Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Bsjsnsje

Chce porzucic meza i dziecko

Polecane posty

Go艣膰 Bsjsnsje

Zastanawiam sie nad odejsciem. Mam dosc tego zycia. Wieczny kierat od rana do wieczora. Ryk placz bunt dwulatka i bajzel w domu.聽

Wstaje o 5 do pracy. Mam bardzo ciezka fizyczna prace, czasami mbie tak plecy bola ze nie moge sie wyprostowac. Marzy mi sie zeby odpoczac po niej chociaz godzine sie drzemnac. Ale nie moge. Bo ten za...rany bachor wiecznie sie drze i trzeba miec go na oku. Autyzmu nie ma po prostu jest bardzo zywy.Inne dzieci jakos umieja sie chwile pobawic same. A ten skacze biega i drze ry...a. wczoraj trzasnelam nu dwa klapsy bo nie wytrzymalam. Wstyd mi z tego powodu ale moze ja nie nadaje sie na matke? Nie odnajduje sie w macierzynstwie. Nie mam kiedy nawet pocwiczyc a przed ciaza bylam zgrabna wesola dziewczyna. Dzis szkoda gadac.Jestem nie mila dla ludzi. ZMECZONA PO PROSTU Maz mi pomaga. Ale co z tego jak dopiero o 19 wraca do domu a ja cale popludnie z nim siedze.O takich dzieciach mowi sie ze to zywe srebro...szkoda ze ta zywotnosc jest moim kosztem. Nie mam sil. Zastanawiam sie czy nie odejsc nie trzasnac drzwiami i nigdy nie wrocic. Wynajme sobie pokoj i w koncu bede zyla normalnie...:(聽

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 moge pomoc

Skad jestes?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Autorka

czemu pytasz?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 moge pomoc

bo wezme dzieciaka do siebie zebyc mogla odpoczac. Jestes zmeczona i tyle. Zadne odchodzenie ani bicie nie przyszloby Ci do glowy jakbys miala wsparcie. Napisz pierwsza litere miasta jak sie boisz.

Male prawdopodobienstwo,ale moze. tyle moge pomoc.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 moge pomoc

Jesli inne miasto to jak najszybciej szukaj odciazenia. Bo mowie Ci,ze to przemeczenie fizyczne. A szkoda rozwalac rodzine tylko dlatego,ze nie macie pomocy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Autorka

Chce psychicznie odpoczac. Nawet moja ciezka praca fizyczna nie daje mi sie we znaki tak jak ten wieczny wrzask tego smarka. Za 20 min wychodze do pracy. Juz sie obudzil i oczywiscie wymusza wlaczenie聽聽telewizora wrzaskiem. Nawet kawy nie dopilam. Mam dosc jestem bliska zalamaniu聽

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 moge pomoc

wiem,bo mialam to samo :)

Nie bij go prosze to nie jego wina. Czuje Twoje zmeczenie i zlosc. Na dodatek dwulatki maja bunt.

Przytul go,pocaluj.

Bedzie dobrze,ale szukaj odciazenia.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 moge pomoc

Poza tym dzis taki ujowy dzien...jakas zmiana pogody beda mrozy.

Ale: od lutego coraz dluzsze dni :D

Udost臋pnij ten post

1 minut臋 temu, Go艣膰 Autorka napisa艂:

Chce psychicznie odpoczac. Nawet moja ciezka praca fizyczna nie daje mi sie we znaki tak jak ten wieczny wrzask tego smarka. Za 20 min wychodze do pracy. Juz sie obudzil i oczywiscie wymusza wlaczenie聽聽telewizora wrzaskiem. Nawet kawy nie dopilam. Mam dosc jestem bliska zalamaniu聽

Tak to jest z 2latkami. Dziewczyno odpocznij sobie, nale偶y Ci si臋! Mo偶e we藕 urlop i jed藕聽gdzie艣 sama na tydzie艅 nawet do rodziny gdzie艣, albo z m臋偶em na jakie艣 wakacje! Czasami trzeba odpocz膮膰! Dziecko wyczuwa Twoj膮 frustracje, z艂o艣膰, agresje i po cz臋艣ci dlatego te偶 mo偶e si臋 tak zachowywa膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 chce pomoc
2 minuty temu, Dzika napisa艂:

Tak to jest z 2latkami. Dziewczyno odpocznij sobie, nale偶y Ci si臋! Mo偶e we藕 urlop i jed藕聽gdzie艣 sama na tydzie艅 nawet do rodziny gdzie艣, albo z m臋偶em na jakie艣 wakacje! Czasami trzeba odpocz膮膰! Dziecko wyczuwa Twoj膮 frustracje, z艂o艣膰, agresje i po cz臋艣ci dlatego te偶 mo偶e si臋 tak zachowywa膰.

Dokladnie czasem to tylko chwila.

A zaraz coraz dluzsze dni sloneczne i wszystko bedzie wygladalo inaczej.

