Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak można mieć tyle książek?

Polecane posty

Gość gość

Moja kuzynka mieszka ze swoim facetem. Mają kuchnie z pokojem, z dużego pokoju są ogromne przesuwne drzwi w dwie strony mają z 4 m chyba. Tak stoi biurko i cała ściana z książkami na półce. Z kolei z przedpokoju mają wejście do sypialni gdzie stoi tylko duże łóżko, szafeczki i duża ściana. Moje pytanie ile można mieć książek? I jak można wydać tyle pieniądzy? Przeczytać to wszystko ? Jakoś nie wyobrażam siebie tego. To nie jest biblioteczka to jest ogromna biblioteka.

Gość gość
Idiotka

Gość gość
Ja mam caly gabinet w półkach, a na nich książki. Uwielbiamy z mężem czytać, czytamy duzo i kupujemy książki. Nie uważamy, żeby byla to strata pieniędzy. Bardzo lubię zapach nowo drukowanych książek i dotyk papieru.

Gość gość
No widzisz, wyobraźnia ci szwankuje, boś za mało w życiu pieniędzy na książki wydała :)

Gość gość
Pokój duży, bardziej prostokątny a półki z książkami na dużej ścianie od dołu do góry, od początku do końca.

Gość gość
moj salon- cala sciana od podlogi po sufit- ksiazki. Jakies 12 m kw ksiazek.

Gość gość
18.44 Prowo. Widać po tym wpisie. To ta sama co opisywała kuzynke z mężem, co prowadzi klub nocny. I masę innych prowokacji.

Gość gość
Ja od 18.44. Prowo ???? Nie prowo, 4m x 3m wysokosci ( kamienica z 1902). Nie prowadze klubu, projektuje aplikacje, ale kto wie, moze w przyszlosci :) A, i nie mam meza tylko "konkubenta" jak to Pisiory mawiaja.

Gość gość
Ja nie lubię mieć książek w domu i nie podobają mi się takie biblioteczki. Czytam dość dużo, ale najczęściej wypożyczam / pożyczam. Jak kupuję to książki odsprzedaję albo oddaję innym.

Gość gość
Można, można. Pochodzę z takiego domu i zawsze było to dla mnie normalne, że jest tyle książek. Tak samo było u babci i w domach rodzeństwa mojej mamy. Sami teraz nie mamy aż tylu książek, bo jednak zajmuje to sporo miejsca, a nie wszystkie książki warto kolekcjonować. Jednak nadal książka w domu to ważny element - kupujemy, wypożyczamy z biblioteki itp. Tego samego nauczyliśmy swojego 5-latka, który ma już swoją kartę biblioteczną - tak jak ja w jego wieku :-)

Gość gość
Moja matka kupowala ksiazki bo... fajnie wygladaja na polce . Ja w domu mam tylko ksiazki dla dzieci, jak kupie cos i przeczytam, oddaje do biblioteki

Gość gość
Twój 5 latek ma kartę biblioteczna?! :D chyba Cię trochę poniosła wyobraznia :p Sorry mój 5 latek też składał słowa, jako 6 latek zaczął czytać-poszedł jako 6 latek do 1 klasy. Ale nie wierzę że 5 latek już wypozycza książki z biblioteki publicznej bo w nich po prostu nie ma książeczek dla tak małych dzieci. A wątpię aby twój 5 latek płynnie czytał. No ale to kafe i pewnie zaraz się dowiemy że mieszkasz za granicą, a twoje dziecko czyta Szekspira i to po angielsku :D

Gość gość
Nie wiem gdzie mieszkasz ale ja w Warszawie i jak najbardziej sa tu biblioteki dziecięce, obok tych dla dorosłych. Moj mial wyrobioną kartę w wieku 6 lat, tak więc 5 z kartą biblioteczną mnie nie dziwi.

Gość gość
Owszem, ma kartę biblioteczną, wyrobioną jeszcze przed jego 5. urodzinami. Kto napisał, że czyta Szekspira. Wypożycza książki i filmy stosowne do jego wieku. Pewnie, że nie potrafi jeszcze czytać, ale przynajmniej jest oswojony z tą formą kultury ;-) Nie wiem, co w tym dziwnego, że przedszkolak ma kartę, ja w czasach PRL też należałam do biblioteki w przedszkolu. W bibliotekach są książki już dla maluchów, u nas (Wrocław) są też różne cykliczne zajęcia dla dzieci od 2.r.ż. Biblioteki obecnie to nie są wyłącznie księgozbiory ze starymi książkami w płóciennych okładkach.

