Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Margolcia

Pomocy 馃槹馃槹馃槹

Polecane posty

Jestem zalamana 馃槹馃槹 Czy s膮 tu jakie艣 Mamusie??聽 Potrzebuje was czy ktoras z was miala w 31 badz wcze艣niej lub p贸藕niej tyg ciazy ze stwierdzono u dziecka wiele wad ? Moje kochane male艅stwo ma po prawej stronie 聽serduszko po srodku 偶o艂膮dek , na dodatek przepuchline ,przepuchline wszystko na raz .Obecnie przebywam w szpitalu 聽Jestem podtrzymywana przed porodem .Podlaczona do kroplowek , dostaje antybiotyk biore , tabletki , dostaje insuline 3 razy dziennie poniewaz stwierdzono u mnie cukrzyce typu 2 stwierdzono zle wyniki badan moczu. U malej na usg widac jedno p艂uco drugiego nie , mozliwe ze wszystko schowalo sie pod zoladkiem 馃槥 Po urodzeniu bedzie operowana nie wiadomo jak operacja wyjdzie 聽. Lekarz przyszedl i powiedzial wprost ze prosze przygotowac sie na najgorsze a z drugiej strony nie koniecznie moze byc takze wszystko wporzadku . Czy ktorejs mamy dzidzia przechodzila podobna sytuacje . Prosze powiedzcie czy dziecko ma szanse na prze偶ycie chocia偶 wiek ze Lekarzami nie jeste艣cie. Ale moze ktorejs z was dzidzia przeszla taka operacje 馃槹馃槹馃槹馃槹馃槹馃槹 Bardzo sie boje 馃槹馃槹馃槹馃槹 Jestem zalamana . A skierowanie dostalam podobno do najlepszej klinki w Policach 馃槹馃槹馃槹

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Bede

Nie bylam w takiej sytuacji ale bede sie za was modlila.聽

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Mama

Bardzo wsp贸艂czuj臋. Nie by艂am w takiej sytuacji. Mam nadziej臋, 偶e Twoje male艅stwo wyjdzie z tego. Je艣li mog臋 tylko zapyta膰. Czy usg w 12-13 tyg i p贸藕niej oko艂o 20 tyg-po艂贸wkowe wysz艂o prawidlowe? Dopiero p贸藕niej stwierdzono nieprawid艂owo艣ci?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Gosc

Moja ciaza byla ok, ale mialam dwie kolezanki z takimi samymi wadami serca u dzieci.聽 Jedna zdecydowana sie na aborcje, a druga donosila dziecko- trzy operacje w roznym wieku i chlopczyk jest teraz ok.聽 Z drugiej strony w rodzinie urodzila sie dziewczynka i pomimo wielu badan niby wszystko bylo normalnie, a wieku 2 lat okazalo sie, ze dziecko ma ciezka wade serca i moglo w kazdej chwili umrzec.聽 Przeszla operacje i jest zdrowa i wszystko normalnie.聽 Wymienione wady serca to trzy przedsionki, brak jednej z komor.聽 Takze serce po drugiej stronie o ile jest zdrowe to jeszcze nie jest tak zle.聽 Moze dziecko ma wszystko po drugiej stronie- jest taka kondycja.聽 Te dzieci, ktore znam po przejsciu operacji sa zdrowe i jak najbardziej normalne i aktywne wiec trzymaj sie, wszystko moze sie dobrze skonczyc.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Gosc

Z tego co wiem to takie operacje wykonuje sie w wieku plodowym, zeby po operacji dziecko sie regenerowalo w lonie matki, bo to zwieksza聽szanse przezycia i minimalizuje komplikacje, bo nie trzeba zywic dozylnie, podtrzymywac sztucznie czynnosci zyciowych, aplikowac tlenu itd. Ale nie wiem czy w Polce sa tacy chirurdzy. Moze zapytaj. Czasem warto sie przeniesc do innego szpitala w innym miescie,聽niz godzic sie na to co oferuje lokalny.