Mialam to przechodzilam i jeszcze sluchalam komentarzy jak to inni sobie wspaniale radza z 5 dzieci.

Dalam rade,ale teraz nigdy sie nie madrze,bo kto nie przeszedl ten nie wie,

a najmadrzejsi Ci z 50 osobowa obstawa w postaci babc cioc i nianiek.

Udost臋pnij ten post

1 minut臋 temu, Go艣膰 chce pomoc napisa艂:

Dokladnie czasem to tylko chwila.

A zaraz coraz dluzsze dni sloneczne i wszystko bedzie wygladalo inaczej.

Mialam to przechodzilam i jeszcze sluchalam komentarzy jak to inni sobie wspaniale radza z 5 dzieci.

Dalam rade,ale teraz nigdy sie nie madrze,bo kto nie przeszedl ten nie wie,

a najmadrzejsi Ci z 50 osobowa obstawa w postaci babc cioc i nianiek.

No bo przecie偶 matka nie mo偶e sobie pozwoli膰 na chwil臋 s艂abo艣ci! 馃槖

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Kimi

Z jednej strony wsp贸艂czuj臋... A z drugiej b臋d臋 nieco brutalna i zapytam: To po co zdecydowa艂a艣 si臋 na dziecko?

Bo skoro wstajesz tak wcze艣nie i do tego wykonujesz ci臋偶k膮, fizyczn膮聽prac臋, to po co pakowa膰 si臋 jeszczd w dodatkowe obci膮偶enie, jakim jest dziecko?? Przecie偶 wiadomo, 偶e urodzenie i wychowanie takiej istoty to nie jest Disneyland - r贸wnie dobrze mog艂a艣 wie艣膰 偶ycie bezdzietnej m臋偶atki - by艂oby o wiele mniej stresu i by艂oby ci l偶ej.

Serio, nie rozumiem tego - sama jestem po 30 i nigdy w 偶yciu nie zdecydowa艂abym si臋聽na potomstwo: to jedna z tych rzeczy, kt贸ra by艂aby dla mnie tragedi膮 偶yciow膮. Koniec wolno艣ci i wieczny stres oraz wydatki.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Pola

Poniek膮d rozumiem Twoj膮 frustracj臋, ale nigdy nie przysz艂oby mi do g艂owy powiedzie膰 na niego bachor, a uwierz mi to co opisa艂as to w moim przypadku tylko kropla w morzu. Mam 3latka, autystyka, to nie jest 艂atwe, nie w艂膮cz臋 mu bajki i papa, musz臋 ca艂膮 swoj膮 uwag臋 mu po艣wi臋ca膰, jego ojciec zajmie si臋 nim tylko jak spi, inaczej kr臋ci nosem. Tez my艣la艂am o odej艣ciu, tylko u mbie problemem jest brak wsparcia faceta i nigdy nie pomy艣la艂am, zeby porzuci膰 w艂asne dziecko, kt贸re mnie potrzebuje. We藕 si臋 w gar艣膰, bo zrobisz krzywd臋 sobie i dziecku, a przyjdzie w ko艅cu czas, ,e b臋dziesz mia艂a mo偶liwo艣膰 tej drzemki. Mo偶e jaki艣 偶艂obek, klub malucha?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Super 呕ona

Ka偶de dziecko daje do wiwatu sami z m臋偶em mamy 6 艂atk臋 w domu i uwierz te偶 jest bunt z艂o艣膰 i pyskowanie jak ka偶de dziecko ! Musisz wzi膮膰 si臋 w gar艣膰 dasz rad臋! Jeste艣 matk膮 偶on膮 musisz!

Udost臋pnij ten post

Szkoda mi tego twojego dzieciaka. Jeste艣 w艣ciek艂a, zdenerwowana i ledwo go tolerujesz.聽 A dziecko potrzebuje mi艂o艣ci, ciep艂a i kochania.

Tak, dzieci s膮 absorbuj膮ce, ale to najpierw ty musisz si臋 zmieni膰, by twoje dziecko mia艂o szans臋 na normalne 偶ycie, by w twoim domu zapanowa艂 spok贸j.

1- zapanuj nad nerwami,聽 kup sobie jakie艣 zio艂owe pastylki, mo偶e melis臋, albo co艣 w tym stylu.聽 艁ykaj to, troch臋 ci臋 to wyciszy.聽聽

聽聽 Powtarzaj sobie w my艣lach - jestem spokojna, opanowana, niczym si臋 nie denerwuj臋.聽聽 Nie zra偶aj si臋, 偶e na pocz膮tku nic si臋 nie b臋dzie dzia艂o.聽 To jest autosugestia, z czasem przyniesie rezultaty, wyciszysz si臋.聽 Teraz te偶 stosujesz autosugesti臋, ale negatywn膮.聽 Ca艂y czas my艣lisz o tym, 偶e sobie nie radzisz, 偶e jeste艣聽 zm臋czona i masz do艣膰.聽 Zmie艅 my艣lenie, a zmieni si臋 twoje 偶ycie.聽聽 To nie s膮 g艂upoty, to dzia艂a !!!

