Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Chcę otworzyć firmę ale boję się ZUSu!

Polecane posty

Gość gość
ZUS jeszcze nie ubezpiecza prostytutek...

Gość gość
Od stycznia tj placony w lutym wyniesie bagatela 1300. Bo firmy trzeba tepic, bo przeszkadzaja. Taka jest prawda.

Gość gość
Tylko chciałabym mieć odprowadzane jednak te składki i ciułać na emeryturę :(

Gość gość
Oni sie smieja tylko i coraz wiecejco roku go podwyzszaja.

Gość gość
a ubezpieczenie zdrowotne, tzn, lekarz, gdybym ewentualnie chlasnał na ulicy jak długi? co z tym?

Gość gość
Jak mozna tak i haracz zadac od takiego jednego co chce sam cos robic u siebie.

Gość gość
o emie zapomnij., bedziesz bulił 1300 co miecha, zeby dostac za ~ 30 lat ... 300+. Taki zabawny papier na taka sumę mi przysłali, wiec juz az mi sie chce robic cokolwiek.

Gość gość  zzz
"składka zdrowotna to składka zdrowotna mozna nic nie robic placic te 300zl i korzystac z opieki medycznej. " czekaj... powaznie? III to o 1300 i 300 to ja pisalem, tzn jest nas tu wiecej

Gość gość
Nie 1300 tylko w 2020:1365, w 2021:1440 , w 2022: 1510 zl

Gość gość
można tez nie płacić 300 i korzystać z opieki medycznej, jak kto lubi :classic_cool:

Gość gość zzz
no dobra, a z jakiego tytułu sie wtedy placi te 300? bo tak normalnie to niby masz dzialalnosc, wiec obowiazkowo musisz a jak - teoretycznie - nic nie mam (tzn oficjalnie nie mam dzialalnosci, tylko zalozmy.. na dziela bym pukał jako łepek pywatny), to tez moge bulic tylko te 300 na lekarza? eme mam w d, bo cos o tej wysokosci to nie starczy nawet na papier do kibla

Gość gość
kurde, z nieba mi spadasz kobieto (człowieku :D) zaraz, moge sie zatrudnic we WLASNEJ spolce? kurde, jak ja nic nie wiem, ja p...

Gość gość
no wiem, wiem, jasne, jakis czas temu bylo 340+ chyba.. wiadomo o co chodzi jestes księgowy, czy jak? ;)

Gość gość
Bój się bój, bo robią co chcą i czują się bezkarni

Gość gość zzz
"można tez nie płacić 300 i korzystać z opieki medycznej, jak kto lubi cool.gif" no dobra, nie przeginajmy, potem mi wjedzie jakis komornik albo co :classic_cool: ale opcja z samym 370+ jest swietna, od dawna szukam takiej mozliwosci gdzie pokopac, jakies przepisy o spolkach czy czym? jakies kodeksy? paragrafy?

Gość gość
prawda jest taka, ze jak myślisz o prowadzeniu własnego biznesu i chcesz uczciwie zarabiać nie rejestrujesz firmy w PL, promocja samozatrudnienia w tym kraju jest bujdą na resorach, płacisz najpierw tyle ile mógłbyś tym samym wysiłkiem zarobić, a dodatkowo musisz wypracować zysk na utrzymanie, Obecnie system zmusza przedsiębiorcę do inwestycji w ZUS, US, FP czyli w budżet (czytaj kolesi z wiejskiej) a tobie daje możliwość ewentualnego zlizywania z tacy po posiłku :D, co innego, że przedsiębiorcy radzą sobie na granicy prawa, często po drugiej stronie ryzykując wysokie kary, jak rosyjska ruletka, albo się przyj*bią albo nie, a jak tak to mogą wszystko a ty nic....To naprawdę nie ma nic wspólnego ze wspieraniem przedsiębiorczości 🖐️

