Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytam na powaznie, czy takie zachowanie moga swiadczyc o autyzmie?

Polecane posty

Gość gość

Chodzi o mojego syna 15miesiecy. Teoretycznie jest ok, duzo rozumie, pokazuje, sprawdza moje reakcje, robilam mu te wszystkie testy na autyzm. Ale jest jedno ale, moj syn to powazne dziecko, a czasami wrecz smutne. Smieje sie tylko kiedy go rozsmieszam, laskocze itp. i to tylko do tych ktorych zna. Obcym dlugo sie przyglada. Chociaz w domu tez nie jest pogodnym smieszkiem. Jako maluch kilkumiesieczny byl bardzo wesoly, smial sie do kazdego bez powodu. Dzis trzeba sie natrudzic i to tez nie zawsze.

Gość gość
no czy dzieciak ma jakieś swoje fiksacje? Jak z mową??

Gość gość
Mowi kilka slow. A fiksacje to co to?

Gość gość
Fiksacje to zachowania do których dąży np patrzy cały czas na pociągi, wiatraki czy lampy? Czy wydaje dziwne dźwięki? Czy pokazuje palcem? W każdej poradni możesz poprosić o zbadanie dziecka pod tym kątem.

Gość gość
Nie, no chyba tych fiksacji to nie ma. Palcem pokazuje. Czyli takie zachowanie jest niepokojace?

Gość gość
Dzienych dzwiekow tez nie wydaje, czasem w zlosc***iszczy. Mowi glownie dzwiekonasladowcze.

Gość gość
Może ma takie łagodne usposobienie. Jak się zachowuje wobec innych dzieci?interesuje się ich np zabawkami, podchodzi do innych ludzi?? Twój opis nie świadczy o zaburzeniach autystycznych.

Gość gość
Ile razy zalozysz jeszcze ten temat głupia babo? Dziecko to jest maly dorosły. Jeden jest smutas co to nawet kabaret ogląda z grobowa mina a drugi sie smieje nawet do sera. Osz Ty glupia. Śpij i nie marudz.

Gość gość
Nie, do ludzi nie podchodzi, zagadywany potrafi ich „olac”. Choc jak ktos mu sie spodoba a ja jestem blisko, niesmialo sie usmiecha. Dziecmi zdaje sie byc zainteresowany, dzis na placu podchodzil do dziewczynki i wyciagal raczki. Pokazywal mi ja palcem. Ale kiedy jej mama cos do niego mowila to buzia w ciup. Zabawki lubi, bawi sie nimi raczej normalnie, czasem zakreci kolkiem autka, ale tez jezdzi i mowi brum, wklada kierowce.

Gość gość
No to nie martw się, wszystko w porządku z Twoim synem. Spokojny człowiek i tyle.

Gość gość
Jej to takie maluchy musza sie juz interesowac dziecmi?! :-O Moj jest w podobnym wieku i dzieci olewa. Tzn. dotknie, zabierze grabki i tyle, wraca do swoich czynnosci.

Gość gość
Poczytalam te objawy, raczej jest ok. Tylko to inicjowanie zabawy. Jak takie male dziecko inicjuje zabawe? Czy jak np przynosi mi ksiazke i chce usiasc na kolanach albo pokazuje pilke, to jest wlasnie to?

Gość gość
Albo chowa sie za fotelem zeby zrobic akuku? To mozna uznac?

Gość gość
No i nie zawsze sie usmiechnie na usmiech. Do mnie i do meza tak,ale np do rzadko widywanej ciotki juz nie.

Gość gość
Jak najbardziej takie chowanie się za fotelem lub przyniesie książk i to inicjowanie zabawy. Czego innego oczekujesz. Mam dziecko w tym samym wieku. Z rodzeństwem się bawi, jak oni do niego zagadną i podejdą. Z rowiesnikiem nie bawi się. Raczej się tylko wzajemnie obserwują. Jedne umiejętności już nabyli innych nie, ale nie doszukuje się zaburzeń. Mam inne dziecko, które jest naprawdę chore i nie mam czasu wymyślać chorób u zdrowego dziecka.

Gość gość
No i taki ma charakter. I juz. Nie musi byc caly czas usmiechniety

Gość gość
Jest całkowicie normalnym dzieckiem:) A czy my wszyscy zawsze chodzimy uśmiechnięci? Czy chętnie rozmawiamy z obcymi osobami? Każdy z nas jest inny:)