Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy moga przypisac majatek tylko na meza?

Polecane posty

Gość gość

Dziadkowie meza z racji wieku zaczeli rozdzielac majatek miedzy wnukow- Maja tylko meza I jego siostre. I wlasnie Tu jest problem Bo na siostre meza juz przypisali a na meza? Na razie ciaza od dluzszego czasu. Zastanawiam sie czy to ze wzgledu na mnie Bo mamy wspolnote majatkowa a jego siostra jest singielka. Zaznaczam ze ja NIE CHCE tych pieniedzy - chce dla meza I naszych dzieci. Jak mezowi nie przypisza NIC tylko dostanie w spadku to dostanie 1/4 a siostra 3/4 a uwazam ze to BARDZO niesprawiedliwe(polowe juz ma siostra 1/2 a pozniej pozostala polowe spadku jeszcze raz na pol jak rodzenstwo bedzie dziedziczyc po ojcu). Gdyby jeszcze ta siostra byla prorodzinna I odwiedzala czesto dziadkow itp. To moze nie bylabym zla...ale jest dokladnie odwrotnie. Odwiedza ich moze dwa razy do Roku na Kilka godzin I Nara. A my tam jezdzimy caly czas, interesujemy sie. Podejrzewam ze jak trzeba bedzie tesciami/dziadkami sie zajac na starosc to sie wypnie I inerersowac sie bedziemy tylko ja I maz. Mezowi o tym gledze caly czas a on NIC...moze zaproponowac zeby przypisali zamiast na meza to ta polowe od razu na nasze dzieci? Myslalam o rozdzielnosci majatkowej z mezem ale jednak ja troche wiecej wlozylam I chcialabym tego uniknac... Co robic?:(

Gość gość
Dziadkowie juz teraz moga przekazywac cos mezowi, zanim dojdzie do spadku i podatku.

Gość gość
Ale spadek nie wchodzi do wspólnoty majątkowej, więc Twoja teoria jest z tylka,nie dostaniesz nic, a to komu chcą przepisać to ich wola.

Gość gość
Nie wchodzi jesli jest przed malzenstwem. W trakcie chyba wchodzi?

Gość gość
Do majątku osobistego wchodzą zaś między innymi: przedmioty majątkowe nabyte przed powstaniem wspólności ustawowej, przedmioty majątkowe nabyte przez dziedziczenie, zapis lub darowiznę, a także przedmioty majątkowe nabyte w zamian za składniki majątku osobistego, chyba że przepis szczególny stanowi inaczej. Powyższe oznacza, iż w przypadku nabycia majątku w ramach darowizny lub spadku wchodzą one wyłącznie do majątku osobistego małżonka z mocy prawa.

Gość gość
W trakcie tez nie wchodzi

Gość gość
A z jakiej racji twoje dzieci mają coś dostać?

Gość gość
A czy moge wtedy ich pozwać że oni tak mnie traktują i zażądac jakiejść części albo zachowku

Gość gość
Nie twoje z ich WSPÓLNE

Gość gość
ICH dzieci maja cos dostać, bo są rodziną

Gość gość
Nie, nie możesz nikogo pozwać, bo Tobie się nic od nich nie należy. Zresztą zachowujesz się jak taka hiena. Pewnie najchętniej już byś tych ludzi do grobu wysłała byle tylko coś dostać. Jesteś obrzydliwa

Gość gość
Nie jestem obrzydliwa ale jak jestem z mezem to czesc pieniedzy nalezy sie tez mi!

Gość gość
Należy Ci się, ale nie z darowizny, lub spadku, które mąż dostanie, bo akurat to jest jego majątkiem osobistym. :)

Gość gość
k****, przecież autorka napisała w 1 poscie Zaznaczam ze ja NIE CHCE tych pieniedzy - chce dla meza I naszych dzieci. xx ciezko sie domyslec ze o pozwie do sądu to troll pisze?

Gość gość
Nie należy się darowizna. Kiedyś wchodziła do majątku wspólnego, ale prawo się zmieniło. Jeżeli zapiszą tylko na męża to nie masz do tego prawa. Chyba że w zapisie umieszczą informacje o tobie.W co wątpię:)

Gość gość
myślę ze dziadkowie męza nie chcą zebys ty coś dostała, dlatego zwlekają bo wiedza ze majątek przekazany przez spadek to będzie majątek tylko męza. ALE nie wiedza ze darowizna tez bedzie tylko jego stad takie durne postepowanie. Uświadomcie ich ze nie musza sie ciebie obawiac bo ich majatek bedzie meza i tylko meza, w razie rozwodu tez tylko jego.

Gość gość
a moze oni twojemu mezowi dali jakąś kase przez malzenstwem z tobą a siostrze nie stąd teraz ta nierównośc? moze o czyms zwyczajnie nie wiesz

Gość gość
W związku z powyższym położysz na tym łapę dopiero po śmierci męża do spółki z dziećmi. I to tylko wtedy kiedy mąż nie zrobi jakiegoś zapisu wcześniej w którym pominie ciebie:)

Gość gość
Pytanie. Czy rodzic, który jest dzieckiem dziadków twojego męża żyje? Bo jeśli tak, to nawet ta 1/4 z połowy się mężowi nie należy. A jeśli dziadkowie przepisali majątek z dożywociem, to nigdy się twojemu mężowi nie będzie nic należeć, ale za to szwagiereczka jest zobowiązana opiekować się dziadkami. Wy umywacie od tego ręce, ponieważ siostra zobowiązała się do tego prawnie.

Gość gość
nie wtracaj sie dla walsnego dobra. rodzinka okrzyknie cie pazerna, nikt nie uwierzy ze nie chcesz kasy, kazdy (łacznie z męzem) będzie myślał ze chcesz je dla siebie. Skoro mąż nie ma problemu z tym to ty też nie miej bo to nie Twoja sprawa. Pociesze cie ze mało kto dostaje po równi z rodzeństwem. w mojej rodzinie ja dostałam jedna działke, drugie dziecko tez a trzecie dostało 80% majatku, bo zgodziło sie przejac gospodarstwo przy domu rodzinnym a my nie. i co mialam zrobic, g****o. Dorabiam sie sama ale za to zyje na własnych zasadach a nie pod kontrola rodziców. Nie warto psuć sobie relacje z rodziną przez pieniądze

Gość gość
A ja nie dostalam kompletnie nic ani od dziadków, ani od ciotek czy wujtek, null zero nic mi nie dali.

Gość gość
Dziadkowie mojego męża mają 7 wnuków i mieszkanie 68m2 przepisali na mojego męża. W tej chwili babcia jest już leżąca i opekuje się nią moja teściowa, a pod jej nieobecność siostra mojego męża. Teściowa nigdy nie prosiła o pomoc, a ja nawet nie jestem w stanie, bo mam małe dziecko i studiuję zaocznie drugi fakultet. Po za tym nie wyobrażam sobie zmieniać pampersa starej babci.

Gość gość
Nawet w rękawiczkach? Ty kiedyś też będziesz stara.

Gość gość
Trzymaj się z daleka od nie swojej kasy, to sprawa między dziadkami a twoim mężem