Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Matilda234

Ile brać od narzeczonego za mieszkanie w moim mieszkaniu

Polecane posty

Gość gość
co jak co, ale jesteście strasznie nieuczciwi. to, że dwoje osób się kocha nie oznacza, że jedna z nich ma sponsorować drugą. autorka tematu zapewne wzięła niemały kredyt, sama, na s w o j e, w ł a s n e mieszkanie. :( więc skoro obecnie jest w związku z mężczyzną, z którym planuje dalszą przyszłość to niech się podzielą, skoro myślą o sobie poważnie to dlaczego mężczyzna ma się bać łożyć na mieszkanie, jeśli nie planuje się rozstać? zresztą i takie sytuacje się zdarzają. nie mówię o tym, że autorka ma żądać od chłopaka połowy spłacanej przez siebie kwoty, ponieważ to jednak zawsze będzie jej mieszkanie (chyba, że zastanowiliby się nad współdzieleniem prawnym), ale prócz rachunków, choć 1/3 powinien się dokładać, ponieważ a - i tak nie znajdzie tańszego mieszkania do wynajęcia, b - jego najbliższa osoba spłaca zapewne bardzo wysoki kredyt i może być jej ciężko, c - związek opiera się na zaufaniu i wspieraniu wzajemnie.

Gość gość
Ty jesteś nienormalna, chcesz powiedzieć, że autorka ma sponsorować swojego wybranka? buahahah

Gość gość
Ale w jaki sposob niby go sponsoruje? Przecież mieszkanie jest jej. Tylko i wyłącznie jej. Płaci za coś, co sama kupiła dla siebie. Na wypadek rozstania mieszkanie będzie TYLKO JEJ. Gdzie tu sponsorowanie? :O

Gość gość
bazienka wracaj do zsrr xD

Gość gość
Jakby ten temat zalozyl facet i sytuacja była odwrotna to kafeterianki by od razu wyzwaly autora od skner i jeszcze kazały płacić mu wszystkie rachunki za narzeczona :D

Gość gość
Nad czym tu się zastanawiać? Rachunki na pół to jest jasne. Plus dogadana kwota, ponieważ będąc sam na wynajmie i tak by płacił więcej. W innym wypadku, kobieta z kredytem byłaby na straconej finansowo pozycji. Swoją drogą, dość chłodno skalkulowana jest wasza miłość.

Gość gość
Nie prawda będąc sam płacił by okrągłe 0 jak ja u mamy. Z nią płaci 400 a chce 600 fraier :D

Gość gość
Nie prawda będąc sam płacił by okrągłe 0 jak ja u mamy. Z nią płaci 400 a chce 600 fraier :D

Gość gość
Jezeli wyvhodzi 800 zł czynsz to chyba logiczne ze ma ci dać 400 zł za opłaty.Nie wiem jak z jedzeniem i innymi oplatami.Czy on sam sobie kupuje czy jak?

Gość gość
HALLLO AUTORKO! jestescie narzeczenstwem wiec nie uwazasz ze w tej sytuavji na wyliczanie kto co ile w co wlozyl nie ma po prostu miejsca. Gdybyscie nie planowali wspolnej przyszlosci (czego dowodem jest pierscionek na palcu) to jeszcze jest zrozumiale ze kazdy sie liczy i jest podzial moje twoje. Wiadomo ze tez trzeba podejsc ostroznie do spraw finansowych nawet w narzeczenstwie bo niestety roznie bywa ale ewidentnie jest cos nie tak skoro sie tak liczycie.. zastanowcie sie o co cbodzi. I Twoj narzeczony tez niech przemysli czy chce isc z Toba jedna droga bo malzenstwo to nie podzial tylko wspolnota.

Gość Matilda234
No więc tak: dogadaliśmy się - poszliśmy na kompromis. Będzie płacił 720 zł za wszystko + ewentualnie dołoży się jeżeli nagle okaże się że za ogrzewanie czy tam wodę wyjdzie jakiś horrendalnie wysoki rachunek. Wyjaśniając wasze docinki: jesteśmy NORMALNĄ parą - oboje stwierdziliśmy, że po ślubie będziemy mieć rozdzielność majątkową bo wiemy jak jest w życiu. Widzieliśmy już niejedną kochającą się parę, którą obecnie łączy już tylko kredyt i dziecko. Więc dlatego mieszkanie chciałam mieć swoje. Przekonał mnie argumentami, że w takim razie mógłby dołożyć 300 zł i płacić połowę za wszystko (kredyt i rachunki) i mieć połowę mieszkania bo go na to stać lub za 5-6 lat kupić własne mieszkanie (teraz go nie stać) i wtedy przeprowadzimy się do niego i że to wtedy ja będę mu płacić 900 zł i spłacać jego kredyt na co oczywiście się nie zgodziłam. Doszliśmy do porozumienia. Dodam tylko, że propozycja aby płacił tylko połowę rachunków jest trochę śmieszna - przecież mieszka u mnie więc jakby to nie brzmiało "zużywa to mieszkanie". Dodam też, że przeprowadzką dogadaliśmy się na 900 zł i nie było problemu - pojawił się dopiero po przeprowadzce. Tyle w temacie. Dziękuję za wypowiedzi.

Gość Matilda234
*przed przeprowadzką miało być. A u mamy nie może mieszkać bo rodziców ma 200 km stąd. Pozdrawiam

Gość gość
Autorko Widzę że jesteś kobietą mocno stąpającą po ziemi a nie ciepłą kluchą ,bardzo dobrze wszystko organizujesz.

Gość gość
Mój brat też z żoną ma rozdzielczość majątkową, ale tylko dlatego że ona spłacała kilka kredytów i brat powiedział że nie będzie za nią spłacał. bał się że jak jego żona straci pracę i nie będzie spłacała kredytów to przejdą one na niego. efekt tego jest taki że po macierzyńskim nie miała do czego wracać została zwolniona a brat i tak spłaca jej kredyt bo został na szczęście tylko jeden:O bo co, żonie nie będzie spłacał kredytu,nie pomoże?