Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 go艣膰

Potrzeba wiary u ateisty!!!???

Polecane posty

Go艣膰 go艣膰

Mam od kilku miesi臋cy dosy膰 dziwny problem, jestem osob膮 niewierz膮c膮 od lat w boga (chocia偶 pochodz臋 z wierz膮cej rodziny), dodatkowo moj膮 niech臋膰 spot臋gowa艂 polski Ko艣ci贸艂 i jego niegodziwe post臋powanie. No ale od kilku miesi臋cy mam pewien problem zwi膮zany w艂a艣nie z wiar膮. Odczuwam siln膮 potrzeb臋 kontaktu... z bogiem, wiary w boga (nie wiem, jak to nazwa膰). Wczoraj wszed艂em do ko艣cio艂a w moim mie艣cie- do pustego ko艣cio艂a, bo mszy sobie nie wyobra偶am oraz spotka艅 z ksi臋偶mi itp. I poczu艂em si臋 tam bardzo spokojny, przyjemne odczucia mi towarzyszy艂y. Jak to jest, 偶e nie wierz臋 w boga, a pojawi艂a si臋 we mnie taka potrzeba wiary, kontaktu z bogiem? M贸j rozum m贸wi, ze to szale艅stwo, co robi臋, wchodz臋 do ko艣cio艂a, dobrze sie tam czuj臋 itp. odczuwam jakie艣 irracjonalne potrzeby wiary. A偶 si臋 siebie przestraszy艂em, co to mo偶e by膰? Zwariowa艂em, czy co艣? Czy to moze jaki艣 wst臋p do... nawr贸cenia?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰

Dodam, ze walcz臋 z tym jak mog臋, ale od miesi臋cy ta potrzeba dziwna nie znika.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰

Jeste艣 stukni臋ty!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Go艣膰

To jest normalne musisZ byc blisko Boga nawracaj si臋 s膮 trudne czasy bog daje ci znaki i szanse nawracaj sie walcz o dusze to normalne kazdy normalny czlowiek czuje sie cudownie w kosciele podczas modlitwy to obecnosc Boga cudowna radosc i szczescie taki wewnetrzny spokoj cudownosc tak samo mam聽

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Anarchizm

ja wole anarchizm

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰

Co Wy piszecie, autor posta chyba jest chory, bo nie ma 偶adnego boga, skoro takie rzeczy czuje, to leczy膰 sie powinien a nie nawraca膰!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 asdf

Wierzysz w Boga, ale nie wierzysz w ko艣ci贸艂 jako przedsi臋biorstwo.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰

Jak odczu艂e艣 tak膮聽potrzeb臋 to id藕 za ni膮.聽

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 uff

to naturalne, bo 偶ycie bez blisko艣ci Stw贸rcy jest troch臋 puste, czujesz t臋sknot臋 za nim bo on mieszka w Tobie w Twoim sercu 馃檪

Ja baardzo wierz臋 w Boga, wr臋cz czuj臋 jego obecno艣膰 i wiem, 偶e jest ze mn膮 i wsp贸艂czuj臋 niewierz膮cym..ale moja wiara nie ma nic wsp贸lnego z ko艣cio艂em katolickim, tego te偶 nie lubi臋 i nie czuj臋 w nim mistycyzmu i boskiej obecno艣ci (cho膰 jest wsz臋dzie wi臋c tam te偶) mam inne zasady, bli偶sze ju偶 do new age cho膰 og贸lnie mam ju偶 swoj膮 religi臋 po prostu 馃檪聽Nie zamykaj si臋 na dwie opcje - albo ko艣ci贸艂 albo ateizm..jest wiele innych mo偶liwo艣ci 馃檪 tak偶e agnostycyzm jest ju偶 lepszy ni偶 ateizm, bo nie mo偶na by膰 pewnym, 偶e B贸g nie istnieje..agnostycy dopuszczaj膮 mo偶liwo艣膰, 偶e mo偶e jednak istnie膰, atei艣ci bez sensu przekre艣laj膮 ca艂e 偶ycie duchowe 馃槈

