Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ile trwa urlop macierzyński w innych krajach

Polecane posty

Gość gość
Ja piertole, a mnie kiedyś tu próbowały zgnoić laktoterrorystki bez pasji życiowych, że co ja robię zostawiając dziecko 6 miesięczne i wracając do pracy, że dziecko do (w zależności od wariatki) powinno być od minimum roku do 3 roku życia przy matce, inaczej wyrośnie na zalęknione, zakompleksione, wycofane dziecko z deficytami emocjonalnymi :D Czyli według madko-polskich standardów Zachód wyhodował masy psychopatów, szkoda, że ich model rozwoju tego nie potwierdza jak i powszechna empatia względem osób pokrzywdzonych.

Gość gość
Zlobki bywaja dobre, bo malo dzieci przypada na 1 opiekunke ale to cena ok 1000 funtow na miesiac (czyli na nasze ok 5 tys zl)i tak do szkoły, czyli do 5 lat. xx ciekawe zatem, jakim cudem dzieci w UK idą do szkoły w wieku 4 lat, skoro w żłobku kiblują do 5 rż.?

Gość gość
23.47- po pierwsze opisuję rzeczywistość panującą w Holandii dla wszystkich, bo jeśli ktokolwiek pracuje legalnie, to obowiązuje takie samo prawo dla wszystkich, bez względu na narodowość. Po drugie nie narzekam, bo mnie akurat było stać na to, żeby przestać pracować w połowie ciąży z powodów zdrowotnych i zostać zostać domu z dzieckiem 2 lata bez zmiany poziomu życia. Strasznie jesteś sfrustrowana, serio. Nie potrafisz się wypowiedzieć tak normalnie, bez złośliwości, czy jednak nie?

Gość gość
gość dziś --> masz racje, pomylilam sie :) To juz 10 lat jak rodzilam i zapomnialam, ja mialam w sumie 20 tygodni bo bralam jeszcze zalegly urlop :)

Gość gość
Aha i mieszkam w NL zdecydowanie dłużej, niż 2-3 lata, więc tu też nie trafiłaś

Gość gość
ciekawe zatem, jakim cudem dzieci w UK idą do szkoły w wieku 4 lat, skoro w żłobku kiblują do 5 rż.? x ok, nie kibluja w zlobku a raczej zlobko-przedszkolu(nursery) do 5 tylko do 4,od 4 jest zerowka, od 5 obowiazkowa szkoła podstawowa.

Gość gość
W Belgii niestety tylko 15 tygodni, 17 przy ciązy mnogiej.

Gość gość
Nie obchodzi mnie ile mieszkasz w NL, możesz nawet mieszkać 20 lat, i nie chodzi o samą Holandie, chodzi mi ogólnie o to, ze Polki jako emigrantki mogą nie mieć tylu przywilejów co rodowite osoby urodzone w danym kraju! Wcale nie jest tak, ze praca legalna oznacza to samo i po równo dla wszystkich. U nas też wszystkie typy umów są legalne, a jednak nie wszystkie kobiety mają prawo do urlopów danego typu. Tak samo ci co do nas emigrują zarobkowo, mają pobyt legalny ale nie mają wszystkich typów urlopów. Nie dociera to do ciebie? Sama jesteś złośliwa, sfrustrowana i wiecznie tylko "ja, ja i ja".

Gość gość
Zrozum durna istoto, ze akurat w tym kraju panują jasne zasady, czy ci się to podoba czy nie, możesz sobie dalej wymyślać i pluć jadem do woli, szkoda mojego czasu na dyskusję z kimś, kto nie wysciubil nosa ze swojego pierdziszewa wielkiego, ale ma wrażenie, ze wie wszystko

Gość gość
gość dziś --> pocztaj troche przepisow prawa eropejskiego i bzdur nie opowiadaj... :O

Gość gość
Wasze wypociny są kompletnie niewiarygodne, bo nie macie obywatelstwa w tych krajach więc nie macie też przywilejów. To tak, jakby Ukrainka która zjechała do Polski 2-3 lata temu, pracowała przez agencję tymczasowych czy na zlecenie, a potem się rozmnożyła i zaczęła utyskiwać, ze nie ma macierzyńskiego czy L4 w ciaży. xx dokładnie tak

Gość gość
Niemcy Przed porodem Mutterschutz i po porodzie. W sumie 6 tygodni. Brałam L4 od 13 tygodnia (ciąża zagrożona). Potem przez 12 (ewentualnie, bo to decyzja indywidualna) 14 miesięcy płatne 65-67% ostatniego wynagrodzenia (w zależności od Landu) tzw. Elterngeldotem ewentualnie, gdy do pracy nie wracasz 150€ miesięcznie do 3 roku życia tzw. Elterngeld Plus.

