Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy 19 stopni w domu to za mało?

Polecane posty

Gość gość
U nas w dzien jest wlasnie 19, a w nocy to 17-18. Mieszkam w UK i tutaj to normalne. Zawsze jak mam gosci z Polski to tez wszyscy sie skarza ze zimno :) Mam dwojke dzieci 2 i 5 lat i na szczescie nie choruja wiec moze cos w tym jest, ze takie hartowanie uodparnia. Zreszta, nawet jak dzieci byly noworodkami, to polozne zawsze sie pytaly jaka temp w domu (wlasnie 19 to optymalnie). Ale wiadomo, kazdy funkcjonuje w takiej temp jaka mu odpowiada. Jak ja pojechalam do tesciow i tam mieli 24st (ogrzewanie ze spoldzielni) to nie moglam funkcjonowac. Dzieci chodzimy na majtkach i podkoszulkach, mi nie wypadalo wiec musialam sie przemeczyc ;)

Gość gość
dziś po pierwsze mają zupełnie inny klimat, po drugie ludziom otyłym cieplej, po trzecie w większości domów wykładziny dywanowe. A na koniec ciekawostka, skąd u nich tyle powykręcanych artretyzmem ludzi...ale podziwiam te biegające w krótkich spodenkach dzieciaki i ich mamy obute w klapki w środku zimy :D

Gość gość
15:36 No dokładnie, pisałam wcześniej że mam w domu 23-24 stopnie. Moje dzieci też mało chorują, tylko raz w roku jak się zarażą od kogoś w szkole.Potem w domu jeden zaraża drugiego. Ale jak do tej pory ,nie opuścili od września w szkole ani jednego dnia. Więc ja również nie wierzę w tę teorię że im chłodniej w domu tym mniej się choruje. Mam 5 dzieci i musi być ciepło.

Gość gość
26 ??? Ojej. Siostra miala 22 i chcialam skore sciagnac. 18-19 stopni idealnie, siedze w krotkim rekawku

Gość gość
16:08 Pamietam za dzieciaka 26 - 27 stopni w domu. To było zdecydowanie za ciepło. Ja i brat chorowalismy często. Pediatra wręcz zawsze opierniczał moją mamę za tak wysoką temperaturę w domu. W końcu posłuchała i w domu było max 20 stopni. Skończy się ciągle przeziębienia i zapalenia oskrzeli.

Gość gość
16.16 Miedzy 27 stopni, a 23 stopnie jest trochę różnicy, nie uważasz?

Gość gość
U mnie jest 22-23 stopnie i jest idealnie

Gość gość
Dużo zależy od tego, czy mieszkacie w domu czy w bloku?, na parterze czy na piętrze?, jakie macie ogrzewanie, podłogowe czy grzejniki? Przy ogrzewaniu podłogowym, zwłaszcza na piętrze teperatura może być te kilka stopni niższa i nam to nie przeszkadza. Zauważyłam też, że kobietom z dużym biustem i krótką szyją zawsze jest za gorąco, chodzą mocno wydeltowane. Ja jestem bardzo szczupła, mam problemy z krążeniem, wiecznie mi zimno, zwłaszcza gdy się mało ruszam. W domu 22 stopnie a ja czuję przejmujący chłód mimo, iż siedzę w c golfie i ciepłych skarpetach a gorąca nie znoszę.

Gość gość
gość dziś No właśnie, skąd, skoro artretyzm czyli dna moczanowa to zapalenie stawów wywołane złą dietą, urazami, powiązane z kilkoma innymi chorobami? A jeśli miałaś na myśli reumatyzm to choroby z tej grupy są autoimmunologiczne.

