Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość gość

Czy jesteście lubiani i łatwo wtapiacie się w nową grupę?

Polecane posty

Gość gość

Cześć, mam ponad 30 lat i zawsze czułam się nieswojo w grupie, nie potrafię się zaaklimatyzować, nie mam problemów z pogadaniem z kimś w 4 oczy (jeżeli oczywiście ta osoba wykazuje też chęć rozmowy). Niestety w grupie jestem nieśmiała, małomówna, przez to wydaję się niedostępna, staram się nadrabiać uśmiechem (nie chcę żeby ktoś z mojej miny wywnioskował, że nie dość że nic nie mówi to jeszcze siedzi naburmuszona). Bardzo mi to utrudnia życie i czasem sobie myślę, że nie pasuję do tego świata, lubię siedzieć w domu z mężem, ale nie odnajduję się w społeczeństwie. Zazdroszczę osobom, które wchodzą u nas w pracy do pokoju (jestem nowym pracownikiem, poza mną siedzi tu 11 osób) są głośne, opowiadają coś z ożywieniem itp. Ja jestem taka w domu, opowiadam coś mężowi głośniej, z gestykulacją, z modulacją głosu, śmiesznie, a w pracy jak już się odważę coś powiedzieć to mówię cicho, bez emocji. Mam 2 przyjaciółki z liceum, 3 bliższe koleżanki z czasów szkolnych i studiów i 1 przyjaciółkę poznaną 5 lat temu w pracy, więc to nie tak, że jestem beznadziejna. Źle mi z tym i nawet czuję, że czymś odtrącam ludzi. Nie wiem co robię nie tak...czasem obserwuje ludzi i porównuję jaki typ charakteru jest najbardziej lubiany i często są to osoby plotkujące i takie na granicy odważnie wypowiadanych sądów i chamstwa. Może za bardzo przejmuję się, że kogoś czymś urażę albo że moja opinia o kimś lub o czymś pójdzie dalej i ktoś wykorzysta to przeciwko mnie...nie wiem już sama... Proszę o radę, czy psycholog pomógłby mi z tym problemem? Czy po prostu to mój charakter i tego nie zmienię?

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować