Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość eerfr

kiedy maleństwo sie sypie

Polecane posty

Gość eerfr

co byście zrobiły na moim miejscu? moje małżeństwo się sypie, oddalamy się od siebie, nie rozmawiamy, nie ma prawie wcale  seksu. mąż mnie nie słucha wcale,  nie szanuje mojego zdania ani woli. robi wszystko po swojemu, nie informując mnie o planach. Próby rozmowy ucina krótkim "nie denerwuj mnie" , "znowu zaczynasz" itp. dla niego chyba dobre malzenstwo to malzenstwo ktore nie rozmawia na inne tematy niz co na obiad i co kupic w sklepie. nie mamy dzieci, ponaddto wyrolował mnie z mieszkaniem, kupił tylko na siebie, bo kilka m-cy po ślubie poprosił o intercyzę. nie mamy wspolnych finansow. nie wyobrazam sobie miec w takim układzie dzieci. a z drugiej strony bardzo chce miec rodzine. 

myślę o rozwodzie. czy naprawiałybyście taki związek czy lepiej zwiać póki nie mamy dzieci i szukać szczęścia gdzieś indziej? jestesmy 2 lata po slubie

Gość gościnnie

czyli nie umiecie rozmawiać. Ile się znacie?

Gość eerfr

7 lat.  

Gość gościnnie

no to kiepska komunikacja. Kto nalegał na ślub?

Gość eerfr

komunikacja byla zawsze dobra inaczej nie wytrzymałabym tyle czasu w takim zwiazku. jakie to ma znaczenie kto nalegał? zaraz wyyslisz teorie ze to ja nalegałam a on zawsze taki był i sama jestem sobie winna. 

otóz nie było tak i to nie jest teraz istota problemu.  taki układ jaki opisałam zaczal sie jakos pol roku po slubie (od czasu tej nieszczesnej intercyzy i kupna mieskzania). wczesniej było kilka  problemow i ciężkich sytuacji u nas lub w bliksiej rodzinie  i sie zawsze dogadywalismy. inaczej bym slubu nie brała

Gość gość

no ale coś musiało się zmienić i musiałaś to widzieć

Gość gosc
Przed chwilą, Gość gość napisał:

musiałaś to widzieć

no tak, bo wszystko sie zawsze widzi 🙂

Gość gość
2 minuty temu, Gość gość napisał:

no ale coś musiało się zmienić i musiałaś to widzieć

ale kto komu ma cos wyjaśniać, bo chyba oczekujesz ze tobie? pytanie autorki było chyba inne i o coś innego

40 minut temu, Gość eerfr napisał:

co byście zrobiły na moim miejscu? moje małżeństwo się sypie, oddalamy się od siebie, nie rozmawiamy, nie ma prawie wcale  seksu. mąż mnie nie słucha wcale,  nie szanuje mojego zdania ani woli. robi wszystko po swojemu, nie informując mnie o planach. Próby rozmowy ucina krótkim "nie denerwuj mnie" , "znowu zaczynasz" itp. dla niego chyba dobre malzenstwo to malzenstwo ktore nie rozmawia na inne tematy niz co na obiad i co kupic w sklepie. nie mamy dzieci, ponaddto wyrolował mnie z mieszkaniem, kupił tylko na siebie, bo kilka m-cy po ślubie poprosił o intercyzę. nie mamy wspolnych finansow. nie wyobrazam sobie miec w takim układzie dzieci. a z drugiej strony bardzo chce miec rodzine. 

myślę o rozwodzie. czy naprawiałybyście taki związek czy lepiej zwiać póki nie mamy dzieci i szukać szczęścia gdzieś indziej? jestesmy 2 lata po slubie

Skoro jak rozumiem władował swoje pieniądze w mieszkanie i spłaca kredyt nic dziwnego że chciał intercyzę. To bardzo wygodne ze strony kobiet, mieszkanie we dwoje, kredyt we dwoje, raty spłaca masz a wyrazie rozwodu wciąż połowę. Tutaj nie masz co narzekać.

Coś mi się zdaje że sama się zmieniłaś przez tą sprawę z intercyzą.

