Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Do mam dzieci ktore szybko zaczely mowic. Co moge jeszcze zrobic? Syn ma 1rok.

Polecane posty

Gość gość

Mam synka 13 miesiecy. Jest troszke niesmialym, usmiechnietym chlopcem,ktory sporo rozumie, pokazuje, wykonuje proste polecenia,ale mowi tylko 3 wyrazenia dzwiekonasladowcze. Staram sie do niego sporo mowic,ale szczerze mowiac mam teraz „na glowie” opieke nad chora na nowotwor mama i mam obawy ze moze poswiecam mu za malo czasu.... Mojej sasiadki corka ma 14miesiecy i mowi baaardzo duzo. Przychodzi z coreczka do nas i czesto pokazuje co Malutka juz umie. Po czym pyta: a twoj? No a moj, niestety slabo. Do tego mam wrazenie, ze Moj nie lubi robic niczego ba zawolanie. Kiedy go prosze o zaprezentowanie jakis umiejetnosci potrafi mnie „zlac”, a robi to wtedy kiedy ma ochote.

Gość gość
Jakie polecenia wykonuje?

Gość gość
Co masz robić? Czekać. Dziecko 13 miesięczne wcale nie musi mówić słowami. Mowa zaczyna się już na etapie krzyku, gluzenia, gaworzenia, właśnie powtarzania dźwięków a etap słowa może być później. Mów dużo do niego i przy nim, na pewno z czasem będzie mówił. Nie ma nic gorszego niż porównywanie dzieci. Nie martw się i nie uczestnicz w wyścigu umiejętności z sąsiadką.

Gość gość
Mozesz mowic duzo do dziecka, opisywac, zadawac pytania. Mozesz czytac mu codziennie ksiazki w ilosci i czasie nieograniczonym. Wychodzic do rodziny, innych malych dzieci, grupy dla mam, ogolnie wyhodzic z nim miedzy ludzi. Nie pozwalaj wcale na oglądanie bajek czy gre na tablecie bo to hamuje rozwoj mowy. Wspolczuj***ardzo sytuacji z mama. Nie stresuj sie tak bardzo, kazde dziecko sie inaczej rozwija a ty rób to, na co masz w tej sytuacji siłę. Jedynie telewizje bym wyeliminowala bo to stosunkowo łatwe.

Gość gość
Nic nie musisz robić. Ja pierwszemu dziecku czytałam nim stop, ciagle do niego mówiłam. Syn zaczął mówić tuż po drugich urodzinach. Córka dostała w tej kwestii dużo mniej i mając 1,5 roku pięknie mówiła. Najgorsze jest porównywanie dzieci. Jeżeli chcesz coś dobrego dla dziecka zrobic to nie porównuj go z innymi.

Gość gość
Dziekuje Wam zaczaintersowanie tematem. Staram sie nie uczestniczyc w wyscigu szczurow, wiem ze to porownywanie do niczego nie prowadzi, to bardziej moja znajoma wprowadza taka atmosfere - a moja to juz....! Niestety przyznam TV zdarza mi sie puszczsc na ok 10/15 min. Maz ma prace wyjazdowa i czasem zwyczajnie nie man wyjscia.Do tego mama ma teraz chemie, wiec jeszcze dodatkowo przyrzadzam jej wieczorem specjalne posilki i po prostu musze miec ta chwilke :-/ Synek spelnia prostr polecenia np. Przynies buty, daj pampers, ksiazeczke. Ksiazeczki czytamy, ale wytrzymuje gora 3 minuty na raz.

Gość gość
Czytaj jak najwięcej i dużo mów, co robisz, co on robi, nazywaj wszystko, objaśniaj. Będzie dobrze, ważne że się komunikuje, rozumie.

Gość gość
Masz dziecko, czy tresowaną małpkę? :)

Gość gość
Mów, ale nie zrzucaj słowami, bo go zameczysz

Gość gość
W sumie to dziecko :-D synek zna duzo slow (w sensie, ze wie gdzie jest dana rzecz), pokaze co chce, ale ppwtarza po mnie tylko pojedyncze sylaby. Postaram sie na razie odpuscic, tez mam wrazenie, ze pewnych rzeczy nie przyspiesze. Choc juz dzis kladac Malego spac gadalam jak nakrecona „a teraz mama da synkowi buzi a potem przykryje kolderka a potem ..., itp” ;-)

Gość gość
21:14 no racja, chyba taki slowotok nie bedzie wskazany

Gość gość
Mój syn zaczął mówić bardzo późno około 3 roku, ale moja siostra też późno zaczęła mówić, więc nie martwiłam się za bardzo. Córka po pierwszych urodzinach zaczęła mówić, teraz ma 1.5 roku i potrafi mniej więcej opowiedzieć w kilku zdaniach co się wydarzyło. Nie ma znaczenia, nie martw sie na zapas.kazde dziecko rozwija się w innym tempie.

