Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Natkituk

Pomocy złamanie V podstawy palca

Polecane posty

Gość Natkituk

Witam 10.10 doznałam urazu prawego palca. Tego samego dnia pojechałam na IP gdzie zrobiono rtg i zabezpieczono palec (szyna himera) na rtg lekarz stwierdził, ze jest wyraźny odprysk kości. Na wypisie zaś napisał, ze złamanie. Ok nie drążyłam tematu, wraz z wypisem dostałam także skierowanie do specjalistycznej poradni urazowo ortopedycznej do której mam się zgłosić za 10 dni, 11.10 zadzwoniłam do przychodni gdzie lekarka wciska mnie w kolejkę i wizyte mam 23.10. Dziwi mnie fakt, ze zawsze co miałam złamane dostawałam gips czy usztywnienie na 6/7tyg i koniec żadnych wizyt u ortopedy czy coś. Zaś tutaj normalnie się boje bo na skierowaniu jest napisane „ proszę o Poradę specjalistyczna, objęcie leczeniem specjalistycznym” - na czym ta wizyta będzie polegać

Gość gość
Kazdy zlamany staw powinien obejrzec ortopeda i dac zielone swiatlo dla poruszania, ewent. rehabilitacji. Wyjatkiem jest kregoslup z odprowadzeniami nerwowymi, gdzie potrzebny jest neurochirurg. Twoje zlamanie jest z drobnym odpryskiem i to ortopeda zadecyduje na podstawie rtg czy ewentualnie konieczne jest usuniecie tego odprysku, bo moze uszkadzac sciegna przy ruchu albo wywolywac bol. Po to unieruchomienie az do wizyty u ortopedy. Bedzie dobrze, ortopedzi nie takie zlamania widzieli ale reka jest waznym narzadem i musi dobrze sie zagoic.