Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dlaczego w Polsce zapieprza się za takie grosze przy tak wysokich cenach?

Polecane posty

Gość gość
Polsa to żenada niestety jak nie jesteś zaradną jednostką z dobrej branży typu informatyk czy jakiś technik, ze znajomościami to nic tylko sobie strzelić w łeb.

Gość gość
nawet jak masz swoje mieszkanie to musisz placic czynsz spółdzielni do tego woda prad telefon telewizja i bilet miesieczny i nie masz juz nawet na jedzenie

Gość gość
Gość 01:11 Jak masz to mieszkanie. A co jak musisz wynajmować??? To już tylko zostaje zebranie po godzinach pracy.

Gość gość
jak musisz wynajać to stac cie na oplacenie jakiejs super mini klitki ale juz nie mozesz uzywac wody i pradu a zarcie szukasz w smietnikach, transport to twoje nogi

Gość gość
uważam, że należy uczyć się języków i emigrować - Niemcy, Austria tak blisko a miliard razy lepiej troche dalej Irlandia. Niech bogacze i bangsterzy sobie tutaj zostaną w tym chorym kraju.

Gość gość
Tylko podstawione słupy z PiSu mogą twierdzić że w tym kraju żyje się dobrze, a dobrze żyje się tylko im. Wy jesteście tylko robakami, którzy na swoich plecach i łamiących się kręgosłupach podtrzymują ten system. Nie da się żyć tutaj. Nie da. Tu da się przeżyć i wegetować tak, że nic nie masz. Gdy już się zaczynasz starzeć to jeszcze spłacasz bank i zobowiązania. W Niemczech dzieciaki dostają na osiemnastkę mieszkanie i auto. Wy w Polsce bierzecie kredyt w młodości i z***********e po fabrykach i korporacjach zagranicznych, żeby dobrze żyło się tu wąskim elitom, kretaczom i cwaniakom odpoczywającym na dietach i na 500 plus. Ja zmarnowałem w tym kraju już 5 lat na studiach, teraz od ponad roku pracuje i nienawidzę swojej pracy bo siedzę w niej non stop, mam system czterobrygadowy i robię nadgodziny, żeby dorobić to czuję się jakbym w ogóle z roboty nie wychodził, a teraz jeszcze PiS chce wprowadzić takie zmiany w kodeksie pracy, że przestaną wypłacać nadgodziny, dawać urlopy i w ogóle pełne niewolnictwo. I za takie pieniądze. Żeby żyć godnie to trzeba zarabiać minimum 8000 na rękę. A tu większość ledwie 2500 dociąga. I z takimi zarobkami to za 20 lat nadal nie będziecie mieć nic, żadnych oszczędności, żadnych zabezpieczeń, majątków. Jakbyscie w Niemczech pracowali to już w wieku 30 lat będziecie mieć majątek. I w czym jesteśmy gorsi że ja tutaj za taką samą pracę dostaje 1/4 tego co zarobiłbym na zachodzie? Dlaczego w ogóle są ludzie którzy stąd nie uciekają? Macie być niewolnikami. Dożywotnio. Ja się stąd ewakuuje, bo w Niemczech dojdę szybciej do zarobków 2500 euro niż tutaj większość ludzi dojdzie do 3000 zł na rękę.

Gość gość
Teraz jeszcze słowo do tych, którzy pisza, że "trzeba się było uczyć" albo "zostań programista". Czy to jest normalne, żeby w Polsce nie być niewolnikiem za nędzne grosze to wszyscy muszą zostać programistami? Na tym rzecz polega? Wszyscy mają zostać nimi? Analitycy medyczni, asystentki stomatologiczne zarabiające po 1500 miesięcznie, sprzątaczki, pracownicy produkcji, bariści, nauczyciele. To wszystko niepotrzebne tak? Pewnie się taki analityk medyczny źle uczył że teraz wegetuje za grosze? Na tym to ma polegac? Pewnie nie jest to wina kraju, rządu, pracodawców, horrendalnych cen itd? To wina ludzi, że wszyscy nie zostali programistami. Jak śmieli gnoje j****e nie zostać programistami?

Gość gość
nic się nie zmieni, analitycy zbadali kiedy polskie zarobki dogonią europę zachodnią i wyszło, że za około 70 LAT!!! chcecie czekać 70 LAT na to żeby normalnie żyć? chyba jednak szybciej człowiek nauczy się języka obcego: niemiecki, angielski są całkiem łatwe, w 2 lata można już się spokojnie dogadać. Ja już jestem jedną nogą w innym kraju, niestety ale opłacalność pracowanie w naszym kraju jest ZEROWA.

Gość gość
Nawet jak zarobki Polskie zrównanają się z europejskimi to nie będziemy normalnie żyć bo wtedy ceny u nas wzrosną do 160 procent cen Europejskich skoro już teraz mamy prawie 100 procent kosztów europejskich przy 5 razy niższych zarobkach. Bo to jest tak, że na każde 100 zł podwyżki płac w Polsce przypada wzrost o 300 zł kosztów życia. Tu nie ma żadnej przyszłości.

Gość Bieda z nedza
W mojej pracy nie dość, że z*********m jak głupi po 8-10h dziennie, zarabiam śmieszne pieniądze, to jeszcze szefostwo op******i mi pół wypłaty w ramach kar i obciążeń... Szkoda gadać

Gość gość
gość dziś dlatego najlepiej już teraz zapisać się na kurs niemieckiego czy angielskiego. do tego kraju nie mam żadnego sentymentu oprócz rodziców i dziadków, a rodzice sami zamieszkiwali za granicą swoje najlpesze lata i trochę żałują powrotu do ojczyzny.