Gość gość
Ale są koszta założenia spółki

Gość gość zzz
aj tam, oczywistosci prawisz :D tylko sie zastanawiam, gdzie zaczac kopac tak, zeby faktycznie bulic tylko lekarza, bo to jednak wolałbym miec w razie jakiejs awarii (takiego czy innego - nigdy nie wiadomo gdzie sie na lodzie wypierdzielisz - mnie juz sie zdarzylo) a reszta to mi jest obojetna, ta ich pseudo-ema w 2045 najbardziej Jezeli ktos zna jakąs taka opcję w pelni umocowaną prawnie, to poprosilbym sciezkę, byc moze uratuje mi to zycie (i to bez wielkiej przesady) Myslalem nad firma w CZ, ale ichni "ZUS" 500+, plus obsluga zdalna robiona przez naszych kolejne ~300... jak dotad srednio sie oplacalo, ale teraz coraz bardziej.

Gość gość zzz
"koszta zalozenia spolki" - tzn prawne? co w to wchodzi i ile? (zgrubnie)

Gość gość
Kapitał minimum 5tys. zł…plus pełną księgowość plus koszta notarialne…

Gość gość zzz
brzmi troche przerazajaco, szczegolnie te 5K kapitalu na wejscie... ale jak sobie pomyslę ze to tylko 4 miechy placenia przyszlego ZUSU to spod ziemi wydrapię :classic_cool: pelna ksiegowosc... zalozmy ze "produkcja" jest niewielka (zalozmy roboczo pogotowie krawieckie na zapadlej dziurze :D)- w granicach na poczatek powiedzmy 1-3K/mc - to chyba powinno byc uzaleznione od dochodów, wiec tez chyba wielkie nie bedzie jedynie notariusz moze conieco kopnąc, pewnie kolo 1000

Gość gość
pamiętaj że ZUS ma zawsze racje, nawet jak doskonale wie że nie ma, bo wyrok w podobnej sprawie już zapadł (z tym samym zestawem przesłanek) to nie jest związany bo nie common law i precedens jest martwy dopóki nie przeprowadzą dowodu na okoliczność zmartwychwstania, zwykle sprawa sądowa brnie aż po sam czubek instancji, jakieś 7 lat, w tym czasie przestawiasz się na tryb patriotyczny i pracujesz dla Polski ;) wnosząc swój wkład w kosztach sądowo-administracyjnych i obsługę prawną, jednym słowem możesz być dumny, zaprawdę powiadam ci nie masz się czego bać! :)

Gość gość
Jeżeli masz przychód mniejszy niż połowa najniżej krajowej to nie musisz zakładać firmy ani niczego rejestrować.

Gość gość
Spółka może być też jednoosobowa

Gość gość
ad 1:12 znaczy się możesz sloki z miodkiem na bazarku sprzedawac :classic_cool: ale nie na Różyckiego bo nie ładnie odmawiać klientom a jak już w czape można dostać, a to bardziej boli niż jakiś tam susek

Gość gość zzz
tez jestem inteligentny i skromny, tylko niestety chya w inne strony :) ok, dzieki za poprowadzenie za raczkę.. topik sobie zapisze i zacznę trawić pozno w razie czego, jezelibyscie juz sie nie pojawili - nie bede od Was publicznie wyciagał maila, ale jakby cos moze jeszcze bylo do pogadania to moj (jeden z ...wielu :>) jest gosc8mka@wp.pl branocki III PS ta zgryzliwosc jest.... zupelnie niepotrzebna, mój patriotyzm juz teraz siega zenitu. :classic_cool:

Gość gość zzz
"ja czekam na ulge na dzieci dla tych ktorzy dzieci nie maja smiech.gif" widze ze jestesmy w identycznym polozeniu :classic_cool: nic dziwnego ze jestesmy nieprzyszlosciowi i szkoda na nas kasy :> PS zebysmy tylko sie bykowego nie doczekali, z tymi teraz wszystko mozliwe.

Gość gość
Iibed jesteś nienormalny :o mi np. ta opcja odpowiada bo chce sobie dorabiać na studiach. Wiem czym różni się przychód i dochód. Jeżeli ktoś chce się utrzymać to już ma problem albo rozliczać PIT do połowy a reszta pod stołem.