Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czynsz w mieszkaniach.

Polecane posty

Gość gość

Witam, niedawno kupiłam własne mieszkanie, zawsze mieszkałam w domu, czy możecie mi pomóc w rozszyfrowaniu czynszu, który dostajemy co miesiąc od TBSU. Chciałabym wiedzieć czy te naliczenia są poprawne, zastanawia mnie też opłata za centralne ogrzewanie, wiem że płaci się je przez cały rok ale co w przypadku kiedy zużyje mniej ogrzewania lub więcej, czy mogę się domagać jakiegoś wyrównania? Taki sam dylemat mam z ciepłą wodą, przez kilka pierwszych miesięcy gdy płaciliśmy czynsz, ciepła woda w naszym mieszkaniu była zakręcona ponieważ trwał remont, odkręciliśmy ją dopiero gdy zamieszkaliśmy, a opłata za podgrzanie wody była od pierwszego czynszu. Wszystkie te jednostki i opłaty są stałe każdego miesiąca. Czy na koniec roku występuje jakieś wyrównanie czy sama mam się domagać odczytu z licznika i wyrównania ? 1. Zimna woda ( m3) - ilość 5.00 2. Opłata za wodomierz ( lok) - ilość 1.00 3. Podgrzanie wody (met3) - ilość 5.00 4. Zimna woda do podgrzania (met3) - ilość 5.00 5. Podgrz. wody (moc zamówiona) (lok) - ilość 1.00 6. Centralne ogrzewanie (GJ )- ilość 1.00 7. Centralne ogrz. (moc zamówiona) (m2) - ilość 48.00

Gość gość
Zazwyczaj jest rozliczenie, czynsz placi sie w miarę stały a później jest rozliczenie. A tak wogole TBS to chyba lekka porażka

Gość gość
Dlaczego porażka ? Kiedyś dzwoniliśmy w tej sprawie i powiedzieli nam, że rozliczenie będzie po 6 miesiącach lecz nic nie przysłali, chyba trzeba będzie znowu tam zadzwonić. Na podstawie którego rozliczenia mogę sprawdzić ile zużyłam ciepłej wody? Bo szczerze nie rozumiem tych opisów w ogóle. Mam liczniki ciepłej i zimnej wody i centralnego ogrzewania

Gość gość
U mnie w spółdzielni też 1 półrocze rozliczal i w lipcu ale listy przychodziły koło października. Jak to możesz sprawdzić. Normalnie. Skoro, Chyba, za większość masz 5 m3 to wystarczy kwotę podzielić przez 5 i już wiesz ile kosztuje 1 metr wody. A pozniej spisz sobie z liczników ile tych metrów zuzylas Zauważ tylko że niektóre opłaty sa stałe i nie zależą od zużycia. Z resztą tak samo jak w domku jesnorodzinnym. Chyba rodzice płacili rachunki co Nie?

Gość gość
No płacili ale te rachunki były bardziej czytelne i było zawsze rozliczenie szczegółowe i wyrównanie albo dopłata a tu wszystko z góry. Wydaje mi się, że co kilka miesięcy powinni robić takie rozliczenie szczegółowe wtedy byłoby jasno i przejrzyście no ale ja się nie znam szczerze mówiąc, może tak powinno być jak jest :D