Gość gość
Ja mieszkam na wsi, mamy piękna bibliotekę i masę książek dla dzieci. Mój wnuczek miał wyrobioną kartę biblioteczną też w wieku 5 lat. Często do nas przyjeżdża i w ciągu roku wypożyczył prawie 100 książek. Czytać nie umiał, ale ja mu czytałam. W tej chwili ma 8 lat i bardzo lubi czytać książki. W domu ma też dużo książek, a córka kupuje książki w antykwariacie. Są książki do przeczytania, ale są też książki , które chce się mieć na własność

Gość gość
Ja mieszkam na wsi, mamy piękna bibliotekę i masę książek dla dzieci. Mój wnuczek miał wyrobioną kartę biblioteczną też w wieku 5 lat. Często do nas przyjeżdża i w ciągu roku wypożyczył prawie 100 książek. Czytać nie umiał, ale ja mu czytałam. W tej chwili ma 8 lat i bardzo lubi czytać książki. W domu ma też dużo książek, a córka kupuje książki w antykwariacie. Są książki do przeczytania, ale są też książki , które chce się mieć na własność

Gość gość
Tyle to znaczy ile? Ja spokojnie czytam 3-4 książki miesięcznie, na szczęście teraz w ebookach, bo jakbym miała fizycznie kupować i składować to po 5 latach miałabym pewnie ilość na jedną co najmniej 6 metrowej długości półkę. A mąż czyta podobnie, córka też sporo... A może oni nie lubią wersji elektronicznych, wolą książki mieć "na dotyk"?

Gość gość
Tez mam cala biblioteke w domu , poukladana tematycznie :) na szczescie pare lat temu dostalam kindla od meza na gwiazdke ale raz w miesiacu papierowa ksiazke kupic musze i przeczytac oczywiscie , od tesciowej dostalam taka lampeczke przypinana do okladki , fajna sprawa na jesienne ciemne wieczory

Gość gość
w moim domu też kiedyś były książki, odkąd jest internet to już nie ma książek, gazet, czasopism itp. papierowych wydań do czytania

Gość gość
Ja chodze z 3 latkiem do biblioteki. Corka miala larte zalozona jak byla 4 lub 5 latkiem. Sa ksiazki dla takoch mniejszych dzieci : tupcio chrupcio, Jak przetrwasz zimę kopciuszku, seria o Kici Koci. Moja starsza corka jako 6 latka juz sobie sama czyta ksiazki. Nie sa to jakies ciezkie tytuly ale Afryka Kazika czy Dzieci z Bullerbyn to sobie juz przeczyta.

Gość gość
Mam sporo papierowych książek z dawnych lat, ale zatrzymałam tylko te, do których lubię czasem wracać. I tak są to 2 regały do sufitu. Na więcej nie mam miejsca. Moja przyjaciółka miała w pokoju z 5-6 takich regałów z książkami i strasznie jej zazdrościłam:) Od paru lat mam kindla i czytam ebooki, a czytam dużo - ok. 100 książek rocznie

Gość gość
U mnie w domu autorko jest gabinet w którym jest biurko z komputerem stacjonarnym i lampka i regaly na zamówienie na całych ścianach. Gabinet ma wymiary 3,5 na 4,5 i na całych ścianach za wyłączeniem okna, drzwi i 10 cm na klawisz od światła są półki z książkami. Wysokość pomieszczenia 2,75. Książki są tam wszędzie, pewnie jakbyś tam weszła to byś zawału dostała :D

Gość gość
20.52 oni mają dużo większą ścianę niż Twój cały gabinet więc na jedno wychodzi.

Gość gość
dziś ja nie jestem osobą do ktorej pisałaś o 5-latku który ma kartę biblioteczną ,ale czemu w to nie wierzysz? Moje dziecko poszło do szkoły podstawowej mając 4 lata 11 miesięcy. i po pół roku umiało czytać, czyli miało 5 lat 5 miesięcy. I miało kartę biblioteczną ... teraz ma 10 lat i książki niektóre połyka - np takie co mają 250 stron, i prawie zero ilustracji, przeczyta w kilka wieczorów. Aha, to są książki po angielsku, bo po polsku umie czytać ale zdecydowanie wolniej czyta, siłą rzeczy, skoro czytania uczył się w brytyjskiej szkole to jego numer 1 języka pisany i czytany.. po polsku pisać i czytać nauczyłam go ja.

Gość gość
to jeszcze ja z 21:08 - książek mamy akurat mało, bo jakoś niecałe 100 tylko, ale oczywiscie nie są one do ozdoby.

Gość gość
Zazdroszczę. Zawsze marzyła mi się biblioteczka ale w salonie zmieścił się tylko spory regał.

Gość gość
A noe chcecie kupic ksiazek kucharskich ?

Gość gość
Też mam masę książek i wszystkie przeczytane dodatkowo kupuje przez Facebooka wypożyczam na 2-3karty moją i synów 9 książek miesięcznie i przeczytane mam w miesiąc, mimo że pracuje mam dwoje dzieci w tym jedno które jest jeszcze małe. Kocham książki.

Gość gość
Ja nie kolekcjonuję. Wszystkie książki, które kupuję odsprzedaję albo odaje do biblioteki. Trzymam tylko niektóre przewodniki i książki kucharskie. Ogólnie w domu preferuję minimalizm i większości zbędnych przedmiotów się pozbywam.

Gość gość
19.05 a czemu niby nie ma książek? Ja mojemu dziecku założyłam kartę jak miało 1,5 roku. Oczywiście, że sam nie wybieral wtedy, a ja i to ja mu czytałam. Biblioteki maja całe działy z książkami dla dzieci przecież. Również dla tak małych, gdzie jest obrazek na całą stronę i podpis, co on przedstawia. Również są książki bez żadnego tekstu. Chyba za często bibliotek nie odwiedzasz