2-W艂acz dziecko do prac.聽 Np:聽 Daj mu 艣ciereczk臋, niech聽 艣ciera聽 kurz, jak b臋dziesz sprz膮ta艂a.聽 Dla niego to b臋dzie zabawa /nie oczekuj,聽聽 偶e naprawd臋 sprz膮tnie/,聽 a ty b臋dziesz mia艂a wi臋cej spokoju. Jak co艣 gotujesz, to te偶 razem z nim. Daj mu np. troch臋 kaszy, jak膮艣 miseczk臋, niech te偶 gotuje.

3- po膰wiczy膰 te偶 mo偶esz razem z dzieckiem.聽 Czasem pokazywali to w telewizji.聽 Np. mama聽 le偶y na plecach, na jej聽 nagach siedzi dziecko, a ona podnosi je do g贸ry.聽 Albo trzyma je w d艂oniach i unosi...itp.

4-Powodzenia. Zmie艅 si臋 ty, to zmieni si臋 twoje 偶ycie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Olka

We藕 si臋 w gar艣膰! Wszystko si臋 da! Ja zaczynam prac臋 o 4 i haruj臋 jak g艂upia do 12.30. Dzie艅 w dzie艅. Potem szybko do domu, wsp贸lny obiad i m膮偶 do聽pracy. Do wieczora drugi etat w domu bo m膮偶 wraca w 艣rodku noc. Nikogo do pomocy. Rodzina daleko a m膮偶 w pracy.聽聽Do cholernego ginekologa nawet z dzieckiem lec臋. I tak od prawie dw贸ch lat. Zaraz m艂ody do przedszkola to b臋dzie l偶ej ale co si臋 niecierpia艂am to moje. Ty masz m臋偶a wieczorami chocia偶. Zagoni膰 ch艂opa do roboty a Ty odpoczywaj kobieto. Id藕 na spacer. Jak wieczorami jeste艣 na tyle zm臋czona, 偶e nie masz si艂y na wysi艂ek fizyczny to chod藕 w weekendy cho膰by na basen. Zostaw dziecko z ojcem id藕 do fryzjera, kosmetyczki. Pojed藕 sama na zakupy. Zaanga偶uj ojca do dziecka, nie jeste艣 robotem. Ka偶dy w ko艅cu wymi臋ka. Zadbaj o zdrowie i komfort psychiczny bo to si臋 mo偶e 藕le sko艅czy膰. M贸j m膮偶 robi wszystko byle mi by艂o l偶ej a i tak jest potwornie ci臋偶ko. Kilka miesi臋cy temu zabra艂a mnie karetka z pracy bo by艂am tak wyko艅czona, 偶e zemdla艂am przy maszynie. Ma艂y potrafi艂 czeka膰 do p贸艂nocy bo t臋skni艂 za tat膮 a ja spa艂am po 3h. Po drugim dziecku nie p贸jd臋 juz tak szybko do聽pracy bo szkoda zdrowia i 偶ycia ale teraz klamka zapad艂a. Trzeba sobie jako艣 radzi膰. Glowa do g贸ry.聽

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Autorka

Dzieki za szybkie odpowedzi

Zdecydowalam sie na dziecko i zaluje. Czasami chve zeby mial jakis wypadek i w naturalny sposob problem z glowy.聽

Nie zycze mu zle kocham moje dziecko ale lepiej bylo by mi jak juz ktos napisal jako singielka. Bylam szczesliwa. Dzis koncze o 13 chyba gdzies pijde po pracy bo nie chce mi sie wracac do tego gnoja.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 fgkjdfghdfklghdfklghkdf

Haha, ja mam to samo, chocia偶 jeszcze nie dosz艂am do tego stopnia, co Ty Autorko. Mam niemowlaka, kt贸ry musi by膰 wiecznie przy mnie, a ze wzgl臋du na chory kr臋gos艂up nie mog臋 go nosi膰 za d艂ugo, bo ju偶 jest do艣膰 ci臋偶ki.

Powiem Ci, 偶e naprawd臋 pomoc kogo艣 by Ci pomog艂a. Ja te偶 mam wszystkich daleko i zdecydowali艣my si臋 na opiekunk臋, mimo, 偶e jestem na macierzy艅skim i jestem ca艂y czas w domu. Przychodzi na 4 godziny dziennie, a ja mam czas, 偶eby si臋 umy膰, naje艣膰, wypi膰 kaw臋, ogarn膮膰 dom i zrobi膰 obiad. Potem id臋 na spacer, dotleniam si臋 (na szcz臋艣cie na spacerach ma艂a 艣pi) i ju偶 nie zostaje tak d艂ugo do powrotu m臋偶a z pracy. To na razie wystarcza dla zdrowia psychicznego.

