Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Psychoterapia.. Tak czy nie?

Polecane posty

Gość gość

Chyba muszę iść na terapię... Ale nie potrafię rozmawiać.. Tak więc jedno wyklucza drugie.. Co robić? :-( Już sobie nie radzę.. Już nie chcę być silna ;-(

Gość gość
ja bym poszla, ale mnie nie stac

Gość gość
Idź do Spoowiedzi. Skuteczniej, szybciej i za free

Gość gość
Czemu nie potrafisz rozmawiać? Fobia społeczna?

Gość gość
A jakie jest źródło Twoich problemów? Jeśli traumy, stresy itd to byłaby wskazana. Ale jeśli to patologia organizmu stricte, to leki by wystarczyły.

Gość gość
Czy fobia - tego nie wiem. Może. Nie potrafię rozmawiać o wszystkich złych rzeczach które mnie dotknęły

Gość gość
Bedziesz najwyzej odpowiadacna pytania, po lekach rozluznisz sie.

Gość gość
Raczej traumy.. Ale jak rozmawiać? Jak mówić? Jak powiedzieć? Jak opowiedzieć? Jak Przeżyć to poraz kolejny??

Gość gość
idź na terapie grupową, ja byłem i tam nie trzeba od razu mówić o sobie tak jak na indywidualnej, na początek rozmawiasz tylko o problemach innych, dajesz im informacje zwrotne, co myślisz o danej sytuacji itp dopiero po jakimś czasie możesz sie otworzyć jak już nabierzesz pewności wśród tych ludzi, codziennie ktoś poruszał swoje problemy, nikt nie był zmuszany, po prostu kto chciał, jeden już po tygodniu o sobie powiedział inny po miesiącu

Gość gość
Jak chcesz, mozesz patrzec tylko do przodu. Nie o wszystkim trzeba rozmawiac. Tylko kiedy terapeuta nie moze ujrzec spojnego obrazu dopytuje sie. To Ty rzadzisz. Postaw sobie cel terapii.

Gość gość
Terapia grupowa tym bardziej odpada.. Od 15 lat nie potrafię wydusic z siebie słowa przed jedną osobą a co dopiero przed grupą :-/

Gość gość
Fakt , leki pomagają się otworzyć ale psychoterapeuta jej ich nie zapisze bo nie jest lekarzem. Musisz udać się najpierw do psychiatry po leki a dopiero potem psychoterapia. A nie masz kogoś bliskiego, aby pogadać o problemie, kogoś kto cię wesprze?

Gość gość
Dlaczego nie pójdziesz do szczerej Spowiiedzi ?

Gość gość
21:57 a kto zmusza do tego aby od razu odpowiadała na pytania na indywidualnej? Nie chce nie musi.

Gość gość
Zawsze mozesz odpowiedziec, ze o tym nie chcesz rozmawiac, bo to trauma.

Gość gość
a po co niby ma iść do spowiedzi skoro ona nie zgrzeszyła tylko ktoś ją skrzywdził? Myślisz, że w dzisiejszych czasach ksiądz się przejmie jej problemami? Odwali formułkę i trzy razy zapuka w konfesjonał...

Gość gość
na terapii nie powinno być sekretów tematów tabu czy zagrań "o tym nie chce rozmawiać" bo jak sie bedzie dusiło w sobie pewne rzeczy to ci żadna terapia nigdy nie pomoże, albo szczerość 100% i wyrzucenie z siebie wszystkiego albo to nie ma sensu

Gość gość
Ale właśnie po to mi potrzebna terapia.. Ponoć.. Żeby przepracować to czego nie przepracowałam do tej pory.. Po to,żeby się nie zabić... Chociaż codziennie o tym myślę.. Mam kogoś bliskiego komu mogę powiedzieć o wszystkim, kto mniej więcej w jednej dziesiątej wie co leży mi na sercu i duszy.. Ale nie jestem w stanie mówić więcej.. Powiedzieć więcej.. Powiedzieć wszystkiego.. :-(

Gość gość
Jak na moj gust nie poszlabym na terapie do psychologa. Tylko psychiatra i terapeuta moze zadecydowac o lekach i w zaleznosci od problemu, o rodzaju lekow.