Gość gość
Moja córka mając 13 miesięcy nie mówiła nic. Teraz ma 21 i mówi dokładnie 29 słów, w tym wszystkie typu hau hau, mniam mniam. Nie martw się, może być tak, że z tygodnia na tydzień będzie mówił pełnymi zdaniami, a córka sąsiadki nadal będzie na etapie wyrazów dzwiekonasladowczych. To wszystko jest bardzo indywidualne, również jak zacznie chodzić to straci trochę zainteresowanie mową, a później to wróci ze zdwojoną siłą.

Gość gość
Dziecko to dziecko a nie tresiwany piesek żeby wykonywał polecenia i jeszcze żeby pokazywać to innym. Jedno dziecko mówi szybko, drugie potrzebuje dużo czasu. Czytaj mu bajki. Opowiadaj dużo na spacerach albo w domu co robisz, po prostu dużo do niego mów a w swoim czasie sam się rozgada. Jakby miał 3 lata i nie mówił to wtedy można się martwić. To jes, cze malutkie dziecko. Daj mu czas.

Gość gość
Autorko jestem mamą trojga dzieci i tylko na och przykladzie plwiem Ci że każde dziecko jest inne, a porównywanie dzieco między sobą noe ma najmniejszego sensu. Odpuść.

Gość gość
Ja również jestem mamą, która wychowuje dwóch synów 2,5 i 15 miesiecy. OFFTOP. Mam pracę, ale aktualnie zajmuję się dzieciakami i pomyślałam że fajnie by było sobie troszkę dorobić chociaż na pampersy. Dużo jest ofert MLM gdzie trzeba coś sprzedać (avon,oriflame itp), ale to zdecydowanie nie dla mnie. Zaczęłam wypełniać ankiety, sprawdziłam kilka portali i moim ulubionym, na którym najszybciej udało mi się zarobić jest http://rejestracja.opinie.pl/zapros.htm?u=76527062 (link do rejestracji). Jeżeli mogę coś szczerze poradzić, jak już założycie konto wystarczy podawać swój link polecający znajomym jak i nieznajomym. Ja sama nie sądziłam, że moje wiadomości dotrą do takiej liczby osób, internet ma wielką moc:) Naprawdę warto, a pare groszy sie przyda. Jeżeli masz ochotę, możesz zarejestrować sie z mojego linku. http://rejestracja.opinie.pl/zapros.htm?u=76527062 Pozdrawiam.

Gość gość
W pierwszej kolejności olej sąsiadkę!!! W drugiej: daj dziecku luz i nie wymagają "prezentowania umiejętności" bo to jest jeszcze malutkie dziecko, a nie małpka w cyrku. A poza tym to tak, jak Ci piszą: nie do dziecka, rozmawiaj z nim, nazywaj świat...i tyle - jeśli dziecko jest zdrowe, dobrze słyszy, to nic więcej nie potrzeba.

Gość gość
Dokładnie olej sasiadke... Moj syn bardzo szybko zaczął chodzić wszyscy się zachwycał za to późno zaczął mówić, córka chodzić zaczęła a wieku 16 miesięcy dopieto a gadać szybko zaczęła. Masz trudna sytuację, wiadomo jak najbliższa osoba choruje... Na pewno dajesz z siebie wszystko, syn zacznie mówić i się tym nie przejmuj.

Gość gość
Przeczytalam wszystkie odp., dzieki jeszcze raz za slowa otuchy :-) Ja mam teraz duza faze leku o zdrowie najblizszych i dlatego postanowilam zapytac... synek wydal mi sie przy coreczce sasiadki taki...mniej kumaty (wiem nie powinnam tak mowic) On chodzi odkad skonczyl 11 miesiecy i czesto woli odkrywac swiat niz ogladac ze mna ksiazki.

Gość gość
Nie przejmować się :) Mówić do niego, czytać i nie stresować się. Ja zaczęłam mówić jak miałam niecały rok, chyba z 10 miesięcy, wcześnie chodziłam. Jak miałam 3 lata sama czytałam!!! Mój facet zaczął mówić jak miał 3 lata. Zgadnij kto jest bardziej wygadany :D

Gość gość
Czasami widze w sklepie, na spacerze bardzo rozgadane dzieciaki i sie zastanawiam, czy ich rodzice robia cos szczegolnego. Z drugiej strony u mnie cala rodzina zaczela dosc pozno mowic (ok. 3 roku), wiec mysle, ze chyba taka nasza „uroda”. Ale jakos tak razniej uslyszec, ze inne dzieci tez tak mialy a dzis maja sie dobrze.