Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Moj syn nie lubi się uczyć

Polecane posty

Gość gość

Witam. Moj syn 12 letni nie lubi się uczyć. Ma raczej trójki, dwójki czasem wpadnie 1. Muszę mu dużo pomagać w nauce a właściwie bardziej pilnować. Nie powtarzał nigdy żadnej klasy ale ciągle na wywiadówkach słucham ze nie chce się uczyć. Nie ukrywam że bardzo to przeżywam. Nie mam z nim żadnych problemów wychowawczych. Jest grzecznym nastolatkiem. Czy uważacie że powinnam za wszelką cenę go zmuszać do nauki jak sugerują nauczyciele? Ja wiem że on nigdy orłem nie będzie a ja będę szczęśliwa jak skończy jakąś szkołę zawodową. Bardzo czuję presję ze strony szkoły i ich oczekiwania. A ja juz jestem tym wszystkim zmęczona bo my naprawdę dużo się uczymy. Razem...

Gość gość
Polski system nauczania nie potrafi takim uczniom zaproponować czegokolwiek, bo zatrzymał się w większości szkół na XIXwiecznym systemie pruskim :) Przymuszanie nastolatka nie ma większego sensu. On sam jak tłumaczy swoje oceny. Pytałaś go? Nie chce mu się, nie rozumie, ma inne oczekiwania, hałas w klasie, siedzi z przodu, z tyłu klasy itd.?

Gość gość
mi sie zdaje tez ze to przymuszania nic nie da, ale sie powinno postawic jakies granice, zeby sie starał chociaz na koniec roku miec te 3. a moze cos tam lubi? Np. języki, nauczyłby sie dobrze jednego i juz o prace łątwiej

Gość gość
Moim zdaniem on jest jakiś bardzo ambitny. Dla niego te oceny wystarczają. Nie jest w życiu nieszczęśliwy.