Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mamy jedynaków. Ile nas tu jest i dlaczego jedno dziecko?

Polecane posty

Gość gość

Ja mam dwulatka. No ok ma dwa lata i 4 miesiące. Z drugim czekam aż ten będzie trochę starszy bo źle znosiłam ciągle siedzenie w domu, mąż dużo pracuje a rodzinę mam na drugim końcu Polski. Byłam z tym wszystkim sama. Do tego syn do półtora roku był po prostu trudnym dzieckiem i nawet mi to mówiła rehabilitantka bo miał asymetrię urodzeniowa stąd kontakt z nia. A jak jest u Was?

Gość gość
Mam jedno, chciałabym drugie najlepiej rok po roku, ale niestety mnie nie stać na kolejne dziecko. Nie mamy własnego mieszkania, jesteśmy skazani na wynajem, przynajmniej póki co. Także syn będzie jedynakiem, co oczywiście ma jakieś plusy.

Gość gość
Mam jedno ma 4,5 lat i nie wiecej miec nie bede. Okres nimowecy i ten d 3 lat mnie stryral znaczaco i mam dosc. Zdecydowalabym sie jedynie na drugie jakby dziecko bylo takie odrazu z 6 letnie czyli w miare samodzielne. I tak wiem ze sa adopcje ale moj maz w zyciu sie na to nie zgodzi. Wiec tak zostanie jedynak.

Gość gość
Ja mam córkę 8 lat . Nie mam więcej bo zawsze chciałam mieć jedynaka . Nigdy nawet nie myślałam o drugim dziecku .

Gość gość
Miałam jedynaka przez 11 lat, miał być jedynakiem, do końca sama nie wiem dlaczego zdecydowałam się na drugie. No i mam teraz dwoje jedynaków bo z taką różnicą w wieku to jedynacy

Gość gość
500+ Cię skusiło i tyle

Gość gość
Odechciało mi się po prostu drugiego. Przerosło mnie to całe przereklamowane macierzyństwo i mam nadzieję ogromną, że drugiego nie będzie nigdy!

Gość gość
To stosuj antykoncepcję, dzieci nie biorą się z powietrza...

Gość gość
Ja. syn ma 10 lat, ja 38 maz 37. Nie mieszkamy w Polsce. syn urodzil sie za granica. stac nas na drugie dziecko, mamy oboje dosc dobrze platne prace, ale jednak jest dobrze jak jest z jedynakiem. jak byl mlodszy to czasem mysllam o drugim ale nie jakos bardzo; jak mial 6 lat odechcialo m isie drugiego, maz tez nie bardzo chcial. teraz oboje jestesmy zgodni, jakby sie rodzily dzieci takie 4-5 letnie od razu to byloby super. no ale tak dobrze to nie ma. syn mial co nieco do czynienia z niemowlakami w rodzinie I wsrod znajomych, zdecydowanie nie lubi dzieci ponizej roczku. czasem troskze mi go zal ze jet sam ,ale on juz rozumie, z czym sie wiaze drugie dziecko czyli rodzenstwo. nie czyni nam wyrzutow itd. czy tak zrobi jak bedzie dorosly? nie wiem. ja mam siostre starsza o kilka lat, maz ma starszego brata I mlodsza siostre. stosunki z nimi mamy poprawne , niezle, ale na pewno nie jakies wspaniale.

Gość gość
12 lat miałam jedynaka , bo się nie udawało. Po tych 12 latach nagle dwie kreski i przyszła chwila namysłu - dwóch jedynaków ? Od razu próbowaliśmy trzecie i judało się prawie od razu :]

Gość gość
Mnie też przerosło. Dopiero po urodzeniu dziecka zobaczyłam jak bardzo jestem nerwowa i nie mam cierpliwości. Jak bardzo potrzebuję snu i świętego spokoju. Teraz już jest lepiej, bo dziecko chodzi do przedszkola, a ja mogę złapać oddech. Nie chcę przechodzić tego samego. Jestem za stara i nie mam energii ani siły psychicznej by ogarnąć dwójkę dzieci.

Gość hoihpngui
I ja mam jedynaczkę. Córa ma 9 lat. Dlaczego? Z wielu powodów. M.in. nie chciałabym żeby córa zastanawiała się które jest mocniej kochane..

Gość gość
Zawsze chciałam mieć dwójkę dzieci, ale rozstałam się z mężem i nie miałam możliwości mieć drugiego dziecka. Bardzo żałuję. Widzę, że syn też chciałby mieć rodzeństwo.

Gość gość
Dopiero po 30 zaczęliśmy z mężem solidnie zarabiać i tym samym chcieliśmy skorzystać z życia :) Urodziłam w wieku 34 lat i macierzyństwo nie jest definitywnie dla mnie.

