Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aniaaa177

wyjazd Anglia styczeń 2019

Polecane posty

Gość Marta
3 godziny temu, Gość DDDD napisał:

Mój mąż pracuje od 5 lat w creative industry, jesgo specjalizacja to UX oraz UI design, £2040 netto na miesiąc, zarabia nie w Londynie.

Ojej nie skichaj się, ty pewnie za to masz raptem 1400 netto i gdyby on Cie zostawił, to leżysz, no w każdym razie nie mialabys juz tak fajnie bez jego pensji, laluniu.

Gość poza PL
3 godziny temu, Gość Marta napisał:

Ojej nie skichaj się, ty pewnie za to masz raptem 1400 netto i gdyby on Cie zostawił, to leżysz, no w każdym razie nie mialabys juz tak fajnie bez jego pensji, laluniu.

Za to ty nie masz ani 1400 ,ani meza z pensja 🙂

Zazdrosc az kipi inaczej wuj by cie obeszlo ile ma jej maz 😄

Gość DDDD
15 godzin temu, Gość poza PL napisał:

Za to ty nie masz ani 1400 ,ani meza z pensja 🙂

Zazdrosc az kipi inaczej wuj by cie obeszlo ile ma jej maz 😄

Może zazdrosna może nie, no ale tacy są niektórzy ludzie niestety. tak, ja zarabiam nawet mniej niż 1400 netto, ale jej nic do tego, a ni do tego, czy mąż mnie zostawi, czy nie. To już moje zmartwienie 😛  happy new year!!

Gość Gość

Jeśli znasz troszeczkę angielskiego i masz już trochę pieniędzy to na tak krótki czas polecam ci wynająć pokój (zależy czy masz w Anglii kogoś czy nie) no a praca to już najmniejszy problem. Nie musisz znać języka aby iść do pracy. Ostatnio byłam u fryzjera gdzie pewna brazylijka ani me ani be po angielsku. FRYZJERKA!!!

Gość Gość

Za 2.000£ ledwo wyżyjesz, bo w uk wszystko dużo droższe niż w PL. A z resztą jest ciężko z pracą. Kolorowych z całego świata się napchało i kraj ledwo dyszy. Muzułmanie szaleją i teroryzują całe dzielnice. Moja rada: nie jedź tam!

Gość QWERTY
7 godzin temu, Gość Gość napisał:

Za 2.000£ ledwo wyżyjesz, bo w uk wszystko dużo droższe niż w PL. A z resztą jest ciężko z pracą. Kolorowych z całego świata się napchało i kraj ledwo dyszy. Muzułmanie szaleją i teroryzują całe dzielnice. Moja rada: nie jedź tam!

spierrrrrrr.dalaj ...u i to w podskokach !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość QWERTY
7 godzin temu, Gość Gość napisał:

bo w uk wszystko dużo droższe niż w PL

Na przykład?

w UK za 1 godzinę pracy ze stawką minimalną,  kupisz: 300-400g mięsa z indyka, duży bochenek chleba, 1 kostkę masła ok 200g. w Polsce? kupisz to za  14 złotych ?

Gość QWERTY

W UK na bilet do kina zarobisz w 40 minut pracy ze stawką minimalną. na 1 litr paliwa zrobisz w ok 12 minut pracy

Gość Gość

Wszystko w UK jest dużo droższe niż w PL. Co ci z tego, że więcej zarobisz skoro zapłacisz dużo więcej niż w PL. Jak dobrze pracujesz i masz zawód to w PL możesz zarobić prawie tak jak w UK. A wtedy żyjesz jak kół bo wszystko masz za połowę angielskich cen albo jeszcze taniej. Ja wiem, że tu zaraz odezwą się nieroby i niekumate nicponie że im w PL drogo. No, ale sorry. W kapitaliźmie każdy ma płacone tyle ile jesteś wart dla swojego pracodawcy. W PL jest tanio wiec nie możesz zarabiać tyle co w UK.