Poza tym codziennie rano powtarzam sobie, 偶e bardzo kocham moje dziecko. Jak mnie wkurzy tak strasznie, bo ci膮gle wyje, to powtarzam sobie, 偶e je kocham. I jej te偶 m贸wi臋, 偶e j膮 kocham, 偶e jest naszym skarbem i inne takie. Pomaga zmieni膰 my艣lenie z "ale ja jestem biedna, zm臋czona, jakie to macierzy艅stwo straszne" na bardziej pozytywne. Dzia艂a.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zniszczona

Dziewczyno, mam to samo tylko tyle 偶e m贸j m膮偶 mi nie pomaga. Przychodzi wcze艣niej z pracy ni偶 ja. Dzieci nie ma bo ja je odbieram. Ma czas na kaw臋, ciasto (kt贸re sam sobie kupuje i ca艂e w/p/i/e/r/d/a/l/a nie my艣l膮c 偶e mo偶e np my te偶 by艣my zjedli.

Mam na g艂owie prac臋, dom w ca艂ej rozci膮g艂o艣ci (pranie, gotowanie, sprz膮tanie itd), 6latka kt贸ry uwa偶a 偶e jak si臋 rozma艣li to wszystko za艂atwi (jako艣 nie mog臋 do niego ostatnio dotrze膰) i przesz艂o 2 latka - tak 偶ywe srebro, dziecko torpeda kt贸re mnie ko艅czy. Aktualnie jeszcze uczymy si臋 nocnika. (wczoraj np m膮偶 z nim zosta艂 to jak go uczy艂 sikania? - ubra艂 mu pieluch臋)

Do tego wszystkiego mam problem z m臋偶em kt贸rego ch臋tnie bym zabi艂a 偶eby si臋 go pozby膰. Jest dla mnie wredny, arogancki, wyzywa mnie. Dali艣my sobie od 艣wiat szanse na ratowanie ma艂偶e艅stwa. Ale wiecie o co zrobi艂 awantur臋?? O to 偶e nie zauwa偶y艂am 偶e te艣ciowa ma w艂osy na ryju do ogolenia!! Rozumiecie to!! Te艣ciowa mieszka z nami i jest z艂膮 kobiet膮. I on zacz膮艂 te wywody 偶e ona ma tylko jego 偶e ona mnie w og贸le nie interesuje, 偶e jej nienawidz臋, 偶e mam wyp..la膰 z jego domu.

Przed 艣lubem wszystkie moje pieni膮dze zainwestowa艂am w lokum dla nas. Ale stara tyle wierci艂a mu dziur臋 w brzuchu 偶e poszli艣my mieszka膰 do niego. I tutaj pope艂ni艂am 偶yciow膮 b艂膮d. Gdyby nie ci膮偶膮 to by艣my si臋 wtedy po偶egnali. Wybra艂by mamusi臋 albo 偶on臋. Ale ba艂am si臋 i sta艂o si臋. Niedawno ten ich dom rozbudowali艣my i w sumie wszystkie pieni膮dze wsp贸lne zosta艂y tam zainwestowane.

I ja teraz 艣rednio raz w miesi膮cu s艂ysz臋 偶e mam wyp..la膰. Ale dok膮d. Wszystkie pieni膮dze s膮 wpakowane w dwa domy a ja jestem bezdomna na t膮 por臋. Wczoraj gdy po raz enty wys艂ucha艂am jaka jestem yebni臋ta i mam chor膮 g艂ow臋 powiedzia艂am mu 偶e co艣 sobie wynajm臋 ale dzieci nie zabior臋 do jakiej艣 szopy i zostan膮 z nim. Us艂ysza艂am 偶e on mnie nie wygania tylko mam by膰 normalna.

Dziewczyn臋 trwa taki d艂u偶szy okres 偶e ca艂y czas do tego wszystkiego becz臋 nocami. Nie wiem co z sob膮 zrobi膰. Mam 36l a czuje 偶e moje 偶ycie si臋 sko艅czy艂o. Ja serio my艣l臋 偶eby zostawi膰 to wszystko i wynaj膮膰 jaki艣 pokoik. Pracuj臋, tyle dla mnie wystarczy. Jedynie nie mog臋 poradzi膰 sobie z tym 偶e zostawi臋 dzieci. M艂odszy jest jeszcze takim szkrabem kochaj膮cym mam臋.

Jestem wyczerpana, 偶a艂uj臋 偶e nie mam na tyle jaj by sobie odebra膰 偶ycie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Autorka

Do pani wyzej. Wspolczuje Ci. Tez za bardzo nie mam dokad isc. Z tej marnej mojej pensji sie utrzymam sama jednak z dzieckiem juz nie.聽

Mam dosc. Tez bym chciala sobie odebrac zycie ale nie wiem jak. Faceta nie kocham dziecko mnie wku..a i wykancza psychicznie. Co z tego ze pomaga. Niewiele bo wraca dopiero po 19 do domu. Mam dosc.聽

Coraz czesciej zastanwiiam sie nad ucieczka z tego kieratu

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Jestem kobieta
3 godziny temu, Go艣膰 Autorka napisa艂:

Dzieki za szybkie odpowedzi

Zdecydowalam sie na dziecko i zaluje. Czasami chve zeby mial jakis wypadek i w naturalny sposob problem z glowy.聽

Nie zycze mu zle kocham moje dziecko ale lepiej bylo by mi jak juz ktos napisal jako singielka. Bylam szczesliwa. Dzis koncze o 13 chyba gdzies pijde po pracy bo nie chce mi sie wracac do tego gnoja.

