Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Gdybyście same mogły wybrać imię

Polecane posty

Gość gość
dziś Patrycja to patologiczne imię, kojarzy mi się z mlodocianymi matkami x Z kim się zadajesz, z jakiego środowiska się wywodzisz, z tym ci się kojarzy. Ty mi się kojarzysz z wieśniakiem po zawodówce. I ni nie mam na imię Patrycja, ale uważam, że to ładne imię.

Gość gość
"gość wczoraj Co macie do Agnieszek? Bardzo ładne imię. I dużo zdrobnień fajnych" Nic nie mamy ;). Poprostu nie podoba mi się to imię. Jest ciężkie bardzo. Na szczęście są super zrobienia ( super dla mnie) i rzadki kiedy ktoś mówi do mnie po imieniu :)). Z tym imieniem to jest tak ze albo się je kocha albo nie ;).

Gość gość
Mam na imię Kamila i gdybym mogła zamieniłabym na Anna. Zawsze mi się podobało, uwielbiam zdrobnienia od niego.

Gość gość
gość wczoraj I nagle magicznie moje wszystkie kompleksy i nieśmiałość zniknęły? Gdybym była zakompleksiona, to zmiana imienia w niczym by mi nie pomogła. A od chwili zmiany poczułam ulgę totalną, jakby mi ktoś zdjął torebkę foliową z głowy. A zwłaszcza, gdy już w nowym środowisku nikt kompletnie nie wiedział, że kiedyś miałam inne imię. Co z tego, że tamta była Józia? Mogła być i nawet Hermenegilda, może miała to szczęście, że jej nikt palcem nie wytykał za obciachowe imię, nie gadał na wstępie gdy poznał imię "ale ci rodzice dali głupie imię, hehehe, jak jakiejś babci ze wsi". I nie, nie było tak, że nikt mnie nie lubił, bo lubili, miałam koleżanki, kolegów, ale wszyscy zgodnie twierdzili, że mam brzydkie obciachowe imię, i że cieszą się, że ich rodzice dali im normalne imiona a nie z pokolenia ich babć, prababć, etc.

Gość gość
Też mam na imię Agnieszka i jak byłam młodsza to imię mi się nie podobało. Kojarzyło mi się z wiszącyn praniem i puegami

Gość gość
Też mam na imię Agnieszka i jak byłam młodsza to imię mi się nie podobało. Kojarzyło mi się z wiszącyn praniem i piegami :) Na szczęście nie aż tak żeby jakoś szczególnie przez to cierpieć :) nie przeszkadzała mi też ilość Agnieszek w moim otoczeniu, w sumie to było nawet fajne, że było nas tak dużo .I ten dreszczyk emocji przy wczytywaniu do odpowiedzi, przy 5 Agnieszkach w klasie nigdy nie wiadomo było na którą padnie :=). Zdrobnień jest bardo dużo, Aga według mnie jest optymalnym i jak mam styczność z obcokrajowcami to zawsze przedstawiam się pełnym imieniem ale mówię, żeby zwracali się do mnie właśnie Aga. Na codzień zagranicą to faktycznie może sprawiać problemy. Ale suma sumarum nie zmieniłabym imienia na inne, pewnie to kwestia przyzwyczajenia. A moje dzieci mają dość popularne imiona, które właściwie wszędzie brzmią podobnie.

Gość gość
Moze to niektore osoby zdziwi, ale znalam dziewczyny z innych krajow i niektore polskie imiona bardzo im sie podobaly. Dziewczyna z Turcji uwielbiala imie Agnieszka. Tak Agnieszka- normalnie je wymiawiala i to bylo jej ulubione imie. Dziewczyna z Kanady znowu zakochala sie w imieniu Dagmara i chciala tak dac dziecku na imie (stracilam kontakt wiec nie wiem czy tak zostalo). Takze z moich obserwacji wynika, ze mozemy urozmaicic i wzbogacic inne jezyki naszymi imionami.

Gość gość
i na opak, jak myslisz skad u nas Brajany i Dzesiki:D?

Gość gość
07:57 miałam właśnie ostatnio taka sytuacje. Mieszkam w Szkocji. Byłam w jakimś urzędzie i pani pyta mnie o imię. Mówię że Agnieszka. A ona.. Jakie piękne imię. Ochy i acha. Wypowiedźec było jej ciężko. Zajęło jej chwilę zanim dość dobrze zaczęła je wmawiać. Ale podobało jej się. Aż miło :)). Też zazwyczaj mówię żeby mówiono do mnie Aga ( chociaż tego zdrobnień nie cierpię i jak mówiła moja polonistka jest to zrobienie od Agata nie Agnieszka ;))ale w pracy nikt tak niechce mówiąc i starają się mówić pełnym imieniem. Niektórym wychodzi to perfekcyjnie :) inni mówią Anieszka ;)

Gość gość
8:19 Zgadza sie. Nikole, Vanesy i Brajany to tylko najnowsza fala imion obcych, prawie wszystkie popularne w Polsce imiona sa zapozyczeniami z innych jezykow. Gdyby zostawic tylko polskie imiona w naszym kalendarzu to ponad 90% imion by znieknelo. Nasz Stanisław (Stan) i Wanda robiły furore na zachodzie w ubieglym wieku.

