Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ciaza a zwolnienie?

Polecane posty

Gość gość

Pomocy. Dzisiaj dowiedzialam sie ze kolezanka z pracy otrzymala wypowiedzenie do 15.10. Ja obecnie jestem na chorobowym zwiazanym z ciaza 9tc. Czy w takiej sytuacji ze pracodawca na jesien zima chce zamknac kawiarnio lodziarnie (gdzie pracowalysmy tylko we dwie z kolezanka) moze mnie rowniez zwolnic?fodad ze pracuje od 3 lat umowe mam na czas nieokreslony. Pomocy

Gość gość
Nie wiem, ale nawet jak bedzie mogl to zrobic to wydaje mi się że wszystkie nalezne zasilki będą Ci przyslugiwac, tylko ze wtedy będzie wyplacal Ci ZUS.

Gość gość
Nie, nie może zwolnić pracownicy w ciazy, chyba, że ogłosi upadłość lub likwidację firmy, oczywiście wszystko musiałby załatwić sądownie. Wowczas zachowujesz wszystkie świadczenia. Jedyna opcja to jest ciężkie niedopelnienie obowiązków przez pracownika, ale musiał by być strasznym sukinsynem i się nagimnastykowac żeby to udowodnić.

Gość gość
jezeli to jego jedyna działalnosc to L4 w wysokosci 100% przysługuje cie do konca ciazy, potem zus wyplaci macierzynskie (zasiłek macierzynski) Róznica jest tylko taka ze tracisz mozliwosc wzięcia urlopu wychowawczego. Jezeli prowadzi jeszcze inna działalnosc to nie moze cie zwolnic,nawet jak to budowlanka, zwolnienie dostaniesz dopiero w pierwszy dzien powrotu do pracy po macierzynskim

Gość gość
To jest kawiarnio-lodziarnia. Ogólnie ma 11 punktow takich ale wszystko bazuje na glownym punkcie restauracji....

Gość gość
A pracodawca wie o ciąży ? Z tego co wiem jestes chroniona do dnia porodu :)

Gość gość
Tak wie. Jestem na L4

Gość gość
Nie moze cie zwolnic, do dnia w ktorym zdecydujesz sie wrocic do pracy po macierzynskim.