Sama sobie przeczysz. "Czasem chce 偶eby mia艂 wypadek" - "Nie 偶ycz臋 mu 藕le". "... Kocham moje dziecko "-" nie chce mi si臋 wraca膰 do tego gnoja" 馃槓. Kobieto nawet jak m贸j syn mnie bardzo zdenerwowa艂 (a nie denerwowal mnie napewno jako dwulatek cho膰 by艂y i bunty i histerie konkretne, te偶 jest bardzo 偶ywym dzieckiem ) nigdy tak o dziecku nie pomy艣la艂am! A jeste艣my sami. Czasami si臋 spotyka z ojcem lub je藕dzimy do rodziny,znajomych. Te偶 pracuje. Macierzy艅stwo jest fajne mo偶na nawet samodzielne pogodzi膰 偶e swoimi pasjami, praca(z tym 偶e tu si臋 trzeba dopasowa膰 do np. : przedszkola jak dziecko ma i noe zawsze to praca satysfakcjonuj膮ca ale mo偶liwo艣ci zarobkowej daje a im dziecko bardziej dorasta tym mo偶na bardziej sobie t膮 sfer臋 rozwin膮膰) . Bo im dziecko starsze tym wi臋cej samodzielne i np. :wycieczki rowerowe, pikniki, wyjazdy, rozmowy, wsp贸lne gotowanie no naprawd臋 wiele mo偶na z dzieckiem. Fajnie jest patrze膰 jak nabywa nowych umiej臋tno艣ci jak si臋 kszta艂tuje jako osoba. Co nie zmienia faktu 偶e czasem cz艂owiek pada 偶e zm臋czenia, dziecko marudzi 偶e chce nowa zabawk臋, czy urz膮dza histerie, lub biega po domu bez opami臋tania albo w z艂o艣ci czym艣 rzuci. Trzeba mu t艂umaczy膰 t艂umaczy膰. Masz m臋偶a niech mo偶e ogarnie syna wieczorem, po艂o偶y spa膰, zrobi kolacje 聽a Ty pod prysznic i odpoczynek?聽

S艂uchaj porozmawiaj z m臋偶em, mo偶e zmie艅 prace, id藕 do psychologa /psychiatry. Mo偶e dziadkowie, kto艣 Ci臋 odci膮偶y. Bo co艣 z艂ego si臋 z Tob膮 dzieje skoro masz takie my艣li.聽

Ty nie planowalas tej ci膮偶y a jak planowalas to chyba liczy艂as na macierzy艅stwo z reklamy czy 偶e dziecko to lalka? Bo mi si臋 to w g艂owie nie mie艣ci 馃檨. Musisz dziecku pomoc i sobie. Jak nie widzisz si臋 w roli matki mo偶e m膮偶 si臋 widzi w roli ojca.聽

Naprawde nigdy czas sp臋dzony z synem Ci臋 nie cieszy? Aktywno艣膰 na zewnatrz, rowery, spacery, zabawy w domu, zabawy kreatywne plastyczne wyglupianie si臋 ? Nic? Dzia艂aj bo bardzo niepokoj膮cy jest tw贸j post.聽

Udost臋pnij ten post

za rok p贸jdzie do przedszkola i b臋dziesz mia艂a chwil臋 spokoju ,wszystko si臋 u艂o偶y .Moja rada -zdecyduj si臋 na drugie dziecko ,b臋dziesz na L4 p贸藕niej na macierzy艅skim a p贸藕niej zrezygnuj z pracy bo b臋dziesz mia艂a 500 plus na dwoje dzieci, a na reszt臋 m膮偶 zarobi. Gdyby艣 nie pracowa艂a nie by艂aby艣 taka sfrustrowana.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Cos
3 minuty temu, Wola napisa艂:

za rok p贸jdzie do przedszkola i b臋dziesz mia艂a chwil臋 spokoju ,wszystko si臋 u艂o偶y .Moja rada -zdecyduj si臋 na drugie dziecko ,b臋dziesz na L4 p贸藕niej na macierzy艅skim a p贸藕niej zrezygnuj z pracy bo b臋dziesz mia艂a 500 plus na dwoje dzieci, a na reszt臋 m膮偶 zarobi.

