Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Olivegarden31

Czy ktoś ostatnio brał kredyt hipoteczny? Uważajcie!!

Polecane posty

Gość Olivegarden31

Jest bańka mieszkaniowa, zwłaszcza w dużych miastach. Teraz są niskie stopy procentowe jakich dawno nie było (a były takie np. 10%...teraz to ok.1,5% w zależności od banku) Nie oznacza to że będziecie płacić o 9% więcej raty tylko o nawet 30% raty (nie będę tłumaczyć tutaj jak to się oblicza, poszukajcie w necie) Niby mówią że nie podwyższą do końca 2020 roku ale mi się wydaje że już kilka miesięcy po wyborach (2019) stopy podskoczą jak żaba na patelni. A stopy podskoczą na pewno bo USA już podwyższają swoje i w grudniu zapowiadana kolejna podwyżka. W najgorszej sytuacji będą tacy co kredyt ledwo spłacają i Janusze biznesu co nabrali kredyt żeby wynajmować mieszkanie. Poczytajcie w necie. Teraz jest ostatni sensowny moment na sprzedaż mieszkania (kupionego inwestycyjnie) które się kupiło w większości za kredyt. Później będzie coraz więcej mieszkań na sprzedaż z powodu: - niżu demograficznego - zwalniania się mieszkań po "babcach/dziadkach" -jak wspomniałam, wynajem będzie nierentowny i ludzie będą pozbywali się mieszkań -niektórych nie będzie stać na dalsze spłacanie kredytu i będa sprzedawali swoje mieszkanie

Gość gość
Ja biorę tylko hipotetyczny .

Gość gość
no to mozesz wtopic;)

Gość gość
a ja w ogole nie biore kredytow :) POLECAM!

Gość gość
W Polsce brakuje ok. 2 mln mieszkań więc o czym tym ty bredzisz ? Jaki nadmiar ? Rynek wynajmu jest kulawy, ceny bardzo wysokie. Wystarczy wziać kredyt ze stała stopa oprocentowania - sa już takie oferty na rynku. Poza tym teraz nie tak łatwo kredyt dostać i trzeba mieć wkład własny. W Polsce głód/niedobór mieszkań to jest problem i będzie tym problemem jeszcze przez dekady.

Gość Olivegarden31
To ze brakuje mieszkan oznacza tylko to ze nie stac Nas na nowe mieszkania. Jak tylko pojawia sie mieszkania (podaz) na rynku wtornym(po babciach)+ od deweloperow to od razu Cena spadnie Bo nie bedzie mialo kto ich kupowac przy drogich kredytach ( teraz sa bajecznie tanie...to sie niedlugo zmieni). Rynek wynajmu kulawy? Nie wiem co to znaczy, doprecyzuj. Mimo ze ceny za wynajem sa drogie to I tak wynajmujacym daje to srednio ok. 4 procent zwrotu rocznie- jest ok ale to Tez sie zmieni. Wez Tez pod uwage ze multum wynajmujacych ma te wynajmowane mieszkania na kredyt. Jak stopy podskocza to zyski wynajmujacych beda w najlepsze razie zerowe... To beda sie ich masowo pozbywac co zwiekszy podaz na rynku. Wibor nie jest wyryty w kamieniu.... Przepraszam za bledy pisze z komorki...

Gość Olivegarden31
Ps. Gdyby faktycznie brakowalo mieszkan w sensie podazowym to mualoby to odzwierciedlenie w ogloszeniach ( a jest duzo ogloszen sprzedazy mieszkan praktycznie w kazdym miescie)

Gość gość
Lepiej napisz, co Ty z tego będziesz miał dobry człowieku?

Gość Olivegarden31
Ja nic nie Bede miala. Chcialam tylko podyskutowac;)