Gość gość
dziś a do tego ten ksiądz ma więcej za uszami niż ta skrzywdzona biedna dziewczyna zresztą spowiedź, zwłaszcza ta konfesjonałowa to wymysł ludzi a nie Boga, prawda jest taka że wystarczy w duchu samemu porozmawiać z Bogiem wyznać grzechy przeprosić żałować itp i żaden pedofil w sukience nie musi inwigilować nikogo wysłuchując grzechów

Gość gość
22:06 ok , tak jest...ale nie od pierwszej wizyty. To rolą terapeuty jest jak do niej dotrzeć , aby zechciała opowiedzieć o wszystkim...i opowie , ale z czasem...

Gość gość
a nie myślałaś żeby iść do szpitala psychiatrycznego na oddział lękowy? tam są ludzie z depresją, nerwicą lękami, to nie jest taki typowy stereotypowy oddział psychiatryczny "dla czubków" więc sie nie ma co bać, zresztą na taki oddział przyjmują tylko takich co sami chcą, nikt tam nikogo siłą nie bierze i nie trzyma, w każdej chwili można sie wypisać, ale to by było dobre miejsce bo była byś cały czas pod opieką, a i ludzi fajnych poznasz, ciekawe zajęcia są, no i oczywiście terapie, wszystko poprzedzone 2-3 tygodniowym pobytem diagnozującym, w tym czasie zespół psychoterapeutów poznaje cie, masz 2-3 rozmowy "o dziecińswie", "szkoła, dojrzewanie", "życie dorosłe i związki" też testy różne dają do wypełniania, też cie obserwują troche przez ten czas, jak sie zachowujesz na oddziale, czy jesteś zamknięta i tylko w pokoju siedzisz, czy też wychodzisz aktywnie uczestniczysz w życiu oddziału zajęciach itp też w tym czasie dobierają odpowiednie leki, no a potem decydują jaka terapia w twoim przypadku jest najlepsza, ja miałem indywidualną psychodynamiczną i świetną psychoterapeutke, miło wspominam pobyt

Gość gość
22.08 Dokladnie tak, z szacunku dla drugiego czlowieka nawet u lekarza ginekologa nie trzeba obnazac sie do naga, ani fizycznie, ani psychicznie.

Gość gość
Jeżeli masz myśli samobójcze to niestety w pierwszej kolejności udaj się do psychiatry. Potrzebujesz leków p/depresyjnych i to na już. Wiem doskonale co przeżywasz, ale uwierz mi po trzech tyg od wzięcia leków inne spojrzenie będziesz miała na to wszystko. W jakim jesteś wieku?

Gość gość
22:14 ale przecież nie poślesz ją na grupową jeżeli ma trudności z rozmową w obecności jednej osoby...w jej przypadku tłum nie jest wskazany.

Gość gość
albo zrób sobie terapie przez internet, ogólnie podstawą terapi jest właśnie to by wyrzucić z siebie wszystko co ci ciąży, by spojrzeć na to wszystko z innej strony, również za sprawą wniosków terapeuty, by nazwać te emocje i zdarzenia mogłabys to przez internet spróbować zrobić, ot choćby nam tutaj opowiadać codziennie po trochu o swoich problemach

Gość gość
22:19 a co jeśli wpadną tu trole? pojadą po niej i co wtedy? Pomyśl ...kafe to nie jest najlepsze miejsce.... psychiatria.pl może tam...

Gość gość
większość tych psychoterapeutów jest o kant doopy potłuc wiem bo chodziłam taniej i skuteczniej było by mi napić się do lustra

Gość gość
Antydepresanty dla mnie to nie jest dobry pomysł.. Albo nie będę brała albo będę brała po kilka naraz... Tak już mam z tabletakmi.. Mam prawie 30 lat.. Chyba nawet tutaj nie umialabym napisać tego ile złych rzeczy się wydarzyło.. Jestem beznadziejna.. Wręcz śmieszna.. Wybaczcie

Gość gość
To przemysl szpital, tam leki dostaniesz wydzielone i bedziesz je zazywac az polkniesz. :)