Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Podważenie testamentu

Polecane posty

Gość gość

Orientujecie się może na jakiej podstawie możńa podważyć testament?

Gość gość
Np niepoczytalność osoby piszącej testement

Gość gość
a ja podwazac testamentu nie bede.moja matka gdy bylam w pracy za Granica wymeldowala mnie z domu i wiem ze dom,mieszkanie po babci i dzialke da mojemu bratu.niech sie nazre,nie chce od niej nawet zlotowki

Gość gość
I tu się mylisz jeśli nawet mama nie przepisała tobie domu to należy się tobie tzw zachowek czyli równowartość połowy domu, w sumie nie jest łatwo wydziedziczyć dziecko chyba że udowodni się że jest niegodny dziedziczenia ale to muszą być poważne powody bo np powodem nie jest to że dziecko, nie utrzymywało kontaktów z rodzicem , dlatego w świetle prawa należy się tobie połowa wartości domu, walcz bo masz do tego prawo.

Gość gość
Raczej nie powinno się dać ;) Chyba, że osoba zmarła naprawdę była niepoczytalna. No i ewentualnie miała długi wobec osoby chcącej ich spłaty podważając testament. Więzy krwi i ich kolej liczą się, gdy testamentu nie spisano, w innym wypadku majątek może odziedziczyć nawet kot właściciela zamiast najbliższych. ;)

Gość gość
Ale autorka nie musi się starać o podważenie testamentu gdyż należy się jej zachowek czyli połowa wartości domu,

Gość gość
Rodzice nie mają żadnego obowiązku przekazywać dóbr materialnych dzieciom tylko do chwili ukończenia 18 r.ż. albo skończenia edukacji. Testament to wola osobista i jeśli ja nie chcę by moje dzieci dziedziczyły, albo nawet jedno z nich to tak będzie, bo to moja kasa i moja własność.

Gość gość
gość dziś Tylko jeśli testament nie został spisany.

Gość gość
Mylisz się jeżeli rodzic pominie jedno z dzieci w testemencie to należy mu się zachowek, takie jest prawo i autorce prawnie należy się połowa wartości domu

Gość gość
Do 13:28 to tym bardziej idziesz do prawnika który będzie żądał od twego brata połowę wartości domu to się tobie należy prawnie. Jeżeli z bratem nie dogadasz się polubownie to sądownie uzyskasz prawo do zachowku,

Gość gość
Zachowek to połowa tego co byś dziedziczyła ustawowo czyli jedną czwarta

Gość gość
Jeżeli zmarła miała dwoje dzieci to każdy dziedziczy po połowie.

Gość gość
Tak nalezy jej sie zachuwek , ale zachuwek to w tym przypadku 25 % spadku

Gość gość
jeśli matka zapisała dom za opiekę to nic nie zrobisz chyba że tylko testament to dostaniesz sprawdź księgę wieczystą co jest w pisane

Gość gość
Jesli spisala spadek na jedna osobe to nalezy ci sie 25% spadku , jesli na dwie to nalerzy ci sie 16,6666% spadku

Gość gość
Byłam w podobnej sytuacji i wiem że autorce się należy połowa wartości domu i nie ma znaczenia czy brat opiekował się mamą czy nie tym bardziej że autorka przebywała za granicą, no chyba że żyje mąż zmarłej czyli ojciec autorki to dziedziczy się inaczej.

Gość gość
Walcz masz prawo do zachowko mimo pominieca w testamecie a nawet wiecej nalerzy cie sie i dostaniesz go na 100%

Gość gość
Jest kilka możliwości Jeśli osoba spisująca testament została do tego przymuszona Jeśli stworzyła go w kiepskim stanie psychicznym albo byla niepoczytalna Albo jeśli są błedy formalne ( testament w wielu przypadkach może zostać podważony przez niekompetencje urzędnika....) Na tej stronie opisane są wszystkie takie sytuacje http://biznes-time.pl/mozna-podwazyc-testament/ Oczywiście w tej sytuacji nie mozna tego załatwić notarialnie ale wszystko musi się odbyć przed sądem

Gość gość
Ciekawe czy ktoś z forumowych doradców walczył o swoją cześć spadku i próbował zmienić legalnie spisany u notariusza testament ? Nie wiem czy warto tracić czas, zdrowie, nerwy i pieniądze na prawników. Wiadomo jakie są terminy w sądzie, z takich spraw powstają niekończące się historie. Konkretnie, wnosił ktoś z was o zachowek, lub obalał testament? Jak długo trwała ta zabawa i za ile?

Gość eliza

Niestety mi przyszło wyrzec się testamentu po zmarłym wujku. Pomogła mi w tym notariusz Cejrowska. Cała sprawa załatwiona w bardzo szybkim czasie i po problemie. 

Gość bohana

Mi pomogli w kancelarii notarialnej Cejrowska. Sprawna obsługa na wysokim poziomie, duże zaangażowanie pani notariusz.