Gość Gośc

Bo tak tanio jak jest w PL to nie ma nigdzie

Gość Buehehe

Dawno mnie tu nie bylo ale widze ze nic sie nie zmienilo. bingol nadal tu grasuje buehehehe

Gość Kasia z Olsztyna
16 godzin temu, Gość Gość napisał:

Wszystko w UK jest dużo droższe niż w PL. Co ci z tego, że więcej zarobisz skoro zapłacisz dużo więcej niż w PL. Jak dobrze pracujesz i masz zawód to w PL możesz zarobić prawie tak jak w UK. A wtedy żyjesz jak kół bo wszystko masz za połowę angielskich cen albo jeszcze taniej. Ja wiem, że tu zaraz odezwą się nieroby i niekumate nicponie że im w PL drogo. No, ale sorry. W kapitaliźmie każdy ma płacone tyle ile jesteś wart dla swojego pracodawcy. W PL jest tanio wiec nie możesz zarabiać tyle co w UK.

lecz się ciołku

Gość Bartek813
18 godzin temu, Gość Gość napisał:

Uważam , że to sa takie Polskie kompleksy w stosunku do zachodu. Ludzie czasem pracuja w UK za grosze , ale tam to oczywiscie wszystko cacy , ale w PL to nawet mając czasem wysoka pensje to malo.

W każdym kraju się bedzie malo zarabiac jak się malo umie I jest się malo przydatnym.

Ceny w UK duzo wyzsze bo czesto takie skromne mieszkanie na wynajem kosztuje na polskie z 3000 zl a w Polsce za 3000 zl to juz duze mieszkanie po remoncie się wynajmie ,  bilet miesieczny w londynie to ponad 100 funtow , w pl to zazwyczaj kosztuje 100 zl . 

Ceny w sklepach trochę mniejsze różnice ale I tak drożej reasumując.

Gość 0101
2 godziny temu, Gość Bartek813 napisał:

Ceny w UK duzo wyzsze bo czesto takie skromne mieszkanie na wynajem kosztuje na polskie z 3000 zl a w Polsce za 3000 zl to juz duze mieszkanie po remoncie się wynajmie , 

Ale kto, KTO mieszkający w UK przelicza funty na złotówki? niby po co? po co tak robić, pytam?

ładne, duże mieszkanie za 600 funtów w dużym mieście to rzadkość, ale powiedzmy 800 to już realna cena za 55-60metrow kw. i jak juz tak chętnie przeliczasz 1 do 5, to te 800 GBP to 4,000 PLN. Ja mam  pensje do ręki ok 1550 funtow na miesiąc, moja partnerka podobnie no  ok 100 mniej ma, mieszkanie mamy za 780 gbp. czyli 26% naszego dochodu. ile ludzi w Polsce w  ma taki  dochód na parę, że 4,000 pln to jest 26%  sumy ich miesięcznych pensji?

Gość Bartek813
7 godzin temu, Gość 0101 napisał:

Ale kto, KTO mieszkający w UK przelicza funty na złotówki? niby po co? po co tak robić, pytam?

ładne, duże mieszkanie za 600 funtów w dużym mieście to rzadkość, ale powiedzmy 800 to już realna cena za 55-60metrow kw. i jak juz tak chętnie przeliczasz 1 do 5, to te 800 GBP to 4,000 PLN. Ja mam  pensje do ręki ok 1550 funtow na miesiąc, moja partnerka podobnie no  ok 100 mniej ma, mieszkanie mamy za 780 gbp. czyli 26% naszego dochodu. ile ludzi w Polsce w  ma taki  dochód na parę, że 4,000 pln to jest 26%  sumy ich miesięcznych pensji?

To jest przykładowo napisane  , że niby ktoś ma np 10 000 zl a w praktyce to pół pensji a czasem wiecej wyda na samo miesZkanie a jeszcze są inne wydatki.

800 funtów za miesZkanie to wcale nie jest tanio , w praktyce wydajesz ponad połowe jednej pensji na samo tylko mieszkanie , a doliczyc trzeba transport , jedzenie usługi jakieś inne to wcale tanio nie jest.

