Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Daria

Jak walczycie z plamami na dywanie?

Polecane posty

Gość Daria

Ostatnio miałam małą imprezkę – byli znajomi u mnie w domu. Niestety jak to przy okazji takich imprez mogą pojawić się szkody. No i niestety dywan po takim wieczorze w dość opłakanym był stanie. Nie wiem co teraz z nim zrobić. Są jakieś plamy ale ja nawet nie wiem od czego.

Gość gość

Szkoda, że się trochę zagapiłaś bo plamy powinno się od razu zmywać. Później jak się wgryzą w runo to się robi problem

Gość Tomo

zalezy czy dywan czy zwykła wykładzina jeżeli mały dywanik względnie taki który można zrolować to najlepiej w słoneczna pogodę  na dwór powiesić, porządnie wytrzepać, pozniej żadne drogie G warte płyny tylko zwykła woda w wiaderku z proszkiem do prania nie za dużo proszku,  szczotka ryżowa i ręczne szorowanie,  chwile trzeba odczekać po szorowaniu i następnie porządnie potraktować go myjka ciśnieniową ja tak odnowiłem większość dywanów u mnie w domu od nowości nigdy tak nie wyglądały pracochłonne ale warto jeżeli nie ma możliwości wyciagnięcia na dwór pozostaje jedynie szorowanie szczotka a później osuszanie odkurzaczem piorącym.

Gość Daria

Wiem wiem – no ale nawet ja tego nie zauważyłam wcześniej. Tak bym próbowała od razu to zmyć.

Gość Agu

Ja zawsze w takich sytuacjach biorę ciepłą wodę z płynem do naczyń. W większości przypadków pomaga. Próbowałaś?

Gość Daria

Tak – ale nic to nie dało. Plamy nadal są.

Gość Paloma

Jest kila sprawdzonych sposobów. Na przykład na czerwone wino dobra jest soda oczyszczona. Nie wiesz jednak od czego jest plama także radziłbym bardziej zanieść do czyszczenia.

Gość Agu

Słyszałam o specjalnych preparatach do czyszczenia dywanów. Myślę, że w Twoim przypadku mogą się sprawdzić. Poczytaj trochę w sieci może znajdziesz jakieś sensowne rozwiązanie.

Gość Kasia

Są płyny do tłustych plam oraz płyn do prania dywanu. Powinno pomóc.

Gość Frania

Ja polecam jednak powierzyć dywan specjalistom jak nie wiesz od czego jest plama.

Gość DywanyWitek

Na rynku istnieje cała gama środków chemicznych mniej lub więcej skutecznych. Skupy się na środkach naturalnych które mamy w domu lub możemy zakupić w sklepie. Pierwszym doskonałym środkiem do usuwania plam jest  soda oczyszczona. Wystarczy rozsypać ją na powierzchni dywanu, wykładziny dywanowej, a następnie odkurzyć. Soda odświeży kolory i głęboko wniknie we włosie, pochłaniając też nieprzyjemny zapach. Zadziała więc równie skutecznie jak szampon, tyle że na sucho. Wtarta i pozostawiona na godzinę soda może usunąć nawet plamę po winie lub rozchlapanym tłuszczu. Ten ostatni usunąć można za pomocą spirytusu salicylowego a jeśli dodatkowo doda się do niego odrobinę soli (w proporcjach 1:4) – efekt będzie gwarantowany. Plamę wystarczy kilka razy przetrzeć roztworem i pozostawić do wyschnięcia.  Inną tajną bronią podczas czyszczenia dywanów jest mieszanina wykonana z octu i krochmalu. Pastę taką można stosować  na różnego typu trudne do usunięcia zabrudzenia. Z reguły poddaje się jej każda plama. Mieszankę trzeba pozostawić na dywanie nawet na dwie doby a następnie przetrzeć papierowym ręcznikiem i odkurzyć.

Pozdrawiamy,
Dywany A.Witek - https://sklep24.dywanywitek.pl