Gość gość
gość wczoraj Ja jestem właśnie na bieżąco (no, prawie, bo dopiero zaczynam czytać dokładniej co i jak, czasu jeszcze trochę mam) :)

Gość gość
00:02 sama jesteś durna, mieszkasz w pierdziszewie i plujesz jadem, agresja aż kipi z twoich postów pseudo-holenderko

Gość gość
Czechy Wg danych kuzynki 12 miesięcy (ma ok 1500zł miesięcznie) lub 14 miesięcy po 750 zł miesięcznie

Gość gość
0.05- mam z ciebie całkiem niezły ubaw, powycieraj się przed snem, dobranoc

Gość gość
00:02 sama jesteś durna, mieszkasz w pierdziszewie i plujesz jadem, agresja aż kipi z twoich postów pseudo-holenderko xx racja, wróciła ze zmiany w tyrce o 22.00 i musi dać upust frustracji, ciekawe gdzie dogina, pewnie na taśmie albo na zmywaku

Gość gość
Siedzi w domu, bo ja na to stać :), a ty masz już z tej wściekłości rozdwojenie jaźni, jeszcze chwila i eksplodujesz

Gość gość
00:08 a ty nie zapomnij wziąć leków przed spaniem :)

Gość gość
Albo jakiemuś kolorowemu manualnie wygrzebuj*****aska ze starczej dvpki.

Gość gość
Nasza holenderka pewnie jest utrzymanką jakiegoś ciapatego albo turasa ze skupu samochodów używanych, haha.

Gość gość
gość dziś O co ci chodzi? W prawie pracy jest właśnie tak, jak napisałam: https://www.legifrance.gouv.fr/affichCode.do?idSectionTA=LEGISCTA000006195592&cidTexte=LEGITEXT000006072050 A UE wymaga min. 14 tygodni: "1. Państwa członkowskie podejmują konieczne środki w celu zapewnienia, aby kobiety prowadzące działalność na własny rachunek oraz małżonki i partnerzy życiowi, o których mowa w art. 2, mogli zgodnie z przepisami krajowymi mieć przyznany wystarczający zasiłek macierzyński pozwalający na przerwy w ich działalności zawodowej podczas ciąży lub macierzyństwa przez co najmniej 14 tygodni." (Dyrektywa 2010/41/UE) Więc czemu się czepiasz? :O

Gość gość
00.13- jeśli to jest szczyt twoich marzeń, to serdecznie współczuję

Gość gość
00:15 o moje marzenia się nie martw, ale ty nie zapomnij umyć zębów, haha

Gość gość
gość dziś --> glupsza jestes niz ustaa przewiduje... cytujesz jakies zdania wyrwane z konekstu i uwazasz ze to wszystko tlumaczy... :O Wytlumacze Ci jeszcze raz jak soltys krowie na miedzy : Kazda kobieta bedaca obywatelka obojetnie jakiego kraju nalezacego do UE i przebywajaca w innym kraju UE posiada TAKIE SAME PRAWA jak rodowita obywatelka danego kraju. Prawa moga byc rozne w zalenosci od rodzaju umowy o prace, wymiaru pracy, sytuacji rodzinnej albo hooj wie jeszcze od czego ale NIE MOGA byc uzaleznione od posiadania obywatelstwa kraju pobytu albo nie. Wiecej nie tlumacze bo obawiam sie ze i tak nie zrozumiesz a mnie mojego czasu na dyskusje z idiotami szkoda 🖐️

Gość gość
gość dziś O CO CI KUŹWA CHODZI? Ja podałam, ile wynosi urlop macierzyński we Francji, i chyba oczywiste jest, że stosuje się on tak samo do rodowitej Francuzki, do mnie (mam podwójne obywatelstwo) czy do jakiejkolwiek kobiety tu mieszkającej, która przepracowała odpowiednią ilość godzin by ten urlop otrzymać. Możesz sobie być i z Księżyca, pracując w pełnym wymiarze godzin dostaniesz dokładnie tyle samo co Francuzka, ani mniej ani więcej.

Gość gość
gość dziś Moj wpis z 00.03 byl do gosc 23.47... pomylilam godziny, sory ! Chyba pora spac bo juz niewyraznie na oczy widze :O Pisalam do tej co sie tak rzuca jak wesz na grzebieniu i tlumaczy roznice miedzy emigrantka z Polski i rodowita Holenderka... porownujac do sytuacju Ukrainki w Polsce :D O Francji pisalam bo tez tu mieszkam, do ponad 20 lat. Powodzenia i spokojnej ciazy i zdrowago malucha zycze !

Gość gość
00"37 i 01:13 francuzeczko i holenderko, ciąża wam zlasowała mózgi, ciskacie sie jak żydówy po pustym sklepie

Gość gość
gość dziś Spoko, już rozumiem, zdarza się :) miłej nocy.