Gość ktoś

Dokładnie jak pisze Piaskun, też tak to widzę.

Gość gość1
2 minuty temu, Piaskun napisał:

Skoro jak rozumiem władował swoje pieniądze w mieszkanie i spłaca kredyt nic dziwnego że chciał intercyzę. To bardzo wygodne ze strony kobiet, mieszkanie we dwoje, kredyt we dwoje, raty spłaca masz a wyrazie rozwodu wciąż połowę. Tutaj nie masz co narzekać.

Coś mi się zdaje że sama się zmieniłaś przez tą sprawę z intercyzą.

Piastun twoje wypowiedzi są często pomocne, rzeczowe i w tych czasach to się ceni. Operujesz wieloma dziedzinami, o których masz pojęcie solidne. Popełniasz jeden błąd, tym błędem jest zaimek TĘ, którego nigdy nie zamieniamy na TĄ. Jest stały i niezmienny. To nie jest twoja literówka, ten rażący błąd popełniasz nagminnie. Oswój TĘ pisownię wtedy będziesz 'prawie' idealny.

1 minutę temu, Gość gość1 napisał:

Piastun twoje wypowiedzi są często pomocne, rzeczowe i w tych czasach to się ceni. Operujesz wieloma dziedzinami, o których masz pojęcie solidne. Popełniasz jeden błąd, tym błędem jest zaimek TĘ, którego nigdy nie zamieniamy na TĄ. Jest stały i niezmienny. To nie jest twoja literówka, ten rażący błąd popełniasz nagminnie. Oswój TĘ pisownię wtedy będziesz 'prawie' idealny.

Doceniam uwagę. Odnotowano.

Gość gość1
1 minutę temu, Piaskun napisał:

Doceniam uwagę. Odnotowano.

Nie ma za co. Człowiek codziennie uczy się czegoś nowego w każdym wieku od innych ludzi. Zapamiętaj tę mądrość i dostosuj się proszę.

3 minuty temu, Gość gość1 napisał:

Nie ma za co. Człowiek codziennie uczy się czegoś nowego w każdym wieku od innych ludzi. Zapamiętaj tę mądrość i dostosuj się proszę.

Tu już wbijasz się w pychę.

Gość gość1
1 minutę temu, Piaskun napisał:

Tu już wbijasz się w pychę.

Bywam pyszna. :- P

Przepraszam, nie chciałam żeby tak to zabrzmiało. Daleko mi od pychy. Po prostu w formie żartobliwej napisałam ten post.

Przed chwilą, Gość gość1 napisał:

Bywam pyszna. :- P

Przepraszam, nie chciałam żeby tak to zabrzmiało. Daleko mi od pychy. Po prostu w formie żartobliwej napisałam ten post.

Ego te absolvo :P

Gość gość1
3 minuty temu, Piaskun napisał:

Ego te absolvo 😛

Dzięki, to wspaniałe z twojej strony.

14 minut temu, Gość gość1 napisał:

Dzięki, to wspaniałe z twojej strony.

S'il vous plait, Waćpanno.

Gość do gość 1

PRZYKŁAD

„Tą samą” czy „tę samą”?

Otóż – obie formy: tą samą i tę samą są poprawne, ale dotyczą one innego przypadka. Ta pierwsza jest formą narzędnika, ta druga – biernika.

Przykładowo, napiszemy:
Marek wracał tą samą drogą.
Ale
Marek wybrał tę samą drogę.

Powyższą zasadę musimy zachowywać jedynie w tekstach pisanych.

Aby właściwie dobrać formę tę lub tą możemy 1. dostosować formę do rzeczownika (nie: przymiotnika czy innego zaimka); 2. określić przypadek, w którym zaimek występuje. Jeśli jest to narzędnik, wówczas posłużymy się formą tą, jeśli biernik – wybieramy formę tę.

"Jestem cesarzem rzymskim, a zatem stoję ponad gramatyką!"
Wystarczy mi być osią wszechświata, nie muszę być osią sporów gramatycznych. :P 

Gość gość1
1 minutę temu, Gość do gość 1 napisał:

PRZYKŁAD

„Tą samą” czy „tę samą”?