Gość gość
A ja odnoszę wraźenie ( jak się robi to cholerne zet z kropką?! ), źe inaczej odczuwa się taką samą temperaturę w małym mieszkaniu a inaczej w duźym domu. W moim domu jest duźa, otwarta przestrzeń i przy 19stu stopniach to ja zębami szczękam z zimna :(

Gość gość
Dla mnie za malo, rodzice cale zycie tyle w domu maja i pamietam ze zawsze marzlam i zazdroscilam ludziom w bloku normalnych temperatur. Teraz mam ok 23 caly rok i mi dobrze

Gość gość
za mało, ja uwielbiam ciepełko i musze miec ciepło w 19 stopniach bym zamarzła chyba

Gość gość
Moim zdaniem również 19 stopni to bardzo zimno. Człowiek jednak musi czuć się komfortowo a nie z zesztywnialymi mięśniami pod stosem ubrań i koców. A co z łazienka kiedy trzeba rozebrać się do naga? Albo przebrać z piżamy? 23 to minimum

Gość gość
Chłodno ale sie przyzwyczaiłam bo mieszkam w domu który ciężko ogrzac

Gość gość
ja mam teraz 18 w domu, czasem 17, w porywach do 19. Od tych 19 sie czuje juz całkiem ok,

Gość gość
ktoś słusznie zauważył że wszystko zależy od tego czy się mieszka w domu czy w bloku ,w nowym domu czy w starym domu i jakiego rodzaju jest to ogrzewanie bo rzeczywiście 22 stopnie w bloku na II piętrze u mamy jest mi ciepło a u mnie w starym domu przy 22 stopniach jest mi po prostu zimno, ciągnie od podłogi pod którą jest piwnica,dom nie ocieplony.

Gość gość
Co wy sie tak podniecacie tym UK ? no k... co w Uk to jest święte . Wy lepiej przeczytajcie sobie ile osób choruje tam na artretyzm. 'To sa własnie skutki uboczne "hartowania " w zimnie .

Gość gość
Ja mam 20stopni w nocy, a 21 w ciągu dnia, siedzimy w krótkim rękawku

Gość gość
Małe dzieci to w domu 23 stopnie xD masz wystarczająco dużo, ja też mam 19 stopni zawsze

Gość gość
Człowiek jednak musi czuć się komfortowo a nie z zesztywnialymi mięśniami pod stosem ubrań i koców. x Tu autorka. My czujemy się komfortowo i nie mamy zesztywniałych mięśni. Lubimy spacery w mrozy i takie tam. Tylko goście, czy rodzina jak przychodzą, to prawie drżą z zimna i oczywiście, żeby czuli się komfortowo podnosimy temperaturę pomieszczeń. Byłam po prostu ciekawa, czy ktoś jeszcze uważa, że da się normalnie funkcjonować w takiej temperaturze, bez zimowania pod stertą koców :)

Gość gość
Dla mnie chłodno. U moich rodziców tyle jest i mi zimno. U siebie mam około 23 stopni w ciągu dnia i około 21 w nocy i wtedy jest ok.

Gość gość
A u mnie w pracy (szkoła) dziś 28.. Idzie zwariować.

Gość gość
U mnie jest 18-19st w dzien i tez mieszkam w uk gdzie to normalne temp w domach. Odwiedzajacy z Pl szczekaja zebami. W sumie to rozumiem, sama tez kiedys bylam takim zmarzluchem a teraz w Pl mi za goraca latem na zewnatrz a zima w domach. Mam male dziecko 2l i nigdy nie chorowalo jeszcze. Ja ostatni raz bylam chora jakies 13 lat temu kiedy jeszcze "grzalam" sie w Polsce.

Gość gość
Zapomialam dodac ze jak biore przysznic to otwieram okienko w lazience zeby nie parowalo :))

Gość gość
Całkiem OK. A w nocy musi być chłodniej, i to sporo, w ok. 20 to ja nie dam rady spać (latem musi chodzić duży wiatrak, żeby się spać dało).

Gość gość
artretyzmem wiąże się bardziej z wilgotnością powietrza a nie z temperaturą

Gość gość
Ja właśnie nie mogę spać jak w pokoju jest chłodno ,mam zimny nos, zimne policzki i chowam głowę pod kołdrę.

Gość gość
Nienawidze tak zimno. 19 stopni ? Jezu

Gość gość
chowam głowę pod kołdrę. x To mąż musi być zadowolony ;)

Gość gość
Wilgoc moze byc rowniez przez nieogrzewanie wlasnie. Jak sie oszczedza to tak jest