Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jjjjj

Zmiana nazwiska przy rozwodzie. Zostałyście czy nie

Polecane posty

Gość Jjjjj

Jak było u was? Ja raczej chciałabym zostawić że względu na dzieci i na te wszystkie formalności w bankach, urzędach itd. 

Jeszcze muszę podpytac mojego partnera co o tym myśli. 

A jak było u was? Zostałyście przy nazwisku po byłym mężu czy jednak wrocilyscie do swojego panieńskiego?

Gość Gość

A co ma do tego twój partner? Nazwisko małżeńskie jest twoim nazwiskiem i jeśli chcesz zostawić, to on ma guzik do tego. Faceci jakieś dziwne ideologie dorabiają do nazwiska. 

Nie patrz na dzieci- w szkole mojego dziecka większość rodziców ma różne nazwiska, bo żyją w zwiazkach partnerskich- uwierz mi nikt sobie tym głowy nie zawraca 🙂 . Oczywiście troche bieganiny z tym jest, bo dowód, prawko, bańki, zwykły kwit na odbior smieci, wszedzie powinna być zmiana. 

Aczkolwiek jesli nowemu partnerowi to nie przeszkadza, Tobie nie ciąży fakt noszenia nazwiska byłego to zostaw- zmienić możesz zawsze, po czasie od rozwodu również- moja siostra zmieniła po 5 latach od rozwodu- nosiła podwójne swoje i byłego. 

Gość Gość
8 minut temu, tabuania napisał:

Aczkolwiek jesli nowemu partnerowi to nie przeszkadza, 

Jak nie przeszkadza mu ru/chanie autorki w momencie, kiedy jest mężatką, to nie powinno mu przeszkadzać nazwisko. 

Gość Gość

Ja nie zmieniłam z dwóch powodów - po pierwsze wcale mi nie przeszkadzało, a po drugie moi tesciowie nie mogli znieść, że nie wróciłam do swojego.

Gość Gość

Tabuania co ty ...isz,jak po 5 latach od rozwodu mozna zmienić nazwisko,doucz sie a nie zmyslasz. Autorko to dopiero rozwód dostałaś a juz masz partnera? To chyba wiadomo dlaczego rozwód więc wracaj do swojego,nie chanb nazwiska byłego męza

Gość madsena

Po co tyle o tym myśleć, to w końcu tylko kilka literek w dokumentach :)

Gość Gość
4 minuty temu, Gość Gość napisał:

Autorko to dopiero rozwód dostałaś a juz masz partnera? To chyba wiadomo dlaczego rozwód więc wracaj do swojego,nie chanb nazwiska byłego męza

A może mąż autorki to tyran, a sama autorka z nim nie mieszka już kilka lat? Albo mąż ją zdradził i odeszła? Albo w ogóle się rozstała z mężem tak normalnie? Nie wszystkie kobiety się rozwodzą od razu po wyprowadzce od męża, lub męża od niej. Nie oceniaj, kiedy nie znasz sytuacji moralistko od siedmiu boleści. 

10 godzin temu, Gość Gość napisał:

Tabuania co ty ...isz,jak po 5 latach od rozwodu mozna zmienić nazwisko,doucz sie a nie zmyslasz. Autorko to dopiero rozwód dostałaś a juz masz partnera? To chyba wiadomo dlaczego rozwód więc wracaj do swojego,nie chanb nazwiska byłego męza

"Jeśli nie zmieniłaś nazwiska w ciągu 3 miesięcy po rozwodzie, możesz to zrobić później tylko na drodze administracyjnej. Jest to możliwe, gdy podasz ważny powód, np. źle ci się kojarzy, np. z byłym mężem. Wniosek z odpisem aktu urodzenia, małżeństwa i dowodem osobistym składasz w USC. Koszt – 37 zł."

Gość Hhh

Zostałam przy nazwisku byłego męża,ze względu na dziecko. Po drugim ślubie mam nazwisko dwuczłonowe.

Gość Jjjjj

Jeśli już tak bardzo ktoś tam chce wiedzieć to mąż zdradził mnie a nie ja jego. Nie jesteśmy razem od 3 lat a nowego partnera mam od niecalego roku także ten...

A że rozwód dopiero teraz? No cóż tak wyszło 

Gość Gość

te wszystkie formalności w bankach, urzędach itd. 

XXX

Jak zmieniałaś ze swojego na faceta to też musiałaś załatwiać te formalności. Jakoś dalaś rę. Skoro wtedy ci się chciało to dlaczego teraz ma Ci się nie chcieć?

Szczerze to nie rozumiem po co w ogóle zmieniać swoje nazwisko na cudze.

Gość gośc mimi

Ja zostawiłabym sobie nazwisko. Nie chciałoby mi się załatwiać wszystkiego w urzędach i bankach, tam szczególnie, bo nie wiem czy do służbowych kont, nie musieliby wszyscy jeszcze raz składać podpisów. Poza tym wolę mieć na nazwisko tak jak syn, bo u niego w klasie nie jest tak nowocześnie jak pisze ktoś powyżej i dzieci maja te same nazwiska co rodzice.