Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Technologia chemiczna, co z pracą?

Polecane posty

Gość gość

Cześć, facet z tej strony:) Czy studiowaliście, a może znacie kogoś kto studiował ten kierunek? Proste pytanie - co z pracą i płacą? Krótka historia o mnie. Skończyłem studia inżynierskie z technologii i praktycznie nie mając wyboru zmiany kierunku na inny (IT odpada, mechanika i budowa maszyn też odpada, za duży przeskok między jedną dziedziną, a drugą) postanowiłem pójść na studia magisterskie też z technologii. Tak naprawdę chodzę sobie na te zajęcia, bo nie mam wyboru, zaliczam bez problemów, ale nie widzę dalszego sensu studiowania tego kierunku. Mieszkam w łódzkim i jak do tej pory nie znalazłem pracy w zawodzie :/ Oczywiście są oferty pracy w laboratoriach, ale dla mnie jest to straszna, nudna i powtarzalna praca :/ Dorabiałem we wakacje w jednym labo i po dwóch miesiącach miałem dosyć, już chyba na typowej "produkcji" jest lepiej :( Z płacą jeszcze gorzej, bo aż muszę to z siebie wyrzucić. Robiłem za 2 tysiace netto bez perspektyw na przebicie się przez granicę 3 tyś złotych. Powoli zaczynam łapać doła i chodzę przygnębiony, że straciłem 5 lat życia. Zastanawiałem się nawet nad zmianą branży, bo ostatnimi czasy zainteresowałem się automatyką, a na brak pracy w tej dziedzinie raczej nikt nie narzeka, a i zarobki są chyba całkiem przyzwoite.

Gość gość
Znałem kilka osób po tym, wszystkie pracowały znacznie poniżej kwalifikacji, ale to było kilka lat temu, gdy sytuacja na rynku pracy była znacznie gorsza.

Gość Człowiek nikt
Zdawaj w przyszłym roku na interdyscyplinarne studia doktoranckie Tribiochem lub RadFarm w Warszawie. Będziesz miał 3,5 tyś miesięcznie (stypendium + grand na projekt) i szerokie pole do rozwoju. Gdybym był orłem z chemii i młodszy to tam bym się zahaczył. Może tobie się poszczęści.

W produkcji bombek albo alternatywa w produkcji dla ćpunów:D.Branża jest sensowna-na pewno lepsza od prawa polskiego bo praw przyrody nie zmienią:D.Problem z sytuacją w Polsce:O.Normalnie gdyby było dobrze robotę byś znalazł:O.

Gość gość
Dzięki za odp:) Niee, niestety doktoranckie mnie nie jarają. Nie mam zapału ani nie jestem mądry na tyle żeby iść na studia III stopnia, a i tematyka tych studiów jest daleka od mojej specjalizacji.

Gość gość
Czemu branża IT odpada? To właśnie tutaj masz szansę na dobre zarobki. Słyszałam, że gdzieś po 5 latach możesz zarabiać i 8 tys. i więcej. Ja właśnie myślę o bootcampie, są takie, które po ukończeniu dają pracę, np.Kodilla, Codecool a potem chcę iść na zaoczne studia informatyczne.

Gość gość
Branża IT odpada w kontekście studiów magisterskich :P A o IT myślałem, bo non stop teraz się mówi o tym ile programisci zarabiają ;) Też myślałem nad przebranżowieniem chociaż samemu tak zaczynać od zera i dodatkowo z moim stanem zdrowia psychicznego byłoby ciężko.

Gość Czarny Księżyc
Chyba tylko za granicą:P.

Gość gość
To ja od IT. Słuchaj w Kodilli uczysz się on-line około 20 godzin tygodniowo. Jeżeli nie pracujesz to nie jest duże obciążenie. Możesz się uczyć kiedy, gdzie i ile chcesz, bo jak pisałam jest to nauka on-line przez 9 miesięcy, potem intensywnie szukasz pracy z doradcą zawodowym. Mając już dobrą pracę możesz iść na studia zaoczne magisterskie. W szkołach programowania uczą od podstaw, więc się nie martw, że zaczynalbys od zera. Widzę,ze masz ścisły umysł, więc programowanie jest dla ciebie.