Jak jej bardziej ni偶 praca przeszkadza dziecko. To po co drugie by to biedne dziecko mi艂o艣ci nie zaznalo? Najlepiej niech si臋 zrzeknie praw p艂aci alimenty a z m臋偶em si臋 rozwiedzie jak twierdzi 偶e nie kocha ani m臋偶a ani syna.聽

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 fgkjdfghdfklghdfklghkdf

A wiecie, z tym "jak wygl膮da macierzy艅stwo" to takie gadanie. Oczywi艣cie wiadomo, 偶e ca艂e 偶ycie si臋 zmieni, ale ja nie wiedzia艂am, 偶e mo偶e by膰 a偶 tak 藕le.

Kole偶anka nr 1 : k艂ad艂a c贸r臋 do 艂贸偶ka o 20 i po 10minutach wychodzi艂a z jej pokoiku, a dziecko spa艂o do 6 rano (na mm). W ci膮gu dnia dwie drzemki po godzince i og贸le pogodne dziecko, wi臋c mog艂a i posprz膮ta膰 i ugotowa膰.

Kole偶anka nr 2 : ju偶 nie taki anio艂ek ta jej c贸rcia, ale sprz膮tanie i gotowanie ogarnia艂a, ze spaniem by艂 problem, wi臋c ma艂a spa艂a z nimi przez p贸艂 roku, potem si臋 jako艣 ogarn臋艂a z 艂贸偶eczkiem. Jedyne co, to nadal kr贸tko 艣pi i w nocy si臋 budzi.

I teraz moje dziecko: kocham, przytulam, ca艂uj臋, m膮偶 te偶. Ma艂a ma 3 miesi膮ce i chce poznawa膰 艣wiat, ale przy cycku mamy, czyli moim, inaczej ryczy. Po艂o偶臋 na le偶aczek: 5 minut popatrzy, 5 minut marudzi i wyje. Po艂o偶臋 do 艂贸偶eczka pod karuzelk臋 - to samo. Mata, kocyk - to samo. Jak pisa艂am, nosi膰 nie mog臋, bo kr臋gos艂up. Dop贸ki m膮偶 nie wr贸ci艂 z pracy to w domu nie mia艂am NIC zrobionego, siedzia艂am jak kocmo艂uch, w pi偶amie, problem by艂 偶eby p贸j艣膰 siku zrobi膰. M膮偶 mi robi艂 kanapki jak rano szed艂 do pracy, do tego butelka wody i jako艣 sz艂o. Dlatego mam opiekunk臋.

I nie, w 偶yciu nie my艣la艂am, 偶e macierzy艅stwo to jest taki KOSZMAR, bo przed opiekunk膮 to by艂 KOSZMAR.聽 Sorry, jak nie mo偶esz normalnie zje艣膰 i wykona膰 podstawowych czynno艣ci fizjologicznych w toalecie, to jest koszmar. Jak kto艣 ma spokojne dziecko (patrz moja kole偶anka nr 1) albo takie kt贸re si臋 troch臋 sob膮 zajmie (kole偶anka nr2) to nie zrozumie i tyle.

Udost臋pnij ten post

Mam podobnie i w sumie to mnie to pociesza, 偶e nie tylko ja mam dosy膰 w艂asnego dziecka 馃槈 M贸j syn ma 1,5 roku. Widz臋 jednak, 偶e Ty masz gorzej, bo chcesz zostawi膰 w艂asne dziecko. Ja r贸wnie偶 nie nadaje si臋 do macierzy艅stwa, mam dosy膰 og贸lnie, ale Ty masz chocia偶 prac臋. Mo偶esz do niej wyj艣膰, wyrwa膰 si臋 z domu, a ja nie mam pracy. Straci艂am ja dwa miesi膮ce po urlopie macierzy艅skim i teraz nie mog臋 nic znale藕膰 w sensownych godzinach pracy. Nie mam w艂asnej kasy. Dzi艣 si臋 dowiedzia艂am, 偶e nie uda艂o mi si臋 dosta膰 na sta偶 do urz臋du miasta, a bardzo mi zale偶a艂o. Nie mam dla siebie ani z艂ot贸wki. M膮偶 nie zarabia zbyt du偶o, wszystko co zarobi idzie na 偶ycie codzienne, zw艂aszcza na dziecko. Nie nale偶y nam si臋 500+ ani nic. Ka偶dy dzie艅 to dla mnie wegetacja. Jak sobie pomy艣l臋 jak kiedy艣 偶y艂am, 偶e robi艂am co chcia艂am, mia艂am prac臋, od艂o偶one pieni膮dze itp itd to rycze膰 mi si臋 chce, 偶e zamiast i艣膰 do przodu to stoj臋 w miejscu. Chcieli艣my mie膰 dziecko, widzia艂am, 偶e to du偶a zmiana w 偶yciu, ale nie spodziewa艂am si臋, 偶e wi臋cej od tych dorbych jest gorszych dni.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Jestem kobieta
3 minuty temu, Go艣膰 fgkjdfghdfklghdfklghkdf napisa艂:

A wiecie, z tym "jak wygl膮da macierzy艅stwo" to takie gadanie. Oczywi艣cie wiadomo, 偶e ca艂e 偶ycie si臋 zmieni, ale ja nie wiedzia艂am, 偶e mo偶e by膰 a偶 tak 藕le.

