Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KarolaFasola

Wigilia i znowu problem teściowej

Polecane posty

Gość KarolaFasola

Nadchodzi nasza pierwsza wigilia po ślubie i z półrocznym synkiem. Duże wydarzenie. Naprawdę od śmierci babci  czekałam na moment kiedy nasz stół wigilijny powiększy się o parę krzeseł. Wspomnę że zawsze spędzaliśmy wigilię w domu z rodzicami i babcia. Był to czas dla nas. Przed świętami każdy miał zawsze tyle obowiązków że nie było kiedy nacieszyć się sobą. Dodając że pierwszy dzień świąt obfituje w dużą liczbę gości (spora rodzina) a w następny dzień jedziemy do drugich dziadków. Odkąd spotykałam się z moim mężem pierwszy dzień świąt postanowiłam spędzać z nim i jego rodzinom a drugi i moich dziadków. Zrezygnowałam z świętowania w gronie moich bliskich. Ale czego się nie robi dla kochanej osoby. 

Pierwsze święta. Ustaliliśmy że jemu wigilię w domu (mieszkamy z moimi rodzicami). Pierwszy dzień świąt jedziemy do teściów, a drugi do mojej babci. Na co wczoraj mój mąż odparl że może udało by się jechać na drugą wigilię do jego rodziców (oni obchodzą to z jego rodzeństwem, babcia i rodzina cioci) bo jego mamie jest przykro że nas nie będzie. Dodał że u niego wigilia jest rodzinna. Strasznie mnie to zabolało. Przecież ja i mały jesteśmy jego rodziną. Tesciowa w tej relacji wcale nie jest najważniejsza ale mam wrażenie że żali mu się jak jej to źle bo nie będzie jej syna i wnuka. Ale będziemy tam cały pierwszy dzień świąt i to w takiem składzie jakim sa na wigili. 

Jestem jednocześnie zła i jest mi przykro. Czekałam na Bozenarodzenie a teraz chce żeby było już jak najszybciej po nim. 

Gość Gość

Twoja mamusia i jej wigilia jest najważniejsza, prawda?

Gość Gość

Dla niego wigilia z matka jest tak samo ważna jak dla ciebie.

Bądźcie na obu po kilka godzin.

Gość Ddd

Dla niego wigilia z rodzicami jest tak samo ważna jak dla ciebie z twoją rodziną. To normalne zachowanie. Wiele osób ma 2 wigilie jednego dnia. 

Gość Gość
23 minuty temu, Gość KarolaFasola napisał:

wczoraj mój mąż odparl że może udało by się jechać na drugą wigilię do jego rodziców (oni obchodzą to z jego rodzeństwem, babcia i rodzina cioci) bo jego mamie jest przykro że nas nie będzie. Dodał że u niego wigilia jest rodzinna. Strasznie mnie to zabolało. Przecież ja i mały jesteśmy jego rodziną.

No właśnie!

Jak on w ogóle śmie mieć jakąkolwiek rodzinę poza tobą i dzieckiem???

Oczywiście ty to co innego, ty masz męża, dziecko, mamusie, tatusia, i sto innych członków rodziny ale on?

Jak on w ogóle ma czelność mieć?

Gość Gosc

Albo trzeba się dostosować i robicie i z Twoim i z Jego rodzicami 

Albo Twoi rodzice też mogą być zaproszeni do teściów 

Albo robicie sami kompletnie. 

Nie wierzę że to jest realny problem. Trochę kompromisu trzeba kobieto. Ja mam złe stosunki z tesciami ale jest czas dla nich. A jak tak bardzo nie chcesz to niech sam tam jedzie i dopiero będziesz miała rodzinnie. 

Gość Miu

To co zaproponował Twój mąż jest uczciwe. Wigilia dla wielu rodzin jest bardziej doniosła niż same święta i ja mu się wcale nie dziwię, że darzy do tego by być u jednych i drugich na wieczerzy. 