Otóż – obie formy: tą samą i tę samą są poprawne, ale dotyczą one innego przypadka. Ta pierwsza jest formą narzędnika, ta druga – biernika.

Przykładowo, napiszemy:
Marek wracał tą samą drogą.
Ale
Marek wybrał tę samą drogę.

Powyższą zasadę musimy zachowywać jedynie w tekstach pisanych.

Aby właściwie dobrać formę tę lub tą możemy 1. dostosować formę do rzeczownika (nie: przymiotnika czy innego zaimka); 2. określić przypadek, w którym zaimek występuje. Jeśli jest to narzędnik, wówczas posłużymy się formą tą, jeśli biernik – wybieramy formę tę.

Poczytaj dokładnie w necie skoro to robisz i doszukujesz się niejasności. Od pra pra dziadów, kiedy nie było cię jeszcze na świecie. Oto co następuje:

TĘ jest formą tradycyjną. Koniec wykładu. 

Polonista... eh.

Gość gość1
3 minuty temu, Piaskun napisał:

"Jestem cesarzem rzymskim, a zatem stoję ponad gramatyką!"
Wystarczy mi być osią wszechświata, nie muszę być osią sporów gramatycznych. 😛 

Tja. Tak sobie tłumacz. Pamiętaj, że inteligentne kobiety poza dowcipem, wiedzą, Neronem czy innym diabłem zwracają uwagę na inne aspekty, w tym pisownię.

10 minut temu, Gość gość1 napisał:

Tja. Tak sobie tłumacz. Pamiętaj, że inteligentne kobiety poza dowcipem, wiedzą, Neronem czy innym diabłem zwracają uwagę na inne aspekty, w tym pisownię.

To akurat był Zygmunt Luksemburski. :?

Tia zauważyłem. Ty zaś pamiętaj o dwóch rzeczach:
1) inteligencja to nie tylko celowanie w jednym polu - sawant w większości dziedzin to dalej klasyczny ułomek,
2) mężczyźni nad inteligencję u kobiety cenią sobie jej układność, dlatego często gęsto tzw. "przypierdalanie się" kładzie związek, jeśli nie znajomość na samym jej początku. 5 złotych się należy. Oddasz przy okazji.

Gość Xxx

A ustalaliście sprawę mieszkania przed ślubem? Czy mieszkanie zostało kupione tylko za pieniądze męża?

1 minutę temu, Gość Xxx napisał:

A ustalaliście sprawę mieszkania przed ślubem? Czy mieszkanie zostało kupione tylko za pieniądze męża?

Nie widziałem jeszcze, żeby jakaś kobieta dała pieniądze na mieszkanie po podpisaniu intercyzy.

Milczenie autorki zresztą jest bardziej wymowne, niż jakiekolwiek słowa :P

Gość do pyszłakowatej

KUL Wydziały Wydział Nauk Humanistycznych Struktura Instytut Filologii Polskiej Struktura Katedra Języka Polskiego Poradnia Językowa Katedry Języka Polskiego KUL Pytania i odpowiedzi

Tę czy tą?

Witam,
jak prawidłowo używać sformułowań tę i tą?
Czy istnieje zależność między wyrazem dookreślanym przez te zwroty (np. tę rękę, a nie tą rękę)?
-------------------------------

odp.

Pana wątpliwość dotyczy zapewne użycia zaimka ten w bierniku  l.poj. rodzaju żeńskiego, np. Widzę tę/ tą książkę.

W języku pisanym użyjemy formy tę (tę rękę, tę książkę), zaś w języku mówionym dopuszczalna jest zarówno forma tę, jak i  tą (tą rękę, tą książkę), przy czym forma tę  jest uznawana za staranniejszą. Wyraz tą pojawia się w bierniku przez analogię do innych form żeńskich, które określają lub zastępują rzeczownik i kończą się na -ą, np. Widzę  ją, Proszę pierwszą osobę, Zauważyłem piękną kobietę itp.

Natomiast  tą zawsze stosujemy w narzędniku, np. Z tą koleżanką byłem u lekarza. Zawsze piszę tą ręką.

