Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość OlkaT

Czy trzylatek z Zespołem Aspergera potrafi bawić się z rówieśnikami? Pytam mamy takich dzieci oraz terapeutki

Polecane posty

Gość OlkaT

Jak to właściwie jest? Takie 3-4 latki bawią się razem czy nie bardzo? Jak wygląda funkcjonowanie takiego smyka w przedszkolu? 

Gość gosc

Oczywiście, że potrafią - ale to zależy - Zespół Aspergera to nie jest bardzo szerokie spektrum różnych zaburzeń.

Niektóre dzieci funkcjonują z tym na tyle dobrze, że ktoś z boku nie zauważy różnicy,  a inne mają też dodatkowe problemy, np. ADHD.

Gość Giggo

Hmmm, ja bym powiedziala ze spektrum ZA jednak jest bardzo szerokie...zacznijmy od tego ze 3-latki, czyli dzieci idace do przedszkola, dopiero zaczynaja zabawe z rowiesnikami i sa takie dzieci,ktorym to zajmie troche czasu i juz 4 latki zazwyczaj fajnie bawia sie w grupie.

Jesli chodzi o dzieciaki z ZA to wiekszosc z nich otrzymuje diagnoze wlasnie po pojsciu do przedszkola, gdzie te roznice zaczynaja byc widoczne. Diagnoza ZA w wieku 3 lat to raczej rzadkosc. Dzieci te zazwyczaj maja widoczne problemy w kontaktach z rowiesniakami, czesto chca byc lubiane, bawic sie ale nie potrafia. Ale znam sporo Aspikow, ktorzy przeszli przedszkole jako dzieci bawiace sie z rowiesnikami, a problemy zaczely byc widoczne dopiero w szkole, kiedy wymagania wobec takiego dziecka sa juz wieksze.

Jestem terapeuta, uczestnicze w diagnozach i obserwacjach, pracowalam jako nauczyciel wspomagajacy.

Gość gosc

to sąsiadki syn ma ZA bo nie umie się  w szkole skupić na nauce, wszystko go interesuje tylko nie szkoła i chyba wypada mu wyrobić rentę i po co ma się dziecko męczyć i chodzić do szkoły, bo teraz dzieci jak nie ADHD, to dysleksja itp. Po prostu lenie, których się tłumaczy różnymi chorobami. Kiedyś dziecko dostało wpieprz od rodziców za lenistwo w nauce albo zostało w kolejnej klasie i nie było chorób u dzieci.