Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anna

Pytanie do osób niewierzących: czy wychowywaliście/wychowujecie swoje dziecko w religii chrześcijańskiej?

Polecane posty

Gość Anna

Jestem samotną matką i osobą niewierzącą. Zastanawiam się nad wychowywaniem mojego dziecka w religii chrześcijańskiej.

Bardzo proszę o jakąś odpowiedź.

Gość gosc

chrzescijanskiej czy katolickiej? 

Gość Anna

Katolickiej, ale katolicyzm to odłam chrześcijaństwa.

Gość niee

Nie bądź kolejna zakłamana hipokrytką! Daj dobry przykład dziecku.

Gość Gość

Ja tak po srodku mozna powiedziec.  Sama zdecydowalam, ze jestem jednak agnostykiem jak doroslam i dlatego pozwalalam dziecku na lekcje religi, zeby sie zapoznala o co z tym chodzi poniewaz jednak 99% ludzi wierzy w ktoregos z bogow.  Ona wierzyla w boga jak byla mala, ale ostatnio cos brzdaknela, ze nie wierzy w boga wiec chyba rowniez sama podjela dla siebie ta decyzje.

Jest to trudna sprawa.  Nie wyobrazam sobie miec za corke jakiejs gorliwej katoliczki, a tak sie moze zdarzyc jezeli pozwolisz na zapoznanie z religia.  Z jednej strony to jest indoktrynacja i w sumie nauka wierzenia w starozytne mity, ale z drugiej prawie kazdy w te mity wierzy i dobrze jest zapoznac sie z taki switopoglaem poniewaz dziecko do konca zycia bedzie musialo z tymi ludzmi obcowac.

Ja wybralam taka droge srodka tak jak napisalam.  W szkole uczyli jej, ze bog stworzyl czlowieka, a ja w domu mowilam jej o ewolucji.  Nie wiem czy ci to cos pomoze, ale to jest indiwidualna decyzja.  Osobiscie indoktrynacje religijna uwazam za krzywdzaca, ale zyje wsrod ludzi, ktorzy wierza w jednorozce wiec musialam jakos dziecko przygotowac do spotkania z ludzmi, ktorzy tak mysla.

Gość Kasia

Nie rozumiem, po co mialabym wpajac dziecku jakies bzdury, chociaz sama w nie nie wierze? Absurdalne pytanie. Gdyby chcialo chodzic na religię to oczywiscie pójdzie, ale jesli mnie zapyta czy bog istnieje, to nie będę wymyślać bajek. W jakim celu miałabym oklamywac swoje dziecko?

Gość Gość

Dodam jeszcze, ze gdy moje dziecko zapytalo czy wierze w boga to powiedzialam, ze nie.  

Gość V.. M

Ja nie jestem niewierząca, ale nie modlę się nie chodzę do kościoła. Mam dwoje dzieci jeden nie  ochrzczony , drugi zdecydował się ochrzcic w wieku 11 lat , młodszy chodzi na religię ale mówi że w Boga nie wierzy i już w następnej kłasie zdecydowanie chodzić na religię nie będzie, ten starszy do tej pory chodził na religię bo chciał ale teraz mówi że do bierzmowania nie idzie bo nie chce, nie namawiam nie chcą niech nie chodzą. Młodszy w przyszłym roku już chodzić na religię nie będzie. 

Gość Gość

Nie, jak ty to sobie wyobrażasz? Nawet chrztu nie mają.

Gość Gosc

Moje też nie są ochrzczone, córka nie chodzi na religię, komunii też nie było. Z synem będzie tak samo. Nie wierzę, mąż też i jest wszystko ok. My akurat żyjemy za granicą, więc generalnie nikogo nie interesuje nasze wyznanie ani czy dzieci mają chrzest itp. I dobrze nam z tym.

Gość Gość

Jako osoba niewierząca nie wyobrażam sobie wychowywać dzecka w jekiejkolwiek reigii. Mam nadzieję, że moje dziecinie zachcą kiedyśchodzić na lekcje religii,ochrzcić się / przyjąć islam / przejść na buddyzm / hinduizm czy cokolwiek. Oczywiście jak dorosną zrobią co chcą, ale ja ich wychowuję w ateizmie.

Gość Ilona

Wychowuję dziecko w religii katolickiej tj. wysłałam na chrzest, komunię i lekcje religii, dlatego, że żyjemy w bardzo trudnych czasach, gdzie chrześcijaństwo jest w Europie agresywnie wypierane przez Islam.

Mimo, że sama jestem niewierząca, to uważam wartości chrześcijańskie za nieporównywalnie wartościowsze niż te muzułmańskie.