Gość gość
8:27 Wyglada na to, ze ta Agnieszka ma fajnie brzmiacy dzwiek dla wielu za granicami. Znalam goscia, ktorego dziewczyna byla Polka i nazywala sie Ania. Jego siostra tak to polubila, ze nadala swojej corce imie Anja (wiem inna pisownia, ale nadala je po polskiej Ani)

Gość gość
8:27 Ogladajac seriale kryminalne z Irlandi natknelam sie na odcinek z polskimi pracownikami i detektywi normalnie mowili Jan i nawet Błazej! Ta moja kolezanka z Turcji tez nie mogla sie nachwalic imienia Agnieszka, wiele razy powtarzala jakie sliczne. Takze ta obsesja Polakow z nadawaniem imion miedzynarodowych jest tylko w naszych glowach. Trudno, zeby mogli sie osluchac i normalnie wypowiadac nasze imiona, jak my kombinujemy tak bardzo. Uwazam, ze jest to dziwne podejscie- traktujemy tych ludzi jak jakis analfabetow.

Gość gość
Ja mam ma imię Donata = Donia , Donatka ,Dońka ,Doniuś Zawsze lubiłam swoje imię i nie zmieniłabym na żadne inne . Zreszta tutaj gdzie mieszkam jest dość popularne i nie jestem jedyna Donatą.

Gość gość
ty masz jakas obsesje:D sa przeciez polskie - w polsce opd dawien dawna imiona ktore maja podobne brzmienie za granica, choćby Natalia, Patryk , Klaudia , Tomasz, itd i te 20-30lat temu nikt nie myslał ze jego dziecko wyemigruje

Gość gość
Ja mam nijakie imie, takie bezpieczne, ktore tak samo wymawia sie wszedzie. Mialam podejscie do niego takie faktyczne, to moje imie i tyle. Musialam dorasnac, zeby je polubic, ale to glownie dlatego, ze jest dlugie i zaczelam uzywac roznych skrotow i jak jeden mi sie znudzi to po prostu przedstawiam sie w nowym otoczeniu innymi skrotem i to tak jakbym zmieniala imie co kilka lat. Takze nie zmienie imienia poniewaz pozwala mi one na czeste zmiany.

Gość gość
8:46 Obsesja? Na nadawanie imion takie jak sie rodzicom podobaja najbardziej nie patrzac czy moze kiedys gdzies indziej zamieszkaja? Jaka jest gwarancja, ze realia sie nie zmienia i zachodem stanie sie mocarz ekonomiczny w Azji czyli Chiny? Wszyscy bedziecie sobie zmienac imiona na Kim, Li itd? To dla Ciebie jest obsesja? Wolny wybor imienia potomstwa?

Gość gość
08:53 panna o cytuje" Takze ta obsesja Polakow z nadawaniem imion miedzynarodowych jest tylko w naszych glowach. .." chyba nie rozumiem o co ci chodzi? Jak dasz na imie dziecku Szczepan i tendencja sie zmieni, to moze faktycznie zmieni imie, a co popularne imiona z lat 80-90 maja wspolnego z chincolami?

Gość gość
8:59 Tak to jest obsesja Polakow. Pipa ma na imie Pipa i jej rodzice nie przewertowali slownikow, zeby dowiedziec sie czy w innych krajach bedzie to zle, smiesznie czy dziwacznie brzmialo. Tyle czasu co spedzilam za granicami nigdy nie slyszalam rozmowy pod tytulem" Musze nadac imie takie jak sie podoba w innych krajach". Moze ktos uczestniczyl w takiej rozmowie z obcokrajowcami, ale ja bynajmniej nigdy wiec uwazam to za typowa przyware polska.

Gość gość
8:59 Moze i sobie zmieni imie, ale ludzie mieskajacy w Polsce rowniez zmieniaja swoje imiona i nie to nic wspolnego z tym czy te imiona sa typowymi poza naszymi granicami.

Gość gość
Do Agnieszki z zagranicy. A z czym ty masz problem? Przedstawiasz się: jestem Agnieszka, możecie mi mówić Agnes. I po problemie.

Gość gość
Do Agnieszki z zagranicy. A z czym ty masz problem? Przedstawiasz się: jestem Agnieszka, możecie mi mówić Agnes. I po problemie.

Gość gość
Agnieszka nigdy mi się nie podobała, nie podoba i chyba nie będzie podobać.

Gość gość
Ja na codzien kontaktuje sie z anglikami i Amerykanami i nikt nie ma problemu z Agnieszka. Po prosu mowie "ejgneska" ;)

Gość gość
Po prostu mówią "ejgneska".

Gość gość
Jakbym mogla sama sobie wybrac to moze Kalina albo moze Wanda.

Gość gość
Kalina i Wanda to wyjatkowo sliczne imiona. Dlugo myslalam, ze u mnie bedzie Kalina, ale wyszlo inaczej. Obydwa imiona sa idealne w Polsce i za granica.

Gość gość
"gość wczoraj Do Agnieszki z zagranicy. A z czym ty masz problem? Przedstawiasz się: jestem Agnieszka, możecie mi mówić Agnes. I po problemie." Tylko wiesz co.. Oni nie chcą mówić Agnes czy Aga gdyż uważają że powinno się mówić po imieniu które masz. Ja absolutnie niemam problemu. Potrafię wymowic swoje imię. Pisałam że mi się nie podoba i tyle. To Szkoci mają problem z jego wymowa ;).

Gość gość
mi od zawsze podobało się imię Oliwia, a od jakiegoś czasu również Liwia. Gdybym miała sama wybrać imię dla siebie to jedno z tych dwóch.

Gość gość
Liwia to straszne imię bo nalezalo do strasznej kobiety.