Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Efekt projekcji czy spotkaliście kogoś kto stosował ten mechanizm obronny

Polecane posty

Gość gość

Projekcja (od łac. proiacere, wyrzucać przed siebie) – mechanizm obronny polegający na przypisywaniu innym własnych niepożądanych uczuć, poglądów, zachowań lub cech najczęściej negatywnych. Miałem kumpla w szkole średniej. Nie miał on powodzenia u dziewczyn gdyż nie grzeszył urodą oraz był małomówny w kontaktach z dziewczynami. Dziewczyny unikały sytuacji w których mogłyby zostać z nim w sytuacji sam na sam np.na przerwie między zajęciami ,gdyż było wtedy drętwo i musiały one prowadzić z nim rozmowę, której on nie umiał podtrzymać. Unikał on imprez, na których były dziewczyny gdyż wstydził się tańczyć i rozmawiać z dziewczynami. Ten nieśmiały chłopak wmawiał innym chłopakom w tym mnie, że nigdy nie widział nas z dziewczyną. Pytał się o to dlaczego nie mamy dziewczyny, a sam przecież jej nie miał. W tamtym czasie nie miałem dziewczyny. Moi kumple również. Mieliśmy jednak koleżanki z młodszych klas, które on zapewne widział w naszym towarzystwie, ale udawał, że ich nie widział. To były złośliwe zachowania. Można go było łatwo zagiąć w tym temacie i go porządnie zdołować, ale ja postanowiłem załatwić sprawę delikatnie. Zaprosiłem go na swoją 18 tkę. Powiedziałem, że będzie kilka dziewczyn, więc będzie miał okazję zapoznać się z nimi. On odmówił twierdząc, że nie umie tańczyć. Nigdy później już nie dogryzał ani mnie ani innym kumplom.

Gość gość
Ogolnie z ta projekcja chodzi , ze kiedy spotykamy jakas osobe i cos nas w niej drazni , jakas cecha charakteru , ktora oceniamy negatywnie lub nie lubimy tej osoby z jakiegos powodu np.denerwuje nas cos w jej zachowaniu i oceniamy ja - to wlasnie sami posiadamy ta ceche , sami sie tak zachowujemy tylko tego nie dostrzegamy u siebie ,a u innych .