Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Strach po zdaniu prawka

Polecane posty

Gość gość

Zdałam egzamin na prawo jazdy miesiąc temu, od tego czasu trochę jeżdżę, jak po mieście to z kimś doświadczonym obok, do pracy droga prosta, jedno skrzyżowanie, dwa skręty sama, ale za każdym razem odczuwam strach, ból brzucha, boję się że zgaśnie mi auto, że coś zrobię nie tak, teoretycznie wiem, że znam przepisy wiem jak ma się zachować na drodze a jednak przeraźliwie się boję. Staram się jeździć bo wiem, że jak odpuszczę to już do auta nie wsiądę. Czy taki lęk jest czymś normalnym na początku, jak było u Was, jest szansa, że praktyka spowoduję, że poczuję się pewniej? Wczuję auto ? jak długo może trwać taki okres adaptacji aby choć odrobinę pewniej się poczuć z kółkiem ? Jak było u Was? bo z opowieści to słyszę, że każdy czuł z jazdy od razu przyjemność, czy tylko ja się tak długo uczę ? ( kurs kursem prawdziwa nauka chyba jest dopiero teraz)

Gość gość
Nie słuchaj ich..ten strach i niepewność są zupełnie naturalne. Pamiętam swoje początki - mimo iż od początku technicznie jeździłam bardzo dobrze- żołądek bolał:) Zanim wsiadłam do auta- w głowie już miałam obcykaną drogę gdzie miałam jechać, gdzie zaparkować. Przyjemność i luz z jazdy poczułam chyba jakieś cztery miesiące po zdaniu prawka. Szerokości!!

Gość gość
każdy tak miał. mi prawie rok zeszło jak przestałam się bać

Gość gość
Liczę na to, że ten strach minie, przyznaję, że nie spodziewałam się aż takich obaw, myślałam sądząc z opowieści, że będzie łatwiej ( ja tam od razu zrobiłem 100 km, ja tam dwie trzy jazdy i od razu czułam się fajnie za kółkiem), a ja się boję i myślę, czy to ze mną jest coś nie tak eh. Ale staram się jeździć i czekam, że wsiądę za kółko bez bólu brzucha

Gość gość
Przejdzie ci i to w miarę szybko tylko musisz regularnie jeździć.

Gość gość
To normalne, każdy sie boi przez jakiś czas. U mnie to trwało bardzo długo. Strach stopniowo się zmniejszał aż któregoś dnia całkiem zniknął ale to trwało ze 2 lata.

Gość gość
Dziękuje, za słowa otuchy liczę, że tak będzie. Zależy mi na tym, żeby jeździć. Nie wiem skąd bierze się ten strach. Zdaje sobie sprawę, że nic się nie stanie jak auto mi zgaśnie przy ruszeniu, że nic się nie stanie jak będę jechała 45 zamiast 50 ale no właśnie to ale. Pocieszam się, że praktyka pozwoli mi się pozbyć lęku