Moje dziecko już jakieś wartości będzie miało przekazane, w dorosłym życiu sama zadecyduje czy chce wierzyć czy nie, ale chrześcijańskie wartości typu nie czyń drugiemu co dobie nie miłe, kochaj bliźniego itp zostaną w niej na całe życie.

Mieszkałam w UK 6 lat i wiem czego dzieci uczy Islam, jak pełna nienawiści jest to religia, dlatego ja chcę by moje dziecko nie było narażone w przyszłości na wpływ tej kultury i dlatego zdecydowałam, że wolę by była wychowywana w kulturze chrześcijańskiej.

Islam powoli zalewa Europę, to widać jak na dłoni choćby w UK.

Gość Korba

Znaczy się Pani u góry ma trochę racji, bo w chwili kiedy najada nas muzułmanie to najpierw wybija tych niewierzących, znam osobiście paru muzułmanów i oni na swój sposób szanują katolików więc może ich oszczędza. Moje dziecko chodzi na krle tam uczą się o wszystkich religiach świata. 

Gość Gość

Dlatego ja wybralam droge srodka.  Zapoznalam dziecko z religia, z wierzeniami w boga i trzymalam kciuki, ze zobaczy, ze to bujdy jak dorosnie wiedzac, ze ja nie wierze.  Mialam nadzieje, ze zapoznanie z religia w dziecinstwie podziala jak szczepionka...  Takze mam nadzieje, ze zadnym wierzeniom nie da sobie w glowie zamecic.

Gość Gość
34 minuty temu, Gość Ilona napisał:

Wychowuję dziecko w religii katolickiej tj. wysłałam na chrzest, komunię i lekcje religii, dlatego, że żyjemy w bardzo trudnych czasach, gdzie chrześcijaństwo jest w Europie agresywnie wypierane przez Islam.

Mimo, że sama jestem niewierząca, to uważam wartości chrześcijańskie za nieporównywalnie wartościowsze niż te muzułmańskie.

Moje dziecko już jakieś wartości będzie miało przekazane, w dorosłym życiu sama zadecyduje czy chce wierzyć czy nie, ale chrześcijańskie wartości typu nie czyń drugiemu co dobie nie miłe, kochaj bliźniego itp zostaną w niej na całe życie.

Mieszkałam w UK 6 lat i wiem czego dzieci uczy Islam, jak pełna nienawiści jest to religia, dlatego ja chcę by moje dziecko nie było narażone w przyszłości na wpływ tej kultury i dlatego zdecydowałam, że wolę by była wychowywana w kulturze chrześcijańskiej.

Stosujesz profilaktykę przed rzeżaczką zarażając kiłą...

Gość Gość

Nie rozumiem co jest złego w religii chrześcijańskiej?! Nikt Wam nie każe wierzyć w księży. Myślę że ta religia przekazuje bardzo dobre i mądre wartości. Bóg jest miłosierny i kocha nas wszystkich. Ja wiem, że na różnych księży się trafia, że o wielu przykrych sytuacjach słyszymy w telewizji,ale czy wszystkich musimy wkładać do jednego worka?! Nie rozumiem tej nienawiści. Myślę że Wy też macie odpowiednią wiedzę i potraficie przekazać dziecku jak nie dac się zmanipulować  (czy to księdzu jeśli niestety na takiego trafi czy innemu człowiekowi) bo niestety złych ludzi nie brakuje...

Gość Gość
1 godzinę temu, Gość Ilona napisał:

Można dziecku przekazać te wartości bez indoktrynacji i prania mózgu. 

Gość Gość
19 minut temu, Gość Gość napisał:

Nie rozumiem co jest złego w religii chrześcijańskiej?! Nikt Wam nie każe wierzyć w księży. Myślę że ta religia przekazuje bardzo dobre i mądre wartości. Bóg jest miłosierny i kocha nas wszystkich. Ja wiem, że na różnych księży się trafia, że o wielu przykrych sytuacjach słyszymy w telewizji,ale czy wszystkich musimy wkładać do jednego worka?! Nie rozumiem tej nienawiści. Myślę że Wy też macie odpowiednią wiedzę i potraficie przekazać dziecku jak nie dac się zmanipulować  (czy to księdzu jeśli niestety na takiego trafi czy innemu człowiekowi) bo niestety złych ludzi nie brakuje...

Boga nie ma. To mi przeszkadza w jakiejkolwiek religii.

Gość Gosc
1 minutę temu, Gość Gość napisał:

Buddyzm nie ma boga, ale dlatego czesto nie nazywaja tego religia tylko filozofia...