Akurat liczaca w taki sposób to sporo ludzi ma podobnie w polsce wystarczy za dwie osoby zarabiaja po 3000 zl . Razem 6000 zl.

3000 zl netto w PL to powoli juz dość częsty zarobek  nie raz ludzie maja I więcej bo po 4000 zl netto.

Wynajem 1500-2000 zl ( 2-3 pokojowe mieszkanie).  Czyli 25-30% dochodu.

Gość Sansa Stark
6 godzin temu, Gość Bartek813 napisał:

800 funtów za miesZkanie to wcale nie jest tanio

to jest akurat całkiem  tanio - 800 funtów za na przykład  55 metrów kwadratowych w dużym mieście takim jak np moje miasto. Dla ludzi, którzy - nie mam pojęcia czemu ... -  mieszkają w Londynie i za   p o k ó j   płacą 600 funtow na miesiąc, mieszkanie o  metrażu 55 m kw za tylko dwie stówy więcej brzmi jak marzenie.... Dlatego nie rozumiem jak ktoś, zarabiający mniej niż  np 13-15 funtów na godzinę,  dobrowolnie jest w Londynie ...

Gość Bartek813
1 godzinę temu, Gość Sansa Stark napisał:

to jest akurat całkiem  tanio - 800 funtów za na przykład  55 metrów kwadratowych w dużym mieście takim jak np moje miasto. Dla ludzi, którzy - nie mam pojęcia czemu ... -  mieszkają w Londynie i za   p o k ó j   płacą 600 funtow na miesiąc, mieszkanie o  metrażu 55 m kw za tylko dwie stówy więcej brzmi jak marzenie.... Dlatego nie rozumiem jak ktoś, zarabiający mniej niż  np 13-15 funtów na godzinę,  dobrowolnie jest w Londynie ...

Mam na myśli ogólnie , że ludzie tak piszą jak to super w UK a z własnych doswiadczen wiem , że  tanio nie jest  a pensje często sa niskie. Duzo zależy od tegi jaki kto ma zawod I co w ogole umie.

Skoro 800 funtów to nie tak drogo jak na UK czy Londyn to znaczy , ze zycie w UK jest drogie a pensje niskie...

Jest różnica gdy ktos jedzie na np 3 lata po odklada zamiast 500 zl np 500 funtów co miesiąc I potem wroci do polski bo taniej.

Gość Hanna
41 minut temu, Gość Bartek813 napisał:

Jest różnica gdy ktos jedzie na np 3 lata po odklada zamiast 500 zl np 500 funtów co miesiąc I potem wroci do polski bo taniej.

znałam dwie pary, które były się tu dorobić i wróciły do Polski po kilku latach; dodam, że mało odłożyli,  jak tu byli to mieli slabiutkie prace i slabiutkie płace, słabiutki angielski no i w Polsce pracują  na kasach w lidlu/biedronce/tesco,  na budowach itd. good luck.

Gość Bartek813
5 godzin temu, Gość Hanna napisał:

znałam dwie pary, które były się tu dorobić i wróciły do Polski po kilku latach; dodam, że mało odłożyli,  jak tu byli to mieli slabiutkie prace i slabiutkie płace, słabiutki angielski no i w Polsce pracują  na kasach w lidlu/biedronce/tesco,  na budowach itd. good luck.

Z jakiegos powodu na kasie pracuja , sa zawody w ktorych mozna duzo zarobić. Po drugie mamy kapitalizm nic nikomu się nie nalezy bo tak , na ogol to wina braku jakiegos dobrego zawodu , mogliby zrobic kurs w jakiejś dziedzinie moze jakieś studia lepsze lub poprostu poatarali się wbic na jakis staz np w logistyce ,ksiegowosci , marketingu , sprzedazy itp.

Nie którzy tak zaczynali ze mieli 800 zl a teraz maja ponad 6000 zl.

A co do pracy na budowie to czasem idzie duzo zarobic bo brakuje ludzi , teraZ budowalncy to kosza sporo kasy...

