Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ania

Czy są tu mamy z różnicą wieku między dziećmi 5 lub 6 lat. Czy to się sprawdza?

Polecane posty

Gość Ania

Myślę o takiej różnicy wieku. Na razie syn ma 2,5 roku, chcemy poczekać jeszcze półtora roku do zajścia w ciążę, może 2 lata.

Gość gosc

a co ma sie sprawdzac? u mnie starszy ma 8 lat,mlodszy 2. Mam dwojke dzieci, starszy chodzi do szkoly, jest bardziej samodzielny. Mlodszy jak to dwulatek, jest wszedzie,nie spi w nocy, jest absorbujacy,Starszy syn kocha mlodego,lubi sie z nim bawic, zawsze dba o niego i uwaza bardzo. Mlody jest zakochany w starszym bracie. Bywa ciezko,bo to tez duza roznica wieku, tematow i pogladow, wiec czasem mam problem z koncentracja kiedy rozmawiam ze starszym,a młodszy uka i krzyczy,bo on tez teraz gada. Ale chyba mam lezej niz mamy dzieci z mala roznica wieku,bo dla jednych to wychowanie dwojki za jednym zamachem,a dla mnie samobojstwo :D

Gość Anka

Moj syn jest starszy od corki 4,5 roku. Corka ma teraz troche ponad 1,5 roku syn 6 i on jest juz ma innym poziomie zabawy, juz sobie cos buduje, koncentruje sie na szczegolach, chce bawic sie w konkretny sposob a corka znowu interesuje sie tym czym on sie bawi i mu burzy, przestawia on sie zlosci wygania ja z pokoju, ta sie wsieka ze ja wyrzucil i tak mam codziennie wrzaski. Corka czesto nasladuje brata, jak on maluje ona tez chce, on skacze po lozku ta tez. Mala papuga. Ogolnie jak juz sie bawia razem to sielanka nie trwa za dlugo. Z plusow to moge zawsze go poprosic by na nia zerknal jak chcialam isc do lazienki, czy cos zrobic. Oboje sa uparci i jeden drugiemu nie chce ustapic. Moja kolezanka ma dzieci w tym samym wifku co moje z ta sama roznica z tym ze dziewczynka starsza i mlodszy brat i jest podobnie. Mysle wiec ze mniejsza roznica wieku jest jednak lepsza, dzieci maja wiecej wspolnego. 

Gość Gosc
2 godziny temu, Gość gosc napisał:

a co ma sie sprawdzac? u mnie starszy ma 8 lat,mlodszy 2. Mam dwojke dzieci, starszy chodzi do szkoly, jest bardziej samodzielny. Mlodszy jak to dwulatek, jest wszedzie,nie spi w nocy, jest absorbujacy,Starszy syn kocha mlodego,lubi sie z nim bawic, zawsze dba o niego i uwaza bardzo. Mlody jest zakochany w starszym bracie. Bywa ciezko,bo to tez duza roznica wieku, tematow i pogladow, wiec czasem mam problem z koncentracja kiedy rozmawiam ze starszym,a młodszy uka i krzyczy,bo on tez teraz gada. Ale chyba mam lezej niz mamy dzieci z mala roznica wieku,bo dla jednych to wychowanie dwojki za jednym zamachem,a dla mnie samobojstwo 😄

U mnie 5 lat różnicy i jest identycznie. Jakbyś o mojej rodzinie pisała

Gość Maddam

Mam brata o 6 lat młodszego.  Tragedia,  z wyjatkiem kilku lat we wczesnym dzieciństwie to dwa światy.  Ale mam tez siostre młodsza o 2 lata i z nia kontakt do teraz super. Co dziwniejsze moje rodzeństwo a jest miedzy nimi 4 lata roznicy, tez dobrze sie dogaduje miedzy sobą.  Sama mam dzieci z mała różnica wieku. Bylo ciężko przez jakis czas ale teraz rewelacja, bawia sie razem godzinami i bardzo dobrze dogaduja. Także niech każdy robi jak uważa. 

