Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ewelinaewędlina

tabletki antykoncepcyjne

Polecane posty

Gość ewelinaewędlina

witam od 1 listopada w dniu pierwszego dnia miesiączki zaczęłam stosowad yasminelle. wszystko było ok- do czasu. Przy 8 tabletce zaczęłam kaszlec. od 8 do 10 tabletki bolalo mnie lekko gardło i coś tam mi bardzo delikatnie z zatok spłynęlo. w dniu brania 10 tabletki byłam u endokrynologa,ponieważ zmarwil mnie wynik anty tpo, który był wyższy od normy. poprosilam lekarza jak już mnie chce posłuchać,czy w oskrzelach / płucach jest czysto, i tak też stwierdził. w 15 dniu dalej natarczywie kaszlalam i byłam u ogólnego lekarza,nawet mnie nie zbadał tylko dał skierowania do alergologa i laryngologa, jak ja i pewnie ona nie myślałysmy,ze od ostatniej wizyty A był to 3 listopad mogłam dodatkowo się przeziebic, odpluwalam czystą, gęstą sline. kaszel jednak nie ustępuje do teraz. w 19 dniu byłam na izbie przyjęć z powodu tego kaszlu, lekarz dokładnie mnie osłuchał,spojrzał za pomocą latarki na moje syfy, wręcz stany ropne zapalne,które bardzo bolą i mam teraz ślady. jest to wszystko powyżej co napisałam ważne, bo od 12/14 tabletki zauważyłam jakieś tam duszności, szybsze mrowienia ,np kończyn podczas spania na których to leżałam (wiecie, ręka pod głową,pod cialem) miałam dodatkowe wrażenia, ze krążenie nie takie w nogach, bolały, do tego ścisk w głowie, i ból okropny w klatce piersiowej,z tylu koło łopatki,albo pod pachą bliżej lewej piersi. może to i ból spowodowany przez kaszel, ale w19 dniu tabletki odstawiłam. czy według Was, mogło być to uczulenie, nietolerancja tabletek? czy mimo tego , przy 4 tabletce , a jeszcxe miałam ostatnie podrygi miesiączki współżyłam, partner miał prezerwatywę i nie doszedł we mnie, czy byłam wtedy zabezpieczona? od dwóch dni jak odłożyłam tabletki, brzuch mi urósł, też lekkich zaparć dostalam, powiększone piersi,ale to przez większość czasu.. bóle głowy osłabienie ciągła senność, w nocy z 17 na 18 dnia nie umiałam się zagrzac, od małego mam często zimne ręce i stopy,a latem gdy na dworze 30 stopni, ja w domu drzemiąc jestem przykryta kocem bo zimno ..ból nerek, czy to oznaki ciąży, choroby czy tarczycy ? czy wgl mogłam stosować te tabletki przy wysokim tpo ? endokrynolog też nie stwierdził niedoczynności czy nadczynność, muszę powtórzyć wpierw badania,dla pewności...A wiedza o tpo zaczęła się od tego,ze ginekolog na pierwszej wizycie zrpbila usg, cytologie dala mi skierowanie na badania krwi i tego samego dnia receptę na tabletki yasminelle, gdzie wpierw powinna chyba zobaczyć wyniki.. błagam, doradzcie co o tym sądzicie.

Gość ewelinaewędlina
dla jasności na izbie przyjęć byłam w 19 dniu kiedy miałam przyjąć tabletke ale wpierw poszłam na izbę przyjęć do szpitala i powiedział,żeby odstawić, dostałam wziewny lek i mniej kaszle choć i tak bardzo mnie kaszel męczy.. A 3 listopada i 15 listopada byłam u mojego lekarza w przychodni

Gość gość
Te duszności są niepokojące... antykoncepcja zwiększa ryzyko zakrzepicy :( Miałaś robione jakieś badania z krwi? Masz trombofilię wrodzoną? Pytam o to, bo jest ona bezwzględnym przeciwwskazaniem do stosowanie tabletek antykoncepcyjnych...

Gość ewelinaewędlina
nie mam właśnie żadnych chorób wrodzonych, mam 24 lata, jedyne co to od małego szybko się męczyłam na wf, pierwsza byłam spocona, czerwona... genetycznie obciążona z jednej strony astma i płucami z drugiej cukrzycą i zawałem serca jak i udarem. późno dojrzewalam , okres dostalam w wieku 16 lat, w tym wieku byłam na badaniach endokrynologicznych, leżałam wtedy w noce w szpitalu i było wszyztko ok. w ppndzialekcbylam u lekarza dostałam ventolin i o wiele mniej kaszle,ale i tak mi przeszkadza, mam uczucie jakby w płucach caly czas mi coś zalegalo..chciała bym pójść na przeswietlenie płuc itd, ale też dużo się naczytalam , boję się tego wszystkiego już,nie wiem co myslec

Gość ewelinaewędlina
no i od małego z tym zimnem mam problemy..to wszystko, jeszcze częste chorowanie na gardło i oskrzela , były lata że przeziębiona byłam co dwa miesiące ,a dwa razy w sezonie jesienno zimowym bardziej chora, często przepisywanie na to były antybiotyki.. ostatnio wzielam na własną rękę 5 dni i było tak samo...5 dni bo nie obudziłam się w nocy i nie wzięłam tabletki którą miałam i już olałam

Gość gość
Pierwsza sprawa lek ktory bierzesz to lek wziewny stosowany doraznie przy astmie. Nie powinno sie go brac jesli astma nie jest stwierdzona (tu potrzebna spirometria i pulmonolog), po drugie zimne dłonie i nogi mogą być objawem nieprawidlowego krążenia i to również powinnaś zbadać. Po trzecie krzepliwosc krwi powinna byc zbadana przed rozpoczeciem antykoncepcji hormonalnej. Po czwarte w sytuacji jaka opisalas jestes zabezpieczona przed ciaza a twoje powiekszenie brzucha itd świadczą albo o czyms zupelnie nie zwiazanym z problemem (np niestrawnosc wzdecia) albo tym ze dostarczylas organizmowi pewna dawke hormonow przez te 19 dni a potem je odstawilas. Organizm musi sobie teraz poradzic z burza hormonalna jaka wystąpiła. Jak dla mnie pierwsze co to zmien lekarza bo tu wydaje mi sie nie zrobilas wszystkich badan przed rozpoczeciem tabletek i koniecznie sprawdz ta krzepliwosc i astme. A co do tpo i tarczycy to musisz tez sprawdzic ft4 bo to od niego zalezy jak dziala tarczyca