Twoje dziecko ma聽CDH, czyli wrodzona przepukline przeponowa. Z tego co piszesz to zdaje sie ze lewostronna, czyli Bochdalka. To nie jest takie rzadkie.

(To sie nazywa operacja w lonie matki. Polega ba tym, ze robi sie naciecie jak do cesarki, wypompowuje wody do zbiornika, wyciagaja sie plod聽nie odcinajac pepowiny, przeprowadza zabieg, wklada plod spowrotem, uzupelnia wody plodowe, zaszywa macice i otrzewna, a potem czeka sie do normalnego terminu porodu monitorujac stale dziecko i matke.)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Gosc

To serce jest po prawej stronie dlatego ze przepona przemueszczona聽na lewo przesunela je na prawo, uciskajac tym samym lewe pluco, ktore czesto zostaje w tym przypadku zdeformowane (ale nie zawsze).

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Gosc

Ponadto dziecko regenerujace sie w lonie matki nie jest narazone na ryzyko infekcji po zabiegu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Gosc

To lewe pluco jest tam pod spodem na 100%, tylko go nie widac bo przepona z zawartoscia otrzewnej je przyslania, ale tak jak juz pisalam ono moze byc niedorozwiniete w stosunku do prawego.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Gosc

Oj, tam wczesniej sie przejezyczylam: nie przepona przemieszczona聽na lewo, tylko nie domknieta po lewej stronie, przez聽co zawartosc otrzewnej przemieszczona w gore (jelito cienkie, sledziona, zoladek) przesunela serce w prawo i uciska lewe pluco, albo zabrala mu miejsce przez co moze byc malutkie (np. 1/3 wielkosci prawego).

Zazwyczaj, zeby wspomoc i przyspieszyc rozwoj pluc u plodu po operacji w lonie matki, aplikuje聽sie ciezarnej sterydy (antenatal corticosteroids, czyli tzw. przedporodowe), zeby pluca plodu聽do wyznaczonego terminu porodu nadgonily braki rozwojowe i szybciej dojrzaly.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Gosc

Ale tu znowu - nie wiem jak jest w Polsce, ani co jest dostepne a co nie, jakie sa procedury itd.

Musicie popytac, poszukac informacji.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Gosc

A i jeszcze jedno: przez to ze serce zamiast miedzy plucami, jes terac przesuniete w stronie prawego pluca, to to prawe pluco tez bedzie raczej troche mniejsze niz normalnie, bo ma mniej miejsca.

Udost臋pnij ten post

11 godzin temu, Go艣膰 Mama napisa艂:

Bardzo wsp贸艂czuj臋. Nie by艂am w takiej sytuacji. Mam nadziej臋, 偶e Twoje male艅stwo wyjdzie z tego. Je艣li mog臋 tylko zapyta膰. Czy usg w 12-13 tyg i p贸藕niej oko艂o 20 tyg-po艂贸wkowe wysz艂o prawidlowe? Dopiero p贸藕niej stwierdzono nieprawid艂owo艣ci?

Nie mialam wykonanych badan prenatalnych . A tak po za tym do 29tyg wszystko bylo wporzadku. Dzis ordynator mi powiedzial ze pobiora krew i zrobia badania prenatalne . Bo niestety mam skurcze 1cm rozwarcia. A bylam podtrzymywana pod kroplowka zeby nie miec skurczy ,przez kilka dni bylam pod艂膮czona a teraz nie jestem . Zobaczymy co jutro ustala 馃槹

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Mama

Jak rozumiem czeka Ci臋 kordocenteza lub znakomicie, cho膰 na tym etapie chyba ta pierwsza opcja. Trzymaj si臋 dzielnie, oby si臋 Wam powiod艂o.聽

Pyta艂am, bo spodziewam si臋 trzeciego dziecka. Z pierwszym nie by艂o 偶adnych podejrze艅. Drugie mia艂o podwy偶szone NT, urodzi艂o si臋 zupe艂nie zdrowe, a teraz NT jeszcze troch臋 wi臋ksze+jestem starsza. Da艂o to wskazanie do amniopunkcji, kt贸ra wysz艂a prawid艂owa i mam nadziej臋 偶e b臋dzie dobrze. Dziecko na po艂贸wkowym by艂o bardzo ogl膮dane pod ka偶dym wzgl臋dem.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Mama