Gość Gość gośćca

u mnie trzy i pół roku różnicy ale mam siostrę o 5 lat młodszą nasze kontakty były średnie potem jak skończyła 18 lat było lepiej a teraz znowu żyjemy różnymi światami

Gość Mania

Syn 2008 ,corka 2014. Uwielbiaja sie,bawia sie razem. Caly czas mowil o siostrzyczce,ze bardzo by chcial miec siostre. Jak zaszlam w ciążę i mu powiedzialam to oszalał ze szczescia i powiedzial ze jak bedzie chlopak to bede rodzic trzecie. urodzila sie dziewczynka. Bardzo pomagal od samego początku,nie musiałam o nic prosic. Kochaja sie nad zycie,nawet jak bawia sie na podworku(mieszkamy w malej wiosce)to nie pozwoli zeby cos jej sie stalo... Pamietam taka sytuacje,miala z dwa latka poszlismy na spacer do lasu po deszczu(pieknie pachnie)i byla kałuża a ona jak to dwulatka,uparta i swoje sciezki ma i byla kałuża i nie chciała jej ominac ani zawrocic sie to ją przeniósł i tak jest do dzis. Bardzo sie kochaja i oby tak dalej😊 Teraz syn ma 10 ,corka 5 a ja znow jestem w ciąży... Ciekawe jak córka będzie sie zachowywac

Gość Gość
4 godziny temu, Gość gosc napisał:

a co ma sie sprawdzac? u mnie starszy ma 8 lat,mlodszy 2. Mam dwojke dzieci, starszy chodzi do szkoly, jest bardziej samodzielny. Mlodszy jak to dwulatek, jest wszedzie,nie spi w nocy, jest absorbujacy,Starszy syn kocha mlodego,lubi sie z nim bawic, zawsze dba o niego i uwaza bardzo. Mlody jest zakochany w starszym bracie. Bywa ciezko,bo to tez duza roznica wieku, tematow i pogladow, wiec czasem mam problem z koncentracja kiedy rozmawiam ze starszym,a młodszy uka i krzyczy,bo on tez teraz gada. Ale chyba mam lezej niz mamy dzieci z mala roznica wieku,bo dla jednych to wychowanie dwojki za jednym zamachem,a dla mnie samobojstwo 😄

Uwierz, że nie masz lżej. 

Gość Gość

Między synami mam prawie 5 lat różnicy. 6,5 roku i niecałe 2 lata. Starszy tak mi dał popalić,  że nie odwazylam się wcześniej.  Dogadają się dobrze,  starszy jest bardzo wyrozumiały,  mały w biegi zapatrzony,  starszy więcej czasu spędza z tatą,  mają swoje zainteresowania.  Plus takiej różnicy wieku to dla mnie przede wszystkim brak noszenia dziecka. Czasem mogłam nawet zdrzemnąć się 20 min w dzień,  on to rozumiał i oglądał bajkę.  Teraz jestem w 3 ciąży, nieplanowanej i szczerze mówiąc jestem przerażona, jak ogarnę maluchy. I dochodzi dzwiganie małej kluski,  no nie da się tego uniknąć. 

Gość Tylka
3 godziny temu, Gość Gość napisał:

Uwierz, że nie masz lżej. 

Ona chyba lepiej wie, czy ma lżej, czy nie, bo ma porównanie z koleżankami

Gość ASnnks
8 godzin temu, Gość gosc napisał:

Eee,  co Ty 🙂 U nas jest mała różnica wieku i uważam, że mam lżej niż mamy dzieci z dużą różnicą wieku, ponieważ nasze dzieci codziennie dużo się bawią razem ze sobą. Nie absorbują mnie, wymyślają własne zabawy w których się świetnie czują. Są dla siebie kompanami. Różnica wieku: 2 lata i 3 miesiące. 

Gość Ajklaaaaa
50 minut temu, Gość Tylka napisał:

Ona chyba lepiej wie, czy ma lżej, czy nie, bo ma porównanie z koleżankami

Ona nie wie jak my mamy 🙂  A my tez przecież mamy porównanie z koleżankami i uważamy, że ona nie ma lżej 😄 Jestem mamą dzieci, gdzie jest mała różnica wieku. Tak jak już ktoś wyżej pisał, dzieci GODZINAMI bawią się razem. Mają wspólne zabawy, wspólne tematy, a nie że starsze niańczy młodsze. To jest zupełnie inna relacja, są kompanami.