Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Sebum, krostki! POMOCY!

Polecane posty

Gość gość

Hej, Mam problem z cera i to dość duży. Byłam u dermatologa i dostałam krem, ale po nim mam cerę, która wyglada na bardzo sucha ale wydziela więcej sebum niż przedtem. (Dosłownie jak dotykam cery to moje dłonie świecą się i dzisiaj kiedy przetarłam czoło dosłownie było tego za dużo). Mam krostki, typ małe po kilku dniach robią się suche i dosłownie można je zdrapać, jest tego mnóstwo, przy lini włosa pojawiają się żniw typowo podskórne, duże i bolą, a na brodzie przy końcówce białe które po kilku dniach robią się białe. Proszę doradźcie mi co mam zrobić, zwykła pielęgnacja nie przynosi efektu, poszłam do dermatologa z małym problemem a po używaniu kremu od niej mam po prostu wysypisko krost. Wizytę u innego dermatologa mam za 3 tygodnie, myślałam żeby iść do kosmetyczki. Proszę o porady. Dziękuje

Gość gość
Jaki krem? Obstawiam jakieś mocne kwasy czy coś podobnego, co podobnie rozregulowuje skórę (właściwie stosowane kwasy mogą być błogosławieństwem, ale tutaj na pewno tak nie jest).

Gość gość
Zorac? Jakoś tak to się pisze. Najlepsze ze moj wujek używa tego na łuszczycę... na prawdę cera jest okropna, w życiu nie miałam czegoś takiego na buzi.. zakryć się nie da, z reszta sebum wydziela się w takiej ilości ze po chwili make up zamiast zakrywać całkowicie „spływa”. Używałam punktowo jak kazała ale tego jest tyle ze mogłabym ten krem-żel wylać sobie na twarz i byłby ten sam efekt. Mam 25lat a wyglądam jak dojzewajacy chłopak z pryszczami na twarzy. Dlatego myślałam już żeby biec do kosmetyczki jakieś dobrej.. za 3 tygodnie mam ślub przyjaciółki jestem świadkowa i wiadomo będę na zdjęciach. Po dzisiejszym próbnym makijażu mogę stwierdzić jedno - albo będę miała na sobie tonę podkładu itp albo Będę prosiła żeby fotograf wyretuszował moja buzie..

Gość gość
krem epiduo

Gość marawstala
Kwas moze pomoc... Laktobionowy jest bardzo łagodny, od niego możesz zacząć

Gość marawstala
Ale jesli masz jakies ranki to odpada

Gość gość
gość dziś No to jak zorac to wszystko jasne. To jest jeden z najsilniejszych preparatów retinoidowych, mocno rozregulowuje skórę i powoduje stan zapalny (mówi się o poretinoidowym albo pokwasowym zapaleniu skóry). Tu nie trzeba kosmetyczki, tylko wiedzy. Bo owszem, tego typu środki można stosować, i odpowiednio stosowane mogą pomóc, ale na litość boską dermatolog powinna wszystko wyjaśnić a nie wywalić cię do domu z taką armatą! Na blogu Kosmostolog jest ładnie opisane co i jak, wyszukaj wpisy "Ciemna strona retinoidów" i "Kuracja tretinoiną na przykładzie" (bo linków mi nie chce puścić).

Gość gość
Aha, w tej chwili jedyne co możesz zrobić to starać się ten problem uspokoić, ale w trzy tygodnie i przy braku wiedzy, przy braku wypróbowanych kosmetyków będzie niestety bardzo ciężko.

Gość gość
Ogólnie wcześniej używałam żelu do mycia twarzy, raz na jakiś czas maseczka i może podczas okresu wyskoczyła mi Krosta. Problem zaczął się jakieś dwa miesiące temu. Jeżeli chodzi o Panią dermatolog to raczej obejrzała cerę, pytała się jak się odżywiam, po czym usiadła i zaczęła wypisywać kartki. W tym momencie boje się używać zwykłej pielęgnacji żeby nie pogorszyć sytuacji. Może pojde na kwasy, jak za 3tyg pojde do dermatologa boje się ze mnie zrypie na czym świat stoi ze zaczęłam coś robić nie wiedząc z czym mam do czynienia. :/ poczytam wszystko co wysłaliście jesteście kochane!

Gość gość
Jak na skórze z takim stanem zapalnym zrobisz jeszcze kwasy to ty jej potem przez rok nie odratujesz.