Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Długie cykle

Polecane posty

Gość gość

Hej. Mam długie cykle nawet do 37dni. Znacie jakieś sposoby ,a może tabletki bez recepty na uregulowanie tych cykli ? Staramy się o dzidzie I myślę że przez to jest problem w dodatku mam podwyższoną prolaktyne I testosteron. Nie wiem jak mam to obniżyć:(

Gość gość
Ja miałam cykle 50- 60 dniowe. Podejrzenie PCOS ale wyniki badań to wykluczyły i nie do końca jajniki wyglądały na policystyczne. Dwóch lelarzy tak stwierdziło w tym jeden od lelcznia niepłodności. Nie potrafili znaleźć przyczyny. Zaszłam w ciążę w pierwszym cyklu starań. Chodziłam do lekarza na monitoring cyklu i dokładnie wiedziłam kiedy jest owulacja. Wtedy co zaszłam w ciążę to owulacja była w 24 dzień cyklu. Aktualnie jestem w 26 tygodniu ciąży i po porodzie może się unormują cykle :)

Gość gość
A lekarz nic nie pomógł?

Gość gość
A do lekarza to nie łaska pójść?

Gość gość
Byłam u lekarza :) ale zastanwiam się czy są jakieś leki bez recepty ziolowe czy coś takiego żeby zacząć brać na własną rękę. Warto spróbować wolę to niż brać jakieś silne leki. Jeżeli by nie wyszlo to wtedy tak.

Gość gość
Jestem gościem z 9:39 Mnie i jeden i drugi lekarz powiedzieli, że skoro występuje u mnie owulacja to bez sensu faszerować się lekami. Jeden z lekarzy polecił mi Ovarin i jeszcze brałam olej z wiesiołka, tyle z leków :)

Gość gość
Pomógł olej z wiesiolka?:)

Gość gość
Cały czas miałaś cykle 50-60dni ? Ja mam 37-40 I nie mam pojecia kiedy mam dni płodne.. nie mogę zajść w ciążę dobre 8-9msc.. Czytałam o oleju z wiesiolka I tabletkach costangus że niby pomagają te cykle uregulować I wspomóc w owulacji. Dzisiaj pojadę zakupić I się okaże.

Gość gość
Nie cały czas. Kiedyś miałam regularnie zawsze około 30 dni. Potem się odchudzałam, wpadłam w anoreksję . Z 60 kg schudłam na 30kg. Okres zanikł całkiem. Miałam wywoływany kilka razy bez skutku. Potem cykle wróciły ale tak jak piszę 50-60 dni. Jak chciałam zajść w ciążę to zaczęłam właśnie chodzenie po lekarzach. W tym cyklu za nim zaszłam w ciążę miałam monitoring czy dochodzi u mnie do owulacji. A w następnym gdy zaczełam starania już się udało z pomocą monitoring cyklu oczywiście . Bez usg też nie widziałbym kiedy mam dni płodne. Nie wiem czy mi pomógł ten Ovarin czy olej z wiesiołka. Brałam je tylko dwa miesiące nie całe chyba trochę za krótko, żeby był efekt ale może i to się przyczyniło trochę ;)

Gość gość
Okej dzięki :) ja odkąd pamiętam mam ponad 30 dniowe cykle. Byłam raz u ginekologa przed okresem I powiedział że owulacji jeszcze nie było dlatego się zdziwiłam. Pozniej zrobiłam badania hormonów na prolaktyne I testosteron okazało się ze mną za wysokie wyniki. Myślę że problem tkwi w moich długich cyklach i za wysokich wynikach. Zaczne brać tabletki które wyżej wpisałam I mam nadzieję że pomogą zajść;)

Gość gość
Taka długość cykli jest jeszcze powiedzmy w normie o ile cykle są regularne. U mnie cykle są 34dniowe i większość lekarzy mówi, że jest prawidłowo. Tylko niektórzy chcieli mnie czymś faszerować. Nie powiem tego z perspektywy starającej się o dziecko ale przyjmowałam olej z wiesiołka by złagodzić pms, tak samo teraz jestem w czasie terapii Castagnusem (zaczynam drugie opakowanie bo trzeba 3 miesiące zażywać dla pełnej kuracji). I powiem tak - wiesiołek w moim przypadku brałam dzień w dzień cały cykl, u osób starających się trzeba brać do owulacji. Ale dziennie 6 tabletek - udręka. Jednak widziałam, że owulacja była wyraźna (nawet jeśli to efekt placebo). Jeśli nie wiesz jak wygląd Twój cykl - od tego jest jego obserwacja, mierzenie temp. itd. Jeśli chodzi o Castagnus - obniża prolaktynę (więc jak jest za dużo to akurat) i podnosi płodność. I tu też widzę różnice. Choć mi na tym nie zależy no ale nie da się nie zauważyć. Właśnie w sobotę robiłam wyniki tsh i jest na poziomie 1,0. Zawsze miałam w okolicach 1,8 (co oczywiście jest również bardzo dobrym wynikiem). Według endo to właśnie poziom bliski 1,0 jest najlepszy na zajście w ciąże - tak więc castagnus podziałał. Dodam, że u mnie dłuższe cykle niż przeciętne mogą wynikać z nieco mniejszej tarczycy. Cały pakiet badań wykazał brak jakichkolwiek chorób (choć są guzki, jutro akurat mam kontrolne usg) ale jak tarczyca jest mała, to nie produkuje hormonów w odpowiedniej ilości (i gdybym zaszła w ciążę, trzeba by ją wspomóc z początku). Zbadaj też tarczyce - zrób usg, badania tsh, ft3 oraz ft4, potem anty-tpo (by wykluczyć hashi). Droższy pakiet ale przed zajściem w ciąże dość istotny.