Kordocenteza lub amniopunkcja

Udost臋pnij ten post

1 godzin臋 temu, Go艣膰 Mama napisa艂:

Kordocenteza lub amniopunkcja

Ja nie za bardzo rozumiem 馃槥 w jaki sposob oni pobiora krew od dziecka ? Za pomoc膮 wk艂ucia ig艂臋 w m贸j brzuch ktora przedostanie sie do pepowiny maluszka czy jak ? Jestem mloda mama i tym bardziej nie rozumiem tego badania prenetalnego gdyz nigdy nie mialam jego wykonanego 馃槥

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Mama

Kordocenteza polega na pobraniu krwi z p臋powiny. Amniopunkcja to pobranie w贸d pogodowych.

Tak, robi si臋 to przez pow艂oki brzuszne. Ja te偶 pierwszy raz przy tej ci膮偶y mia艂am inwazyjne badania.

Udost臋pnij ten post

Dnia 7.01.2019 o 20:35, Go艣膰 Mama napisa艂:

Kordocenteza polega na pobraniu krwi z p臋powiny. Amniopunkcja to pobranie w贸d pogodowych.

Tak, robi si臋 to przez pow艂oki brzuszne. Ja te偶 pierwszy raz przy tej ci膮偶y mia艂am inwazyjne badania.

Jednak nie bylo takiej potrzeby i nie wykonali mi tego badania. Dzisiaj wychodze do domu za 2tyg mam wstawic sie na wizyte a w 36tyg juz przyjechac po to by lezec do konca ci膮偶y byc moze juz w 36tyg zrobia mi cc badz pozniej.聽

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gosciowka

No a co z dzieckiem? Spisali je na straty?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Go艣膰

Trzymam kciuki. Mo偶e by膰 inaczej, kordocenteza te偶 niesie jakie艣 zagro偶enie powiklaniami, by膰 mo偶e to szpital o najwy偶szej referencyjnego, a rozwi膮zanie mo偶e nast膮pi膰 w ci膮gu 5 tygodni, czyli ju偶 w sumie nied艂ugo. Mo偶e nie widz膮 opcji operacji przed urodzeniem, wi臋c w tym momencie czekanie do narodzin niewiele zmienia, a nie wprowadza tego 0,5% dodatkowego zagro偶enia.

Udost臋pnij ten post

Dnia 9.01.2019 o 08:19, Go艣膰 Go艣膰 napisa艂:

Trzymam kciuki. Mo偶e by膰 inaczej, kordocenteza te偶 niesie jakie艣 zagro偶enie powiklaniami, by膰 mo偶e to szpital o najwy偶szej referencyjnego, a rozwi膮zanie mo偶e nast膮pi膰 w ci膮gu 5 tygodni, czyli ju偶 w sumie nied艂ugo. Mo偶e nie widz膮 opcji operacji przed urodzeniem, wi臋c w tym momencie czekanie do narodzin niewiele zmienia, a nie wprowadza tego 0,5% dodatkowego zagro偶enia.

Dnia 9.01.2019 o 07:43, Go艣膰 gosciowka napisa艂:

No a co z dzieckiem? Spisali je na straty?

Nie rozumiem tego pytania ?

Udost臋pnij ten post

Dnia 9.01.2019 o 08:19, Go艣膰 Go艣膰 napisa艂:

Wszystko wykarze sie po urodzeniu ma艂ej i po operacji 馃槹聽 Tak bardzo sie boje o ni膮 馃槹馃槹 Ma tyle powaznych wad jestem zalamana nie wiem jak jej pomoc 馃槹 nic nie moge zrobic . Wiem ze po operacji spedzi kilka tygodni badz kilka miesiecy w szpitalu ale ja jej tam samej nie zostawie 馃槹

Udost臋pnij ten post