Kole偶anka nr 1 : k艂ad艂a c贸r臋 do 艂贸偶ka o 20 i po 10minutach wychodzi艂a z jej pokoiku, a dziecko spa艂o do 6 rano (na mm). W ci膮gu dnia dwie drzemki po godzince i og贸le pogodne dziecko, wi臋c mog艂a i posprz膮ta膰 i ugotowa膰.

Kole偶anka nr 2 : ju偶 nie taki anio艂ek ta jej c贸rcia, ale sprz膮tanie i gotowanie ogarnia艂a, ze spaniem by艂 problem, wi臋c ma艂a spa艂a z nimi przez p贸艂 roku, potem si臋 jako艣 ogarn臋艂a z 艂贸偶eczkiem. Jedyne co, to nadal kr贸tko 艣pi i w nocy si臋 budzi.

I teraz moje dziecko: kocham, przytulam, ca艂uj臋, m膮偶 te偶. Ma艂a ma 3 miesi膮ce i chce poznawa膰 艣wiat, ale przy cycku mamy, czyli moim, inaczej ryczy. Po艂o偶臋 na le偶aczek: 5 minut popatrzy, 5 minut marudzi i wyje. Po艂o偶臋 do 艂贸偶eczka pod karuzelk臋 - to samo. Mata, kocyk - to samo. Jak pisa艂am, nosi膰 nie mog臋, bo kr臋gos艂up. Dop贸ki m膮偶 nie wr贸ci艂 z pracy to w domu nie mia艂am NIC zrobionego, siedzia艂am jak kocmo艂uch, w pi偶amie, problem by艂 偶eby p贸j艣膰 siku zrobi膰. M膮偶 mi robi艂 kanapki jak rano szed艂 do pracy, do tego butelka wody i jako艣 sz艂o. Dlatego mam opiekunk臋.

I nie, w 偶yciu nie my艣la艂am, 偶e macierzy艅stwo to jest taki KOSZMAR, bo przed opiekunk膮 to by艂 KOSZMAR.聽 Sorry, jak nie mo偶esz normalnie zje艣膰 i wykona膰 podstawowych czynno艣ci fizjologicznych w toalecie, to jest koszmar. Jak kto艣 ma spokojne dziecko (patrz moja kole偶anka nr 1) albo takie kt贸re si臋 troch臋 sob膮 zajmie (kole偶anka nr2) to nie zrozumie i tyle.

M贸j syn mia艂 ko艂ki na kt贸re nic nie pomaga艂o do 3m.z,wi臋c wiem jak to jest nie moc wyj艣膰 do toalety, ale bez przesady czasem spa艂 wi臋c nauczy艂am si臋 wszystko robi膰 szybko . Potraktowalam to jako etap przej艣ciowy poprostu i tak te偶 bylo. Dziecko to noe lalka decyduj膮c si臋 na noe trzeba bra膰 r贸偶ne rzeczy pod uwag臋. P贸藕niej by艂y i etapy spokojne i buntownicze. I stresy i rado艣ci. Po prostu bycie mama trzeba lubi膰 i kocha膰 dziecko tylko tyle i az tyle. Jak dla kogo艣 to udr臋ka to nic tego nie zmieni. I takie to t艂umaczenia bo inne dzieci to a moje tamto. Ka偶de jest inne macierzy艅stwo to ci膮gle wzloty i upadki. To zm臋czenie, strach o dziecko, czasem 艂zy. Ale te偶 rado艣膰, mi艂o艣膰, pi臋kne niepowtarzalne chwil臋. I sorry jakoe by to dziecko nie by艂o jakbym nie by艂a zm臋czona a bywa艂o i tak, 聽tak jak autorka o dziecku nawet nigdy nie pomy艣la艂am. Nigdy, a te偶 nie mia艂am pomocy.聽

Jeden poprostu ma wi臋ksze predyspozycje do rodzicielstwa inny mniejsze takie moje zdanie. Najgorzej jak kto艣 ma znikome a "zdarzy si臋" 聽dziecko.聽

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Wierny sobie

Wycienczenie organizmu bardzo niebezpieczne. Twoja psychika jest w bardzo z艂ym stadium.

Mozna nic nie zmienia膰 ale to prowadzi do na艂og贸w, samob贸jstwa zab贸jstwa ,ucieczki w samotno艣膰. Czyli autodekstrukcja .

Nie my艣l co si臋 stanie gdy zostawisz prace .Bo gdy si臋 znajdziesz w szpitalu to I tak b臋dziesz bez pracy.

Powiedz m臋偶owi 偶e wyje偶d偶asz na tydzie艅 to tak jakby艣 nagle musia艂a i艣膰 do szpitala ,przecie偶 nie umieralabys w domu,musia艂by zorganizowa膰 opiek臋 nad domem i dzieckiem.