Gość gość
Miałam robione Badania i na tarczyce itp. Wszystko jest okej. Jedynie mam podwyższoną prolaktyne I testosteron co nie pozwala mi zajść w ciążę:( myślisz że pomogą mi te leki ?

Gość gość
Prolaktyna podwyższona to zależy jak mocno. To taki specyficzny hormon, wystarczy jakiś stres albo niewyspanie, i wynik będzie podwyższony. Aby sprawdzić jego poziom potrzeba zrobić badania z pobytem w szpitalu gdzie pielęgniarki pobierają krew o konkretnych porach. Ale to rzadkość bo lekarze kierują gdy naprawdę wyniki są mocno zawyżone. Bazując na zwykłym badaniu musiałabym je powtórzyć kilka razy (tak ze trzy razy) by mieć pewność, że ten stan się utrzymuje, że nie było zakłóceń. Co do testosteronu to nie umiem nic powiedzieć. Nie czytałam nigdy, nie dowiadywałam się ani nic. Nie wiem czy Castagnus tu coś zdziała - wątpliwe bo on reguluje przysadkę a testosteron jest wytwarzany przez nadnercza. Z tym jednak musisz udać się na pewno do lekarza.

Gość gość
Jakiej firmy masz te olej z wiesiolka? Ja dzisiaj kupiłam z firmy DOZ PRODUCT Dbam o siebie Bo niestety A Gal nie mieli ... jutro mam do odebrania costagnus bo na stanie w aptece nie mieli A oblecialam z 5 aptek :o od 1 dnia okresu zaczne brac jutro mam niby dostać zobaczymy... mam nadzieję,że coś zdziała. Będę brała przez tyle ile trzeba I zobaczymy czy się sprawdzi

Gość gość
Olej miałam z Gal właśnie. Ale pewnie wszystkie są takie same. Jeśli zalecenie jest brać 3 razy dziennie po 2 tabletki to będzie to samo. Też miałam problem z Castagnusem. W trzeciej aptece dostałam.

Gość gość
Prolaktyne mam 28,50 chyba ale wiem na pewno że 28 :)

Gość gość
Ja brałam oeparol femina. Tylko go się bierze tylko do owulacji bo gdzieś czytałam, że może powodować skurcze i w drugiej połowie cyklu nie bardzo to wskazane. Ale nie wiem czy to prawda tylko tak gdzieś czytałam :)

Gość gość
Ponoć olej z wiesiolka też się bierze do owulacji;) tylko najgorsze jest to że nie wiem kiedy mam ta owulacji bo mam przekrecone. Bo ciągle wszystko mam inaczej. Zobaczymy metoda prób i błędów

Gość gość
A co to jest oeparol femina? Nie słyszałam o tym;)

Gość gość
Oeparol to olej z wiesiołka z dodatkami jakimiś jeszcze. Dokładnie z czym to nie pamiętam musisz sprawdzić na internecie :)

Gość gość
Ja mialam (i mam) dlugie cykle typu 40 dni, ale udalo mi sie bardzo szybko zajsc w ciaze-pierwsza w 2 cyklu (ale bylo wczesne poronienie), a potem w 1 cyklu za pierwszym razem, przy owulacji ok 24 dnia.Mnie lekarz polecil brac Castagnus, bralam jeszcze myo-inositol.

Gość gość
Ile brałaś costangus ?:) zazdroszczę Ci!!

Gość gość
To ja z 16.07. Castangnus zaczelam brac jakos miesiac przed staraniami, tak jak mowie udalo sie w 2 cyklu(poronienie). Okres wrocil po 6 tygodniach, potem kolejny i w kolejnym cyklu juz zaszlam, caly czas bralam Castagnus (po 2 tabletki dziennie, bo mialam sporoa wage). Ale u mnie byl problem wczesniej z cyklami nawet mialam co 60 dni, ale tez okazal sie problem z tarczyca.Obecnie moje dziecko ma rok, okres po ciazy juz mi wrocil, a cykle nadal kolo 37-40 dni.

Gość gość
Kurcze ciekawe jak to u mnie będzie:/ tak bardzo bym chciała tego dziecko z narzeczonym. Mam nadzieję że pomogą mi te tabletki

Gość gość
A olej z wiesiolka brałaś?

Gość gość
No to widzisz, że ta prolaktyna jest tylko lekko podwyższona (ale też zależy w jakiej fazie cyklu akurat badania trafiły bo to wtedy też się zmienia). Castagnus sobie z tym poradzi:) Tak, olej wiesiołka przy staraniach bierze się tylko do owulacji, potem może "przeszkadzać". Ja brałam cały czas bo zależało mi na złagodzeniu pms. Jak rozpoznać owulacje? Możesz korzystać np. z testów owulacyjnych albo po prostu mierzyć temperature o ile mniej więcej znasz metodą objawowo-termiczną.

Gość gość
A starałas się już wcześniej czy jak zaczęłaś te wszystkie leki brać to dopiero zaczęłaś się starać? Wiesz o co mi Chodzi. Bo ja się staram już sporo czasu i dopiero teraz te tabletki zaczynam brać. No mam nadzieję,ze obniży mi ta prolaktyne i uda się zajść. Wierze w magię tych leków. Dzisiaj mam dostać @ :)

Gość gość
Mierzylam temp przed chwilą I 37,0 może się spóźni

Gość gość
Kochana A wiesz ile powinna wynosić temp w dniu spodziewanej miesiączki? I jakim termonetrem mierzycie ?

Gość gość
Ja bym zaczęła od stosowania oleju z wiesiołka np. polski Gal w kapsułkach w zielonym opakowaniu. Są dziewczyny, którym dzięki temu wyregulował się cykl i wchłonęły się torbiele z jajników.