Autor: Magdalena Smoleń-Wawrzusiszyn (dr hab.)
Ostatnia aktualizacja: 19.12.2009, godz. 18:02 - Magdalena Smoleń-Wawrzusiszyn

Gość ktoś
11 minut temu, Piaskun napisał:

Nie widziałem jeszcze, żeby jakaś kobieta dała pieniądze na mieszkanie po podpisaniu intercyzy.

Milczenie autorki zresztą jest bardziej wymowne, niż jakiekolwiek słowa :P

dokładnie :-)

Gość gość1
4 minuty temu, Piaskun napisał:

To akurat był Zygmunt Luksemburski. :?

Tia zauważyłem. Ty zaś pamiętaj o dwóch rzeczach:
1) inteligencja to nie tylko celowanie w jednym polu - sawant w większości dziedzin to dalej klasyczny ułomek,
2) mężczyźni nad inteligencję u kobiety cenią sobie jej układność, dlatego często gęsto tzw. "przypierdalanie się" kładzie związek, jeśli nie znajomość na samym jej początku. 5 złotych się należy. Oddasz przy okazji.

Aż tak nieinteligentna nie jestem aby nie widzieć i nie rozumieć cytatów. Nie  szufladkuj mnie i nie oceniaj, chociażby dlatego, że to nie przystoi mężczyżnie inteligentnemu a za takiego cię uważam. Jest jeszcze coś - kobiety uwielbiają ogładę i elegancję u mężczyzn.

Próbuję ci pokazać, że nie jestem marionetką, którą możesz pociągać za sznurki i posiadam własne zdanie - zwykle go bronię jeśli uważam, że rozmówca próbuje wcisnąć mnie niesłusznie w ziemię.

O tych 5 zł. to był żart? Noo powiem ci , kiepski. Znajdź sobie proszę Czesławę, której zaimponują takie brednie, które zaserwowałeś w ostatnim zdaniu.

Gość gość1
4 minuty temu, Gość do pyszłakowatej napisał:

KUL Wydziały Wydział Nauk Humanistycznych Struktura Instytut Filologii Polskiej Struktura Katedra Języka Polskiego Poradnia Językowa Katedry Języka Polskiego KUL Pytania i odpowiedzi

Tę czy tą?

Witam,
jak prawidłowo używać sformułowań tę i tą?
Czy istnieje zależność między wyrazem dookreślanym przez te zwroty (np. tę rękę, a nie tą rękę)?
-------------------------------

odp.

Pana wątpliwość dotyczy zapewne użycia zaimka ten w bierniku  l.poj. rodzaju żeńskiego, np. Widzę tę/ tą książkę.

W języku pisanym użyjemy formy tę (tę rękę, tę książkę), zaś w języku mówionym dopuszczalna jest zarówno forma tę, jak i  tą (tą rękę, tą książkę), przy czym forma tę  jest uznawana za staranniejszą. Wyraz tą pojawia się w bierniku przez analogię do innych form żeńskich, które określają lub zastępują rzeczownik i kończą się na -ą, np. Widzę  ją, Proszę pierwszą osobę, Zauważyłem piękną kobietę itp.

Natomiast  tą zawsze stosujemy w narzędniku, np. Z tą koleżanką byłem u lekarza. Zawsze piszę tą ręką.

Autor: Magdalena Smoleń-Wawrzusiszyn (dr hab.)
Ostatnia aktualizacja: 19.12.2009, godz. 18:02 - Magdalena Smoleń-Wawrzusiszyn

Raczej nie napiszesz " Z TĘ koleżanką byłem u lekarza". 

Nie wklejaj więcej gotowców. Jeśli chcesz porozmawiać i masz WŁASNE zdanie na ww temat, nie ma sprawy. Inaczej nie porozmawiamy ponieważ schematy mnie nie zajmują.  

Nie rozumiesz o czym mowa, doczytaj i wróć. Do widzenia. ; -)

Gość gość12

Autorka się zmyła a jeszcze naskakuje na ludzi. Z tego co pisze nie wynika nic wiele więc pomóc się nie da. No i wina zwykle leży po obu stronach