Gość Gość

To wymieniajcie się co roku, raz u jednych raz u drugich. Skoro chcesz żeby wyszło tak jak zostało ustalone, to powiedz że nie chcesz już robić zamieszania, bo wtedy będzie przykro twoim rodzicom a przecież razem mieszkacie. A w 1szy dzień posiedzicie dłużej niż zwykle. On jest dupa, że wcześniej nie powiedział- pewnie teściowa zaczęła marudzić. Co do tego, że jest ci przykro rozumiem, bo co to za stwierdzenie, że tam są święta rodzinne a tutaj nie. 

Gość Gość

A ja nie rozumiem dlaczego autorce jest przykro że u męża jest rodzinna wigilia?

Gość Gosc

Jak dla mnie są 2rozwiązania:

1. Dwie wigilie

2.w jednym roku u rodziców, w drugim u teściów

W tym konkretnym wypadku to albo zostaje tak jak jest, albo dwie wigilie, ale za to pierwszy dzień swiat tez pol na pol a nie caly u tesciow

Gość Gosc gosc

My robimy tak jak piszą wyżej. 2 wigilie (najpierw u teścìow potem u moich rodzicow) a w pierwszy i drugi dzien świąt to róznie bo moi rodzice pracuha juz w 2 dniu świat a tesciowie maja wolne wiec w tym roku akurat 1 dzien swiat u moich a 2 dzien świat u jego rodzicówi wszystko:)

Zrob tak jak pisza wyzej. Dobrze radzą.

Gość Gość

Ja nie widzę nic dziwnego w dwóch wigiliach. My mamy blisko zarówno rodziców i teściów i zawsze jesteśmy na dwóch wigiliach. Zazwyczaj najpierw u moich, potem u męża rodziców. Tak było jeszcze za czasów narzeczeństwa. Nie wyobrażam sobie inaczej w sytuacji kiedy do obu rodzin jest blisko.

Gość Gość

To nie teściowa ma problem tylko ty robisz problem tam gdzie go nie ma. Korona ci z głowy spadnie jak pojedziesz na dwie godzinki do teściów? To w końcu rodzice Twojego męża.

Gość gość

Problem teściowej? Przecież to Ty robisz problem w związku z wizytą na gotowe.

Gość Gość

Zrobcie wigilie u siebie i zaproscie wszystkich

Gość podła baba

Ja od lat jeżdżę na dwie wigilie i chociaż jest to mega niewygone i teściowej nie trawie to jakoś się "przemagam" - masz problem ale z sobą. Dziwisz się, że facet nie chce mamie zrobić przykrości? A może zamieńcie role - wigilia u jego rodziców. Nie będzie ci <a href="http://kafeteria.pl">żal</a>?

Gość onaa

Zapytałabym czemu nie wpadł na ten światły pomysł, kiedy ty w poprzednich latach rezygnowałaś z wigilii ze swoją rodziną.

Gość 11r

A ja mam gdzieś komu jest przykro i do kogo trzeba i wypada iść. Wigilię spędzamy zawsze u siebie tylko ja, mąż i dzieci, a w pierwsze święto zapraszamy jednych i drugich rodziców. Przychodzą to przychodzą, nie to nie, bo czasem i tak wypadnie że oni kogoś zapraszają i przychodzą tylko jedni rodzice albo żadni i wtedy my się wybieramy do jednych albo drugich. Nikt nie cuduje, nikt się nie gniewa. Wyjdzie jak wyjdzie. W tym roku moi rodzice zapraszają całą rodzinę na święta więc w 1 dzien świąt przyjdą tylko tesciowie i siostra męża z rodziną a w 2 święto idziemy do moich rodziców. Tak wyszło. 

Tak się zastanawiam co wy macie z tych świąt i wigilii? jakieś  przepychanki gdzie iść, zmuszanie się, cudownie. Ile wy macie lat?

Gość Gosc

Od zawsze mam 2 Wigilie i żyję. Nie wyobrażam sobie tego dnia bez mojej rodziny, więc dla świętego spokoju upieram się przy 2. Wilk syty i owca cała 🙂

Gość Ambra
1 godzinę temu, Gość onaa napisał:

Zapytałabym czemu nie wpadł na ten światły pomysł, kiedy ty w poprzednich latach rezygnowałaś z wigilii ze swoją rodziną.

Nie rezygnowala z Wigilii, tylko z pierwszego dnia świąt.

Gość Gość....

