wam płaci za to lewackie świnie!

Gość gość
14:12 Ojej ojej, nie wszyscy kochają kaczora i katotaliban, smuteczek :D

Gość gość
Z każdym miesiącem siła nabywcza wypłat maleje. Winna jest temu inflacja. Ceny rosną, a więc ubywa i produktów, które możemy włożyć do koszyka za 500 zł. Patrząc w ten sposób i porównując do pierwszych wypłat, dziś rządowe świadczenie pozwala zrobić zakupy za około 474 zł.Rozwiązaniem mogło by być wprowadzenie waloryzacji programu i stopniowe zwiększanie wypłat niwelujących rosnące koszty życia. Na razie jednak o takim rozwiązaniu możemy zapomnieć, bowiem rząd nie ma w planach zmian w programie.Schody zaczną się jednak już za dwa lata. Dokładnie wtedy, gdy we wnioskach o świadczenie rodzice zaczną wpisywać dane z 2019 roku. Wówczas, jeśli próg dochodowy nie wzrośnie, z systemu wsparcia zaczną wypadać rodziny z najniższą pensją minimalną, która ma wzrosnąć.