Gość Bartek813
5 godzin temu, Gość Hanna napisał:

Z jakiegos powodu na kasie pracuja , sa zawody w ktorych mozna duzo zarobić. Po drugie mamy kapitalizm nic nikomu się nie nalezy bo tak , na ogol to wina braku jakiegos dobrego zawodu , mogliby zrobic kurs w jakiejś dziedzinie moze jakieś studia lepsze lub poprostu poatarali się wbic na jakis staz np w logistyce ,ksiegowosci , marketingu , sprzedazy itp.

Nie którzy tak zaczynali ze mieli 800 zl a teraz maja ponad 6000 zl.

A co do pracy na budowie to czasem idzie duzo zarobic bo brakuje ludzi , teraZ budowalncy to kosza sporo kasy...

Gość Gość

Polskie ceny są  dopasowane do polskich zarobków. Poczekajcie tylko jak zarobki wzrosną (stałe wzrastają) a będziecie wspominali jak to tanio było w PL. Nie przeczę; rząd dba o nas i stopa życiowa cały czas się poprawia. Spójrz np ile nowych aut rejestrują corocznie. Ludzie mają majątek!

Gość ulka
3 godziny temu, Gość Gość napisał:

Spójrz np ile nowych aut rejestrują corocznie.

I to ma być powód do dumy? to tlyko świadczy o głupocie Polaków, nieświadomych  i obojętnych na losy planety.

Gość gosc
4 godziny temu, Gość ulka napisał:

I to ma być powód do dumy? to tlyko świadczy o głupocie Polaków, nieświadomych  i obojętnych na losy planety.

a te tysiace nowiutkich luksusowyc domow ktore sa w budowie tez ci przeszkadzaja? A to, ze Polacy taszcza wozki wypelnione po brzegi jedzeniem z galerii to tez oznaka biedy? 

Gość Gośc
Dnia 4.01.2020 o 12:53, Gość Gość napisał:

Polskie ceny są  dopasowane do polskich zarobków. Poczekajcie tylko jak zarobki wzrosną (stałe wzrastają) a będziecie wspominali jak to tanio było w PL. Nie przeczę; rząd dba o nas i stopa życiowa cały czas się poprawia. Spójrz np ile nowych aut rejestrują corocznie. Ludzie mają majątek!

Co prawda to prawda. W pl jest coraz lepiej.

Gość ulka
20 godzin temu, Gość gosc napisał:

a te tysiace nowiutkich luksusowyc domow ktore sa w budowie tez ci przeszkadzaja? A to, ze Polacy taszcza wozki wypelnione po brzegi jedzeniem z galerii to tez oznaka biedy? 

Ty o biedzie, bogactwie, o konsumpcjonizmie...  a ja  o   r o z s ą d n y m   p o d e j ś c i u  do życia i do przyszłości.

Ale wiem,  wieliu Polaków w Polsce nadal myśli, że pełne kosze zakupów, samochód na kredyt i  chałupa z ogródkiem to jakiś szpan i w ogóle szczyt marzeń każdego. otóż, nie, nie jest to szczyt marzeń każądego człowieka. 🙂

Gość ulka
2 godziny temu, Gość Gośc napisał:

Co prawda to prawda. W pl jest coraz lepiej.

Tak, zwłaszcza na Podlasiu. bogactwo aż po oczach bije

Gość Gośc
4 godziny temu, Gość ulka napisał:

Tak, zwłaszcza na Podlasiu. bogactwo aż po oczach bije

Bo tam akurat są niekumate lenie i obiboki. Tacy nigdzie Nie znajdą pracy, bo po prostu są nieprzydatni. 

Gość braciak
Dnia 2.01.2020 o 06:40, Gość Buehehe napisał:

Dawno mnie tu nie bylo ale widze ze nic sie nie zmienilo. bingol nadal tu grasuje buehehehe

bingol jeszcze żyje ten cwel? nie zapił ryja? cud

Gość zezo
Dnia 4.01.2020 o 13:31, Gość gosc napisał:

tępactwo na kreche wali, ciekawe kto to będzie spłacał, bo pożyczać bardzo łatwo

Gość rurek

na kreche a potem komornicy