Gość gość
Córka ma prawie 6lat i okres do trzeciego roku życia był bardzo wyczerpujący. Nie widzę możliwości pogodzenia podwójnego macierzyństwa z taka różnica wieku ani nie widze chęci. Ciąża pozostawia ślad na kobiecie i dziekuje ale postoje. Za bardzo lubię siebie. A tak ogarniam jedno dziecko i mam spokoj

Gość gość
dziś x O to jak u nas. 12 lat jedynaczka i tak miało zostać, ale uknuła plan i podobno długo modliła się o rodzeństwo. No i rodzeństwo się pojawiło :D

Gość gość
Miałam 30tke jak urodziłam syna. Mój pierworodny przeczołgał mnie niemiłosiernie. On jeden jest za trzech. Te zmęczenie, frustracja przez pierwsze pół roku i wstawanie w nocy co 1-1,5 godziny jak w zegarku. Te płacze co wieczór trwające dwie godziny. A najbardziej denerwowali ludzie z pytaniami "kiedy drugie" jakby mieli mi pomóc czy chcieli je wychować. Aż któregoś razu myślałam, że wędzie wpadka. Jak się okazało, że jednak nie to pojawiło się rozczarowanie. I impuls - jak nie teraz to już później się nie zdecyduję. W kolejnym cyklu już była fasolka - drugi syn - i strach żeby nie był takim szogunem jak pierwszy, bo ma wiecznie pełne akumulatory. Za dwa miesiące zacznę znów powtórkę z rozrywki...

Gość gość
W u mnie odwrotnie. Chcialam jedynaka, mąż 2. Właśnie wróciłam ze szpitala z drugim. Było mi wygodnie, dlatego chcialam zostac przy 1. dziecko odpieluchowane, samodzielne, w przedszkolu super. Zero ograniczen, pełna mobilność. Teraz zaczynam od nowa, oby nie bylo trudniej niz za 1 razem

Gość gość
Córka 5 lat.. wpadłam i jestem w drugiej ciąźy. Nie chciałam więcej dzieci. To nie dla mnie. Ale z drugiej strony może to i lepiej. Sama mam jeszcze 2 rodzeństwa, dobrze się dogadujemy. Mamy własne rodziny, dzieci ..jest fajnie gdy się wszyscy spotykamy. Może i córka tez będzie zadowolona w przyszłości.

Gość gość
Ja zawsze chciałam jedno, mąż nawet troje. Obecnie mamy polroczną córkę i ja nie chcę więcej. Nie nadaję się do siedzenia w domu, macierzyństwo mnie przerosło i nie wyobrażam sobie przechodzić tego jeszcze raz. A jest naprawdę grzeczna i bezproblemowa. Kocham ją i zrobię wszystko żeby miała jak najlepsze życie, ale nie dam jej rodzeństwa. Ja mam brata i jakoś nie ma miedzy nami super więzi i spokojnie mogłabym żyć bez niego.

Gość gość
U wielu z was to maz chcial wiecej, bo jakie facet ma trudnosci zwiazane z wieksza iloscia dzieci?zadne, tylko dodatkowa rozrywke i same przyjemnosci, zabawy z dzieckiem, chwalenie sie nim, a jak jakis problem to sie zmywa do pracy czy z kolegami.to tak jak dla was nowa para luksusowych potwornie drogich butow, za ktore kto inny placi gruba kase, chcialybyscie ich jak najwiecej jesli by ktos sie podjal ich kupna dla was, ale byscie same nie kupily bo za duzo kosztuje

Gość gość
Dzieci to orka od świtu po zmerzch .mam jedno kocham nad życie ale drugiego niedam rady

Gość gość
Synek dwa i pół roku. Jak się urodził to planowaliśmy drugie. Ale pojawily się problemy rozwojowe. Obecnie na etapie diagnozowania. Ma orzeczenie o niepełnosprawności na dwa lata. Mój dzień to rehabilitacje, zajęcia i szukanie sposobu na pomoc dziecku. A noce to trzy, cztery pobudki. Wiec na drugą ciążę się nie zdecyduje. Choć wiem, że dziecku przydałoby się rodzeństwo ale się boję.

Gość gość
Ja może bym i chciała ale strasznie się boję że urodzi się chore.

Gość gość
jasne:D wiekszosc to teksty typu" a gdzie tam bedziesz sie bic,to nie dla ciebie, cos sobie zrobisz" itp:D

Gość gość
córka [16 lat] urodziła się po 3 latach starań.Mimo, że wad w naszych organizmach nie wykryto od 10 lat staramy się o drugie dziecko, nie wychodzi.Zdecydowaliśmy się na adopcje, ale to też długa droga.

Gość gość
Mam jednego syna z rozsądku. Widziałam jak moi rodzice pracowali ciężko żeby nas wychować i żebyśmy mieli wszystko. Przez lata nic sobie nie kupili, nigdzie nie byli. Moim zdaniem nie warto. Dzieci to orka przez wiele lat. A czasami do śmierci.

Gość gość
ja mam corke po 1,5 roku staran, syn urodzil sie 12 lat pizniej i caly ten czas bez zabezpueczenia. Zwyczajnie ten drugi maly ktos bedzie wyjatkowy i trzeba na niego dlugo czekac ;)

Gość gość
Urodziłam córkę i gdyby nie wpadka półtora roku później, pewnie zostałaby jedynaczką. Prawda jest taka, że nie zdecydowałabym się na drugie dziecko w ogóle, ale nie żałuję, że wpadłam. Są prawie pełnoletnie, więc mogę się mądrzyć, czy dobrze się stało, czy nie.

Gość gość
mam 12 letniego jedynaka , nie mamy dzieci wiecej z wygody , nie jestem typem matki polki , niestety :o