To nie Ty masz si臋 tym zaj膮膰 tylko partner bo Ty jeste艣 chora.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 GOSC90

Autorko widze za mamy taki sam problem. Mam dwoje dzieci rok po roku 1,5 a drugie 2,5 siedze calymi dniami z nimi w domu i rzadko kiedy zajma sie soba. Calymi dniami biegaja, krzycza, robia wszystko co nie powinny. Ciagle tylko sprzatam zabawki i to co porozwalaja. Maz pracuje codziennie weekendy ma tylko wole, ale nawet jak jest w domu to troche mi pomaga, ale sa dni ze przynosi prace do domu i tez musi miec chwile spokoju, ale sie nie da. Cisza i spokoj jest dopiero po 19 kiedy dzieci ida spac, wtedy do mnie wraca zycie, moge chwile odpoczac. Czasem naprawde ma tez wszystkiego dosyc i mam ochote wyjsc i pobyc sama, ale nie mialam takiego pomyslu zeby ich zostawic na zawsze, bo bardzo ich kocham. Na pewno jak bys odeszla to bys szybko zatesknila i pozalowala swojej decyzji.聽

Ja nie mam nikogo, procz mamy ktora czasem przychodzi,聽zadnych kolezanek nigdzie nie wychodze nie pracuje nie mam kontaktu na codzien z ludzimi i bardzo mi tego brakuje takiego oderwania sie od tego wszystkiego. Czuje czasem ze juz nie dam rady dluzej tak zyc, ale kiedy dzieci przychodza tak same z siebie sie przytulic to cala zlosc mi mija. Bardzo chcialam miec dzieci i wcale nie zaluje. Mam nadzieje ze pojda do zlobka i przedszkola i wtedy ja odzyje i poczuje sie lepiej. Tobie Autorko zycze wytrwalosci i cierpliwosci. Zrob cos tylko dla siebie, poszukaj jakiejs pomocy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gosc K

Od razu na tydzie艅... i wystarczy艂by weekend odpoczynku i spokoju. I stwierdzenia "to po co decydowalas sie na dziecko?" - a kto wie jak to bedzie poki go nie ma?? kto moze wiedziec jakie to dziecko bedzie i w jaki sposob zareagujemy na takie zmiany w naszym zyciu?? Dobijajac do 30tki zdecydowalam sie na dziecko i w zyciu nie przypuszczalam, ze bede miec depresje poporodowa, mysli samobojcze czy chec rzucenia wszystkiego w cholere bo bylam tak zmeczona psychicznie i fizycznie. W nocy pobodki co 30min a przy dobrych wiatrach co godzine! I te wycie wieczne.... gdyby nie maz nie dalabym rady. W chwilach zalamania zwalnial sie z pracy by byc przy mnie. Pozniej wypracowalam system 2 godzin pod wieczor tylko dla siebie (tzw ide zaszalec do biedry, do jakiejs galerii po zakupy lub zwyczajnie polazic wsrod ludzi, czy ciacho z kolezanka) - pomoglo. Z czasem wszystko sie unormowalo. Mlody ma obecnie 3,5 roku i czasem umie sie zajac soba, czasem potrzebuje uwagi ale ogolnie to najwiekszy szogun, wszedzie go pelno, non stop na najwyzszych obrotach i tez trzeba go miec na oku. Ale da sie ogarnac, choc czasem mam serdecznie dosc jego mialczenia, wycia bo np on musi miec rekawiczki ubrane i mama tez a jak nie to jazda. Nauczylam sie konsekwencji i zaden ryk nie zmieni mojego zdania. Czasem warkne, czasem ponegocjiuje, czasem wysle do pokoju i moze wyjsc jak sie uspokoi. Chodzil do zlobka i chodzi do przedszkola wiec tez lzej. Piszac to siedze z 14dniowym drugim dzieckiem i choc tez przyklejony do mnie i ma swoje jazdy to jednak juz nie to nerwowe sfrustrowane nastawienie, nie ma tego cisnienia jak przy pierwszym. Przezylam dwa weekendy ogarniajac dwojke - da sie, choc jest ciezko. Obiad wtedy zamawiamy gdzies bo maz rozumie, ze moge nie miec sily lub czasu na gotowanie.

Pisze jako przyklad, ze mozna wyjsc z tego stanu a drugie juz nie musi oznaczac wiekszego kieratu. Mozna tez skorzystac z porad psychologa w tym trudnym okresie. I najwazniejsze - chwila dla siebie!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 beata

Ja si臋 tak czu艂am autorko. By艂am samotna matka i wytrzyma艂am do 4 roku 偶ycia syna. Potem odda艂am go do adopcji i do dzi艣 nie mam i nawet nie chce mie膰 z nim kontaktu bo tak go znienawidzilam. Min臋艂y 4 lata a ja od偶y艂am.聽

Udost臋pnij ten post