Ludzie od tysiecy lat zyja w stadach i bez bogow musza podazac prostych zasad np, nie zabijaj, nie kradnij jezeli ma to sie trzymac kupy.  Jest to ewidentne i samo przez sie rozumiane bez pomocy zadnego boga (ktorego oczywiscie nie ma)

Gość gosc
6 godzin temu, Gość Gość napisał:

Dodam jeszcze, ze gdy moje dziecko zapytalo czy wierze w boga to powiedzialam, ze nie.  

Jabym sie spytala ktorego boga ma na mysli 😉 

Gość gosc
5 godzin temu, Gość Gość napisał:

Stosujesz profilaktykę przed rzeżaczką zarażając kiłą...

Wcale nie 🙂

Katolicyzm w UK nie jest taki jak w PL 🙂

Nie jestem autorka posta.. mieszkam w Irlandii kraju baardzo katolickim gdzie 98 % szkol jest katolicka 🙂

Chcialbys miec takie podejscie do religi jakie tu maja.. Po szkole katolickiej chodzi kobieta-pastor , ktora ma swoja kaplice na terenie szkoly 😉 Nie ma koledy ! czy zdawania czekokolwiek przed komunia.. A kazda lekcja zaczyna sie modlitwa..

Takze.. nie przenos katolicyzmu polskiegona inne kraje,bo sie mylisz 🙂

Gość gosc
4 godziny temu, Gość Gość napisał:

Alez sa.. tylko inni w dzisiejszym swiecie..bogow kreuja ludzie.. kasa to potezny bog.. Internet jeszcze wiekszy.. 

jakim zachlannym bogiemjest wladza..

Gość Omg
21 minut temu, Gość gosc napisał:

Wcale nie 🙂

Nie jestem autorka posta.. mieszkam w Irlandii kraju baardzo katolickim gdzie 98 % szkol jest katolicka 🙂

Chcialbys miec takie podejscie do religi jakie tu maja.. Po szkole katolickiej chodzi kobieta-pastor , ktora ma swoja kaplice na terenie szkoly 😉 Nie ma koledy ! czy zdawania czekokolwiek przed komunia.. A kazda lekcja zaczyna sie modlitwa..

Co ty bredzisz. W katowickim kościele nie ma pastora. 

Gość Gosc
56 minut temu, Gość gosc napisał:

Wcale nie 🙂

Mi chodzilo o zabobon / indoktrynacjie religijna ogolnie. Nie ma znaczenia dla mnie czy jest to kk w Irlandii, Polsce czy Zimbawe. Dla mnie nie ma znaczenia kto pierze mozgi: katolicy, protestanci, muzulmanie, zydzi, satanisci.... Pranie mozgu to pranie mozgu.

Gość Gosc

Moim zdaniem powinnaś ochronić dziecko(zwłaszcza jesli jest to dziewczynka bo kk jawnie dyskryminuje i uprzedmatawia kobiety pod plaszczykiem troski) przed tą nachalna indokrynacja. Wartosci trzeba wpajac, ale czy potrzeba do tego jakiejs wymyslonej postaci? Dziecko powinno mieć wiarę przede wszystkim w siebie, w swoją moc, duże poczucie własnej wartosci aby radzić sobie na świecie. Czy trzeba to oddawac komuś/czmus za zewnątrz? Bajki o Islamie rozpowszechnia Czarna Stonka i im podobni w stylu szanuj wroga swego bo mozesz miec gorszego. Mi się marzy brak religii jakiejkolwiek a tylko kierowanie się myślą filozoficzna. 

Gość gość

oczywiście, że nie...

Gość Jprdl

98% ludzi jest wierzacych? Co to za brednie? To chyba jakies statystyki sprzed 30-stu lat, albo i dluzej... W Polsce nieoficjalnie na pewno wiecej niz 20% ludzi nie jest wierzacych. Na swiecie nawet wiecej, np. W UK. Nawet u naszych sasiadow Czechów wiekszosc osob deklaruje sie jako niewierzacy. U nas nadal panuje glupie przekonanie, ze albo jestes wierzacym albo komunistą....

Gość Ola ze Szkocji

Ja mam ślub cywilny, dziecko nieochrzczone 9-letnie. w szkole uczy się o wszystkich religiach. ma dużą widzę z tego zakredu, większą niż ma jakikolwiek przeciętny dorosły Polak w Polsce.

Do osoby piszącej o nienawiści w islamie,  o tym że w UK "jak na dłoni" widać zalewanie Europy islamem... ja tego nei widzę. może dlatego, że jestem tolernacyjna.

Gość gosc
Dnia 15.12.2018 o 15:04, Gość Omg napisał:

Co ty bredzisz. W katowickim kościele nie ma pastora. 

A gdzie napisalam,ze pastor jest z katolickiego kosciola ?

Napisalam, ze w katolickiej szkole jest kaplica protestantow i kobieta-pastor . Jest tez kaplica metodystow 😉