Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dziwny bol brzuszka u 3 latki

Polecane posty

Gość gość

Córeczka 3 lata od rana skarży się na bol brzucha,robiłam jej ciepła kąpiel,masaż brzuszka,robiłam miętę,nawet dostała nurofen 2 godziny temu,a teraz znowu płacze,że ja boli.Co to może być?Nie ma biegunki,mówi,że kupki tez nie chce.

Gość gość
Up

Gość gość
Nikt nie miał takiego przypadku ze swoim dzieckiem?:(

Gość gość
Moze cos jej z jedzenia nie podeszlo ? Teraz to niestety tylko termofor, mieta i czekac do jutra. Moze sie cos wykluje albo i nie.

Gość gość
Wszyscy jedliśmy to samo,domowe jedzenie.No właśnie cały czas masuje jej ten brzuszek i ma poduszkę rozgrzewająca,ale nie pomaga,martwię się czy to nic poważnego :(Czy nurofen mogę podać wcześniej niż jest to zalecane w ulotce? W ulotce jest trzy razy na dobę,czyli co 8h,czy wyjątkowo mogę jej podać np po 4h? Ją bardzo boli,ale boje się,żeby nie przedawkować.

Gość gość
Spróbuj ją „zmusić” żeby zrobiła kupę,na pewno jej ulży.

Gość gość
Mała twierdzi,że nie chce kupy,wiec jak mam ją zmusić Twoim zdaniem?!

Gość gość
U nas okazalo sie, ze to zapalenie wyrostka. Lepiej sprawdzic.

Gość gość
Do lekarza idź.

Gość gość patts
Jedz na pogotowie bo moze to wyrostek. Gdzie ja boli dokladnie na boku na dole czy zoladek? Nurofen jesli nie wystarcza na min 6godz to podaje sie na zmiane z paracetamolem co 3godz czyli teraz mozesz dac paracetamol

Gość gość
Przyczyny mogą być różne od bardziej blachych do poważnych np neuroblastoma dlatego ważne jest by małym dzieciom robić co jakiś czas usg brzuszka.

Gość gość
Mała twierdzi,że nie chce kupy,wiec jak mam ją zmusić Twoim zdaniem?! jak zwykła matka - podaniem obranego i pokrojonego na cząstki jabłka

Gość gość
Boli ja na dole.Sprobuje jeszcze z tym paracetamolem,na pewno mogę jej go podać po Ibuprofenie?Co do jabłka - na nią jablka nie działają przeczyszczająco.Jak jej nie przejdzie to pojadę do szpitala.

Gość gość
up

Gość gość
Zrób jej mała lewatywę- zobaczysz ze jej pomożesz.Troche cieplej wody z mydlinami wlej do pupy gumowa gruszka,wystarczy nawet 200 ml.

Gość gość
W życiu nie robiłam jej lewatywy i raczej się nie odważę,poza tym to chyba powinna być ostatecznośc,bo do przyjemności to nie należy

Gość gość patts
Na dole to moze faktycznie wyrostek. tak mozesz podac paracetamol jesli minely 3godz od nurofenu. Wiem od lekarki i ja tak mojemu synkowi podaje przy goraczce jesli szybko wraca. a moze czopek glicerynowy by pomogl jesli to zaparcie

Gość gość
Spróbuje z tym paracetamolem.Mala nie ma jakiegoś twardego brzucha,nie jest tez do końca miękki,co prawda kupy nie robiła,ale twierdzi,ze jej się nie chce.

Gość gość patts
Poloz ja na lozku na wznak i ugnij jej prawa noge w kolanie i dociagnij kolano do klatki piersiowej to pierwszy sposob rozpoznania wyrostka. drugi- ucisniej w miare mocno miejsce z prawej str brzucha przy biodrze i nagle pusc ucisk jesli w momencie puszczenia ja mocno zaboli to prawdopodobnie wyrostek

Gość gość
Lewatywa to żaden wyczyn dziecko przekładasz przez kolano,drugim kolanem przytrzymujesz,ręce masz wolne rozchylasz pośladki i wkładasz końcówkę gruszki,trwa to może z minutę robiłam i córce i synowi wiele razy efekt natychmiastowy i wielka ulga dla dziecka.Dziecko za pierwszym razem może trochę protestować ale ta chwile to można przytrzymać i na sile zrobić w końcu to dla dobra i zdrowia dziecka

Gość gość
Gość patts - nie boli ja bardziej podczas robienia tego.Ja w ogóle boli tak prawie na równi z pępkiem,ale nisko,gdzieś na lini majtek

Gość gość
Linii *

Gość gość
Boli ja na dole - to może być pęcherz. A boli przy robieniu siku? Jeżeli siku robi normalnie a kupy dziś nie było to można podać czopka.

Gość gość patts
Nie rob zadnej lewatywy jak cos to tylko czopek glicerynowy na zaparcie pomoze, po co dziecku fundowac lewatywe. Jak dalej mocno bedzie bolec to podjedz na izbe a najpierw zrob miete. moj 4-latek ostatnio najadl sie drozdzowek na wieczor i brzuch bolal zroilam miete to baki poszly i przeszlo

Gość gość
Jak sikała to nic nie mówiła,żeby ją bolało,poczekam może jeszcze chwile,może lek zacznie działać,a jak nie to wsadzę czopek.Miete właśnie pije,już druga dzisiaj.Lewatywy jej nie zrobię,bo się boje,podejrzewam,że ona nawet nie dałaby sobie zrobić.Czopka włożę przez sen.Mam nadzieje,że uda się uniknąć szpitala :(

Gość gość
Jak nie chcesz czopka to weź termometr i końcówka w odbycie delikatnie pokręć to tez spowoduje wypróżnienie

Gość gość
Niech nasika do nocnika i powachaj mocz. Jak jest zap.drog moczowych to mocz ma od razu inny zapach. W poniedzialek badanie ogolne moczu i usg nie zaszkodzi. I też jestem zdania ze zrobienie kupy jej moze mocno pomoc.

Gość gość
Lepiej jechać do lekarza

Gość gość
Brzuszek u dzieci to centrum stresu.Wymyslonego i prawdziwego.Skontroluj u lekarza .Moje jak byly male to zawsze bol i nigdy nic nie wykazalo.Ale warto sprawdzic u lekarza.Moze szykuje sie jelitowka.

Gość gość
Teraz jak będzie robiła siusiu to zrobi do nocnika,oczywiście badania w poniedziałek obowiązkowo.To podam jej czopek teraz,może się wypróżni.Ona już dawno powinna spac,ale nie może zasnąć przez ten bol :(