Udost臋pnij ten post

Jako ateista... radz臋, by艣 spr贸bowa艂 tej religii. Skoro ci臋 do tego ci膮gnie... mnie do debilizm贸w KK nic nie przyci膮gnie (arbitralne pseudonauki [na "poziomie" religijnym], sprzeczne z natur膮 ludzka debilizmy na og贸lnej p艂aszczy藕nie). Swojego powrotu na teizm nie wykluczam, ale tak jak u ciebie - to musia艂oby by膰 irracjonalne.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 uff

ja ju偶 odesz艂am od ko艣cio艂a w gimnazjum, wiedzia艂am, 偶e nie chc臋 bierzmowania ale w Boga nadal wierzy艂am, nawet bardziej ni偶 przedtem..cho膰 by艂 okres, 偶e uwa偶a艂am si臋 za agnostyczk臋, ale nied艂ugo, bo zbyt wiele "paranormalnych" zdarze艅 mi si臋 przytrafi艂o, nie mog艂am wi臋c zignorowa膰 innych wymiar贸w i istnienia energii, kt贸re czuj臋..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰

tak, m贸g艂bym po prostu wierzy膰 w boga, ale sk膮d to przyci膮ganie do tej konkretnej religii, do Chrystusa tak偶e? Tego wyt艂umaczy膰 nie potrafi臋! Przecie偶 wiem, ze to absurd ten ca艂y b贸g w religiach,a聽 jednak czuj臋, z臋 wiara chrze艣cija艅ska mnie聽 poci膮ga, tak jakby wiara w boga poprzez t臋 religi臋 w艂a艣nie! Chyba faktycznie wariuj臋, bo Ko艣cio艂a jako instytucji nie trawi臋, wiec jak m贸g艂bym by膰 chrze艣cijaninem, katolikiem czy kim艣 takim?!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Go艣膰

Potrzeba wiary u ateisty nie wyst臋puje. Prawdziwy ateista jest pewny swoich przekona艅. Jego droga 偶yciow膮 jest wiara w nauk臋 i racjonalne my艣lenie. 艢wiadomy ateista my艣li, czyta, analizuje, poszerza horyzonty. Z ciebie zwyk艂y gimboateusz. Wiara jest dla ludzi kt贸rzy nie zadaja sobie trudu my艣lenia i analizy. Chcesz to wierz nawet w krasnoludki. 呕adne cuda, duchy i zjawiska paranormalne nie istniej膮. Twoja potrzeba wiary wynika z niewiedzy i s艂abo艣ci. 呕aden wstyd. Te偶 to przerabialam. Polecam nieczynny ju偶 kana艂 na YouTube "Wirus wiary". W do艣膰 prosty spos贸b s膮 tam obalane bzdury w jakie wierz膮 ludzie. Wyb贸r nale偶y do ciebie聽

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 uff

heh, no widzisz, mo偶e co艣 w tym jednak jest? 馃槃 Ja to dopiero by艂am ostatnio zaskoczona..gdy powiedzia艂am komu艣 bliskiemu, 偶e mam zaufanie do Boga, wierz臋 w Boga dosta艂am w prezencie..r贸偶aniec, kt贸ry mia艂 na szyi. No zagi臋艂o mnie to..tak jakby B贸g mi chcia艂 co艣 tym powiedzie膰, ale nie wiem co 馃槈 Bo mnie te偶 nie ci膮gnie do KK i chrze艣cija艅stwa w og贸le, gdy rzuci艂am ko艣ci贸艂 zainteresowa艂am si臋 buddyzmem, reinkarnacj膮, rozwojem duchowym "o艣wieceniem" i takie tam..po prawdzie po latach r贸wnie偶 i tu dostrzeg艂am wiele pu艂apek i nie艣cis艂o艣ci, zgrzyt贸w i przesta艂o mi to pasowa膰..co nie znaczy 偶e ko艣ci贸艂 mi spowrotem pasuje 馃槈 A w Boga wierz臋 mocniej ni偶 kiedykolwiek przedtem.聽

