Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy mirena niszczy organizm tak jak tabletki?

Polecane posty

Gość gość

biorę tabletki anty od 2 miesięcy ale ciągle czytam o skutkach dla organizmu, przede wszystkim o zwiększonym ryzyku raka i raczej przygoda z tabletkami nie będzie trwała długo z tego powodu... Chciałabym się skutecznie zabezpieczać, nie planuje więcej dzieci.zaczęłam myśleć o mirenie. trochę się boje. ale przede wszystkim czy mirena zwiększa ryzyko raka lub może powodować jakieś inne choroby?

Gość gość
wszystkie hormonalne metody antykoncepcji moga zwiekszac ryzyko zachorowan na raka piersi, ale badania w tej kwestii sa niejednoznaczne, mirena jest ogolnie chwalona przez kobietki, wiekszosc z nich nie ma okresu lub ma bardzo skapy przy mirenie, jezeli nie chcesz hormonow to moze spirala miedziana? z tym, ze przy miedzianej mozesz miec bardziej obfite miesiaczki

Gość gość
Mialam mirene 5 lat, póki co żyję:) bez problemu zaszłam w ciążę po wyciągnięciu. Jeśli chodzi o działanie to myślę że jest o wiele łagodniejsza dla organizmu niż tabletki, ponieważ hormony działają jedynie "lokalnie", a nie przechodzą przez cały organizm. Po założeniu zero objawów ubocznych, jak niekiedy przy tabletkach. Kosztowo też wychodzi taniej, bo jednorazowo ale w tym masz 5letni koszt zabezpieczenia i podpasek/tamponów. Ja nie miałam miesiączki juz w jakies pół roku od jej założenia (piękne czasy:) ). Polecam!!!