Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Basiaczek1611

Endometrioza a RZS

Polecane posty

Gość Basiaczek1611

Witam, Was wszystkich. Zakładam nowy temat gdyz nie znalazlam nigdzie w necie odpowiedzi jakiejkolwiek na moje pytanie. Mianowicie. Oczywiscie mam endometrioze i od ladnych paru lat przy miesiaczce miewalam (teraz nie mam bo jestem w CIĄŻY) Bole barku i bylam pewna ze ma to zwiazek z endo . W rodzinie jak o tym mowilam patrzyli na mnie jak na glupia. Ale no do diaska bol pojawial sie na chwile przed dostaniem krwawienia lub zaraz po nim co miesiac. A jak bralam leki na endo zatrzymujace @ bolu barku brak i teraz przy ciazy rowniez brak. Glupio mi bylo pytac wtedy lekarza ginekologa o bol barku bo wowczas w internecie trafilam tylko na jedno jedyne forum gdzie dziewczyna opisala jakies badanie amerykanskich naukowcow ze jest miedzy barkiem a endo zwiazek. Zapytalam lekarza i ku mojemu zdziwieniu potwierdzil ale powiedzial ze poki co mam olac bol barku (bo staralam sie o dzidziusia) a jak juz urodze to mi ten bol wylaczy co kolwiek to znaczylo. I zastosowalam sie do tych slow. Jednak od jakiegos czasu moja siostra ktora tez ma endo wg mnie co miesiac ma bole barku zaraz po zakonczeniu krwawienia miesiaczkowego. Mowilam jej ze to przez endo ze lekarz mi mowil ze przy endo sa mikro wylewy krwi do brzucha ktore objawiaja sie tymi bolami. Ale ze nasz Tata ma stwierdzone RZS zrobila sobie odczyn waalera rosego i wyszedl jej dodatni. I moje pytanie to czy obie choroby maja cos ze soba wspolnego, czy przy endo odczyn waalera rosego wyjdzie dodatni czy mozliwe ze przy RZS boli tylko bark prawy cyklicznie co miesiac po krwawieniu? Ja nie robilam sobie takich badan. Poczekam do rozwiazania. Tfu tfu oby szczesliwego. Prosze jesli ktos cos wie na ten temat niech napisze. Pozdrawiam.

Gość Basiak1611
Podbijam. Nikt nic nie wie?

Gość gość
Obie choroby są autoimmunologiczne więc jest punkt wspólny. Ja mam endo, astmę i trądzik różowaty.

Gość Basiak1611
Dzieki za odpowiedz. Przez ta immunologie faktycznie maja cos wspolnego. Ale czy faktycznie ten dodatni odczyn waalera rosego u siostry oznacza RZS czy moze przy endometriozie on tez wzrasta i wynik jest dodatni. I siostra nie ma czym sie martwic. Bo u taty jak sie zaczynalo rozwijac RZS to bolalo go wiecej stawow tzn jak nie nadgarstek to w nogach to bark jeden albo drugi tak skakalo. A u siostry tylko ten jeden prawy bark po skonczonej @ co miesiac. Siostra nigdy nie zwracala uwagi kiedy pojawia sie ten bol dopiero ja po powrocie z zagranicy jak zaczela narzekac na bark i brac mocne tabletki przeciwbole i sie smarowac masciami jakimis ..sie zainteresowalam co i kiedy ja boli. Zwracam jej na to uwage ze to moze przez endo i zeby sie nie trula tymi tabsami tylko poszla do ginekologa to ona nie chce w to wierzyc a po dodatnim odczynie waalera rosego to juz w ogole. A mnie to caly czas meczy.... gryzie ze ten wynik ma cos wspolnego z endo. Tylko nie wiem jak to udowodnic... szukam informacji na ten temat ale to nie takie latwe.

Gość Basiak1611
Może ktoś pomorze? Dziewczyny z endometrioza ? Macie też bole barku? Pomożmy sobie nawzajem. Plissss