Gość gość
I jeszcze do tego w 2019 spadną pensje i nie będzie urlopów, bo PiS wprowadza ustawę, że nie będzie już płacone za nadgodziny pracownikami tylko idzie na fundusz ta kasa i pracodawca będzie dysponować tymi pieniędzmi, a niewykorzystany urlop będzie przepadał bez wypłacania ekwiwalentu, bo trzeba wykorzystać urlop do końca 1 kwartału następnego roku. PiS na pewno to wprowadzi, bo to dyktatura, a nie demokracja.

Gość gość
Oczywiście pracodawca będzie miał prawo sobie odrzucac wnioski o urlop do woli. Więc wam po prostu przepadnie.

Gość gość
mieli zliwkidować umowy śmieciowe im co?

Gość gość
Jesteśmy niewolnikami, wyzyskiwaczy, bankstkerow i dyktatorskiego rządu...

Gość gość
Gość 17:36 To ja między innymi pisałam , że warto zostać programista i takie mam plany. Ale pisałam też, że każdy zawód powinien być godnie opłacany, bo każdy jest potrzebny i w każdym trzeba zapitalac te 8 godzin. Nieważne czy to lekarz, prawnik czy sprzątaczka albo babcia klozetowa. Ale niestety w naszym kraju tak nie jest i tego nie zmienimy. Wiele ludzi zarabia najniższą krajową, za którą nie idzie wyżyć. Dlatego jak się chce nadal mieszkać w tym kraju i żyć godnie to trzeba szukać zawodu, który jest dobrze opacany. A na ten moment branża IT jest tą dobrze opacana. Przynajmniej jak się za to weźmiesz to będziesz mógł wziąć kredyt na mieszkanie i założyć rodzinę. Nie miej do mnie pretensji, bo nie ja to wymyśliłam, takie są realia. Gdybym miała wpływ na wysokość pensji w Polsce to każdemu pracującemu, nieważne w jakim zawodzie, dalabym takie pieniądze, żeby mógł spokojnie przeżyć.

Gość gość
Jak pensje w Polsce wzrosną to koszty życia wzrosną jeszcze bardziej. Kursów programowania nie warto robić bo kosztują krocie a i tak nie dostaniesz po nich pracy, bo trzeba mieć studia informatyczne.

Gość gość
jak jesteś ustawiony to ok, jak nie to tylko frajer siedzi w PL

Gość gość
Gość 23:45 Nie trzeba mieć studiów informatycznych, żeby rozpocząć pracę w IT. Są 2 szkoły programowania w Polsce, które dają gwarancję pracy. Poczytaj sobie. I zobacz, ile programistów brakuje w unii. Na kursy możesz wziąć bezprocentowa pożyczkę z OPEN, jak przedstawisz świadectwo ukończenia kursu to ci umorza część pożyczki. Kodilla, nauka on-line, Codecool tylko w Krakowie, Warszawie i ostatnio jeszcze w jakimś mieście otwarli. Jestem z Krakowa i chcę iść do Codecool, po ukończeniu automatycznie dają ci półroczny staż, a po nim pracę jako junior. Ale materiały do nauki po angielsku. W Kodilli materiały do nauki po polsku.

Gość gość
Znów ten spam. Przestań zaśmiecać mi temat tym jepanym programowaniem. Rzygam jak słucham o programowaniu i programistach. Już mi to uszami wychodzi. Niech ludzie zmienią płytę. Zajmujemy się tu problemem gównianych warunków życia Polaków i zrobienie przeze mnie kursów programowania nie rozwiąże problemow, które nie powinny wystąpić.

Gość gość
I podobno trzeba się bardzo do nauki przyłożyć, zaczynając taki kurs musisz się liczyć z ostrą nauka, więc trzeba być zmotywowanym i zdyscyplinowanym. Ale uważam, że warto, bo ostatnio pytałam o pracę w ciucholandzie i oczywiście proponują najniższą krajową. Ja, z pewnych względów, nie zamierzam wyjeżdżać za chlebem za granicę, więc szukam takiego zawodu, który pozwoli mi się utrzymać na jakim takim poziomie. Acha, praca w IT to też nie od razu 8 tys. Junior w pierwszych miesiącach wyciąga podobno 2850 na rękę, ale co kilka miesięcy podwyżka i po 5 latach jako senior już możesz liczyć na te 8 tys na rękę.

Gość gość
SPAM!

Gość gość
jak jesteś ustawiony to ok, jak nie to tylko frajer siedzi w PL xx dokładnie!

Gość gość
Eh. Dziewczyno. Ile Ci płacą za te posty o codilli itd? Idź zaśmiecać gdzie indziej. Tutaj poruszamy poważny temat beznadziejnych warunków w Polsce.

Gość gość
Gość 00:59 Nie będę już więcej o tym pisać, skoro to twój temat i sobie tego nie życzysz. Od niedawna wiem o tych możliwościach i chciałam doradzić innym, bo samo narzekanie do niczego cię nie doprowadzi, chyba do większej frustracji, ty ani ja ani inni kafeterianie tego kraju nie zmienimy. Więc albo wypad za granicę, albo szukanie tutaj zawodu, który ci pozwoli normalnie żyć i utrzymać dzieci, jeżeli je planujesz. Mnie akurat nikt nie doradzał, sama w necie znalazłam te informacje. Ale skoro masz mi za złe, że chcę pomóc innym to już nie będę więcej o tym pisać.

Gość gość
Pomóc innym? Czyli uważasz że rozwiązanie problemu to żeby wszyscy zostali jepanymi programistami tak? No nie załamuj mnie...dziecko. Tu trzeba poprawić sytuację w kraju, zmienić rząd, warunki i wszystko od podstaw. Pchanie wszystkich na siłę na programistów to droga donikąd.