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰

W艂a艣nie, stara艂em si臋 przez lata analizowa膰, rozwija膰 si臋, uczy膰- wszystko by艂o ok. dop贸ki w艂asnie nie odczu艂em tej dziwnej potrzeby wiary, to jakby wysz艂o poza to, co od lat praktykowa艂em, poza ca艂膮 nauk臋, poza przeczytane ksi膮偶ki, logiczne analizy itp. Czuj臋 si臋 w艂a艣nie dlatego teraz jak szaleniec, bo kto? Bo ja uchodz膮cy za cz艂owieka inteligentnego, wykszta艂conego, logicznego nagle poczu艂em potrzeb臋 wiary w boga po艂膮czon膮 z religi膮 w dodatku, kt贸ra budzi tak ogromn膮 niech臋膰, kt贸ra uchodzi za bzdurn膮, z艂膮 itp.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 uff

bo 偶ycie to nie tylko ani nawet nie przede wszystkim nauka i logika 馃檪 rozumiem Ci臋 bo mnie te偶 zastanawia czemu B贸g kieruje mnie nagle w stron臋 ko艣cio艂a kt贸rego nie lubi臋 i go dawno odrzuci艂am? Czemu akurat r贸偶aniec? Ostatnia moja modlitwa na r贸偶a艅cu by艂a w intencji uzdrowienia Jana Paw艂a II czyli ju偶 o ile si臋 nie myl臋 13 lat temu i jako艣 nie pomog艂o bo i tak dzie艅 p贸藕niej zmar艂. WI臋c czemu?

Czemu Jezus? Nie wierz臋 przecie偶 w Jezusa, tylko w Boga 馃槃聽bez sensu..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 uff

On wzi膮艂 i za艂o偶y艂 mi tak po prostu na szyj臋 ten r贸偶aniec z intencj膮 by przynosi艂 mi szcz臋艣cie i mnie chroni艂..pocz膮tkowo chcia艂am mu go zwr贸ci膰, sam dosta艂 go od zakonnicy..zwr贸ci膰 i wyt艂umaczy膰, 偶e owszem wierz臋 w Boga, ale nie w tego Boga 馃槈 Ale jako艣 poczu艂am, 偶e to niestosowne i mam przyj膮膰 ten r贸偶aniec i zdj臋艂am go dopiero jak wr贸ci艂am do domu a wcze艣niej mia艂am przez te kilka godzin na szyi..nie wiem teraz czy go nosi膰 czy nie..mam go po prostu przy sobie. Ale symbol Jezusa na Krzy偶u mnie odrzuca..a jednocze艣nie ten r贸偶aniec mnie jako艣 przyci膮ga. Kurde nie wiem co jest tu grane 馃槈

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Monika

wd wiary o ktorej mowisz Bog jest w Tobie, Ty jestes jego swiatynia. Mozesz spokojnie odzielic ja od instytucji kosciola.

聽Ktos Ci po prostu zakodowal wiare jako ciemnogrod, a moze masz potrzebe przekonania sie o cwszystkim osobicie.

Potraktuj to naukowo moze bedzie Ci latwiej.Poczytaj Biblie -to tez ksiazka, poanalizuj po swojemu.

Nic Ci sie nie stanie przeciez :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰

Mam niemal identycznie z tym r贸偶a艅cem i Chrystusem! Tylko, ze ja nie dosta艂em r贸偶a艅ca, a wci膮偶 ci膮gnie mnie, by r贸偶aniec kupi膰, by nosi膰 przy sobie, cz臋sto ogl膮dam r贸偶a艅ce na allegro- mam tak膮 potrzeb臋, po czym, gdy dociera do mnie, co robi臋 to nie wiem, jak to wyt艂umaczy膰! W dodatku Chrystus na krzy偶u mnie r贸wnie偶 odrzuca, a wi臋c sk膮d ta potrzeba, by r贸偶anie kupi膰, by nosi膰 przy sobie, w dodatku w艂a艣nie tego Chrystusa na krzy偶u (bo przecie偶 r贸偶aniec ma krzy偶yk)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Monika

No,ale ja nie rozumiem problemu.

Ogladasz to ogladasz. Chcesz kupic kupisz,albo i nie. Tak jak mase innych rzeczy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Gosc JW

Masz naturalna potrzeb臋 wiary. Jestesny tak sworzeni, ze odczuwamy duchowe potrzeby. A skad to wiem? Z Biblii wlasnie bo jak odpowiadac na pytania o wiare to wlasnie na podstawie jej. Ateisci kojarz膮 mi sie z tym wersetem 1 Koryntian 2:14聽

"Ale cz艂owiek cielesny nie przyjmuje tego, co pochodzi od ducha Bo偶ego, bo uwa偶a to za g艂upot臋. Nie mo偶e tego pozna膰, bo takie sprawy nale偶y rozs膮dza膰 z聽duchowego punktu widzenia."

A potrzeby z tym. Mateusza 5:3

"Szcz臋艣liwi ci, kt贸rzy s膮 艣wiadomi swoich potrzeb duchowych, bo do nich nale偶y Kr贸lestwo Niebios."

Nie jestem katoliczka, ale wierze w Boga i dobrze znam Pismo 艢wi臋te. Zycze zaspokojenia potrzeby i nie marwt sie bo to calkowicie normalne 馃槈

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Go艣膰

Do autora

Tw贸j rozum Boga odrzuci艂 a twoja dusza potrzebuje z nim kontaktu, rozmowy, instynktownie idziesz tam, gdzie ona znajduje聽ukojenie. By膰 mo偶e 聽kto艣 jej pomaga swoimi modlitwami. Pozw贸l Bogu dzia艂a膰, 聽nie zamykaj si臋 na Niego i czerp z tego jak najwi臋cej dla wewn臋trznego spokoju i 艂agodno艣ci.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰

Autorze, to a偶 dziwne, 偶e akurat obudzi艂a si臋 w tobie potrzeba katolicyzmu! Obecnie katolicyzm jest chyba najbardziej paskudn膮 religi膮, katolikom sa przypisywane same z艂e rzeczy, ciemnota itp. wi臋c sk膮d taka potrzeba to nie rozumiem! Co innego jaka艣 inna religia, jaka艣 mniej kontrowersyjna i spaczona, no ale Chrystus, Ko艣ci贸艂, r贸偶a艅ce...! Az mnie przerazi艂o co napisa艂e艣!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰

艢wir!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 tom

Ateista nie wierzy w 偶adne takie bzdury, wi臋c si臋 dziwi臋, ze聽takie dziwne potrzeby si臋 w Tobie obudzi艂y!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 hahaha

A u psychiatry by艂e艣 autorze?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰

To jest pi臋kne聽馃槉

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰

Przyznam, 偶e troch臋 si臋... hmmm... boj臋 tego swojego odkrycia, wywo艂uje we mnie niepok贸j to zainteresowanie wiar膮 i religi膮. Sam si臋 zastanawiam, sk膮d si臋 to u mnie wzi臋艂o, bo przecie偶 tyle lat religie ani b贸g nie interesowa艂y mnie, nie by艂o mi to do niczego potrzebne, dziwi艂em si臋, jak osoby wierz膮ce mog膮 kultywowa膰 jakie艣 religie, modli膰 si臋 itp. a teraz mnie to dziwnym trafem spotka艂o!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Alli

ja nie wierz臋 od 30 lat i nigdy by mi do g艂owy nie przysz艂o, by wierzy膰 z powrotem w te bajki o bogu!!

Udost臋pnij ten post