My też od lat zaliczamy 2 wigilie. Jedynym naszym utrapieniem jest to że za dużo jemy i wieczorem trzeba ratowac się miętą 🙂

Gość Gość

W życiu by mi się nie chciało na dwie wigilie iść - moim zdaniem to zupełnie bez sensu, kompletnie mi się nie widzi przeżywanie dwa razy tego samego w jeden wieczór. I gdzie to żarcie zmieścić?? 😛 I jeszcze dzieciaka po nocach, na to zimno targać od jednych do drugich. Albo bym robiła u siebie i zapraszała obie rodziny, albo tak jak robimy teraz: w jednym roku do jednych, w kolejnym do drugich. A i tak najbardziej mi się marzy wyjechać z mężem i dzieckiem w góry i z głowy problem.

Gość Nemo

Ja bym nie chciała tak robić. Wigilie mamy w trójkę, zapraszamy rodziców na 1 dzień I drugi dzień znowu mamy dla siebie. Ale teściowa I tak zawsze chce żebyśmy przyjechali do nich. Pyta z 5 razy i po tym jak odmawiamy wyzwania i obraża się że nie przyjeżdżamy, gdzie jesteśmy, czekała na nas tak długo i nikt nie przyjechał. Mieszka z mężem i z córką więc nie jest samotna. Moi rodzice z kolei odwiedzają dalsza rodzinę. 

Gość gosc

Ciąganie półrocznego dziecka na 2 wigilie jest nieporozumieniem, bo to zwyczajnie kłopotliwe i męczące. Chyba, że dziadkowie mieszkają rzut beretem od siebie.

I lepiej nie ugruntowywać takiego zwyczaju, bo zrobi się kołomyja. Jedni czekają na drugich, a w tle jest jeszcze rodzeństwo, ich współmałżonkowie, którzy może też muszą wpasować się w plany godzinowe. U nas doszło już do absurdu - wigilia u jednej babci, u drugiej (tam też siostra męża i do teściów jechała), siostra to samo, szwagier ma 2 rodzeństwa i oni też u jednych i drugich rodziców - słowem koordynacja wszystkich kalendarzy i godzin była koszmarem co roku. 

No ale rozumiem, że autorka poczuła się urażona tym, że mąż powiedział, że u nich się spędza rodzinne święta - i to jest główny problem. 

Gość Gość

Wydumany problem. A z półrocznym niemowlęciem na pewno nie tułałabym się po dwóch chałupach.

Gość Gość

A co się dziecku stanie jak odwiedzi obie babcie w wigilię???

Gość Karolina

W mojej ocenie jesteś strasznie egoistyczna. Nie możecie iść na 2h do twoich rodziców i na 2h do męża rodziców? Nikt by pokrzywdzony nie był no chyba że nie chce ci się księżniczko. Moi rodzice są po rozwodzie, założyli nowe rodziny i zawsze jestem trochę u mamy trochę u taty! I żaden to problem nie jest dla mnie mimio odległości!!! 

Gość Gość

Z jednej strony rozumiem bo moj syn jak był mały nie lubił tak jeździć wszędzie i tylko spał w swoim łóżeczku. I poza tym oni mają plany spędzić z tesciami cały dzień w pierwszy dzień świąt. 

Nie rozumiem tego że niektórzy myślą że trzeba każdy jeden dzień świąt spędzić razem. 

Gość Gosc k

U nas przed slubem bylo, ze ja bylam u swoich i on i swoich na wigilii. Pozniej przyjezdzal do mnie a na drugi dzien jechalismy do jego rodzicow. Po slubie i w czasie narzeczenstwa pierw byla kolacja u jego rodzicow a pozniej u moich. Oczywiscie w obu przypadkach pomagalam w przygotowaniach, a ostatnimi laty u tesciow wszystko sama szykowalam. W tym roku nie bedzie nas u zadnych. Pierwszy raz robimy sami w domu. Maz z dzieckiem odwiedzi swoich rodzicow, moi przyjada w pierwszy dzien swiat a ja sie nigdzie nie ruszam bo jestem w koncowce ciazy i nie moge juz jezdzic autem na dluzsze trasy bo bardzo zle sie czuje i juz glownie leze.