Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość gość

Wstępny wniosek o pociągnięcie ich do odpowiedzialności

Polecane posty

Gość gość

przed Trybunałem Stanu przysługuje wyłącznie Sejmowi. Wstępny wniosek o pociągnięcie ich do odpowiedzialności przed Trybunałem Stanu może być złożony przez Marszałka Sejmu przez: 1. ) Prezydenta RP 2. ) Posłów w liczbie co najmniej 15 3. ) Komisję śledczą powołaną na podstawie Konstytucji RP (z wyjątkiem Prezesa Rady Ministrów oraz członków Rady Ministrów.)\ Wstępny wniosek o pociągnięcie do odpowiedzialności konstytucyjnej posła może być złożony także do Komisji Odpowiedzialności Konstytucyjnej przez Marszałka Sejmu. Marszałek Sejmu kieruje wniosek do Komisji Odpowiedzialności Konstytucyjnej, która wszczyna postępowanie. Uchwałę o pociągnięciu do odpowiedzialności przed Trybunałem Stanu Prezesa Narodowego Banku Polskiego, Prezesa Najwyższej Izby Kontroli, członków Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji, osób , którym Prezes Rady Ministrów powierzył kierowanie ministerstwem, oraz Naczelnego Dowódcy Sił Zbrojnych podejmuje Sejm bezwzględną większością głosów w obecności co najmniej połowy ustawowej liczby posłów. Z kolei uchwałę o pociągnięciu do odpowiedzialności przed Trybunałem Stanu Prezesa Rady Ministrów oraz członków Rady Ministrów podejmuje Sejm większością 3/5 ustawowej liczby głosów.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować