Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość gość

dziecko w niemieckiej szkole od 3 klasy

Polecane posty

Gość gość

Witam, w wakacje tego roku przenieśliśmy sie na stałe do Niemiec. Syn w Polsce skończył 2 klasę, i tu rozpoczął naukę w 3. Nie zna języka, więc z lekcji ( prócz matetmatyki) wie niewiele. dodatkowo sie okazało ze mają jeszcze francuski. Na pierwszym zebraniu w szkole wychowawczyni pytała mnie dlaczego nie poszedł do 2 klasy bo bez znajomości języka w 3 będzie cieżko ( zasugertowała przeniesienie do tej klasy 2). A zebranie było tydzień po rozpoczęciu szkoły. Nie wiem jak do tego podejść, bo przede wszystkim przy zapisywaniu do szkoły nikt takiej informacji nam nie przekazał, a po drugie to przed przeprowadzką czytałam że w niemieckich szkołach jest duza pomoc dla obcokrajowców, po czym widzę że Pani bardziej dąży w inną stronę. Ale czy zawsze jest taka metoda ze te dzieci zostawiają po prostu na drugi rok w tej samej klasie? przeciez to oczywiste ze dziecko w ciągu miesiąca nie opanuje języka tak zeby zaliczać testy ( króte zaczynają się juz w październiku). Dodatkowo wiele razy prosiłam zby nauczycielka szczegółowo opisywała prace domowe, i niestety wciaż jest pisane skrótami gdzie musze wiecznie biegać i dopytywać co należy zrobić. Proszę o radę, bo nie wiem czy mam walczyć o to aby próbował na równie pod koniec roku zaliczać wszystko i iść do 4 klasy, czy dać czas i albo cofnąć go do 2 klasy albo powtórzyc 3. Pozdrawiam

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować