Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sosooia

do osób mieszkających w UK: czy boicie się co będzie po brexit?

Polecane posty

Gość sosooia

nie chodzi mi o to czy was nie "wyrzucą" z UK, o tego raczej nie trzeba się obawiać ale o to jak Brytyjczycy będą traktować Polaków? Jak gorszą kategorię ludzi?

Gość gość

raczej tak niestety, zresztą i teraz rdzenni Brytyjczycy tak nas traktują, nie demonstracyjnie oczywiście.

Gość Gość

Nie, w ogole nie

Gość gość

Nie rozumiem dlaczego mieliny  was traktować inaczej ? Na jakiej podstawie ?

Gość gość

Na postawie mocno u Anglików rozwiniętego poczucia wyższości. Ni mniej ni więcej z powodu tego poczucia wspólnotę opuszczają.

Gość gosc
1 minutę temu, Gość gość napisał:

Na postawie mocno u Anglików rozwiniętego poczucia wyższości. Ni mniej ni więcej z powodu tego poczucia wspólnotę opuszczają.

Zrobiles mi dzien :) Cudowne bzdury <3

Gość gość

Co oni zrobia bez Polaków i innych ? kto tam będzie pracował ?  .

Gość gość

ile wynosi najniższa pensja  w UK i co można za nia kupic?

Gość gość

i ile można po roku pracy przywieźć do Polski?

Gość gość

jakie zasiłki by mi przysługiwały gdybym przyjechała tam jako samotna matka z trzyletnią córeczką przed brexitem?

Gość gość

Ogólnie Brytyjczycy zawsze się wywyższali, szczególnie  osoby ze ściany wschodniej traktowali z wyższością i to po Brexicie się pogorszy jednak co ciekawe są bardzo ufni wobec obcokrajowców, nawet wobec Polaków czy Rumunów przez co łatwo jest tam kraść w sklepach czy domach prywatnych.

Gość Mors Ultima Ratio
29 minut temu, Gość gość napisał:

i ile można po roku pracy przywieźć do Polski?

O rany, ale pytanie. to ZALEZY OD ZAROBKOW  ale tez  OD MIASTA / MIASTECZKA W JAKIM MIESZKASZ  oraz OD TEGO ILE  WYDAJESZ, CZY JESZ BYLE CO CZY TEZ DOBRE JEDZENIE, CZY CHODZISZ DO KINA ITD.   :O

wybaczcie caps lock, no ale na to pytanie nie ma jednej jedynej odpowiedzi.

nie znam nikogo kto przyjechalby tu na rok I wrocil. nikogo. wszyscy zostaja. ale ja  nie znam tez nikogo, kto tu mieszka krocej niz 5-6 lat. my tu jestesmy  od  pazdziernika 2007. tu urodzilam dziecko, dokladnie w Szkocji bo mieszkamy od samego poczatku w Glasgow, dziecko ma 6 lat.

ktos - w sensie jedna osoba jak sie zaprze - to moze pewnie odlozyc w rok nawet £8,000-10,000 ale pewnie wypruwajac sobie zyly I jedzac byle go/wno. I po co?  parze BEZ DZIECKA  latwiej odlozyc niz singlowi.

my mamt dobrze platne prace, I mimo ze mamy dziecko I mieszkamy w trojke w duzym nie takim tanim mieszkaniu (na kredyt), to odkladamy chcac nie chca, co miesiac cos tam. ale zyjemy normalnie. nie ciulamy, jemy zdrowo, chodzimy do teatru kina na basen I restauracji, jezdizmy na wycieczki. nie wracamy do Polski .

Gość gosc

a dlaczego po brexicie ma sie cos zmienic? chce zauwazyc,ze brexit najbardziej dotknie ich samych,a jakby mieli gorzej traktowac polakow to juz dawno by to robili i nie trzeba im do tego wyjscia z UE. Poza tym w uk jest tyle mniejszosci narodowych,ze nie wiem dlaczego akurat polacy mieli by sie znalezc pod ostrzalem? co do osob wyzej,ktore sa gorzej traktowane przez brytyjczykow, to wspolczuje. Ja mieszkam w Szkocji juz 7 lat,moj maz 12 lat i nigdy nie czulismy sie dyskryminowani czy traktowani gorzej.Niestety,co zlego tutaj przezylismy to dzieki rodakom i ludzkiej zawisci.

Gość Bimba

Co będzie?

Skoro będzie twardy brexit i nie ma żadnych podpisanych umów z krajami unijnymi dotyczących praw obywateli z unii Wielka Brytania zastosuje do tych ludzi te same przepisy jakie stosuje do osób z krajów z poza unii.

Kto opłacał nieprzerwanie składki przez ostatnie pięć lat lub wiecej i jest w stanie udowodnić że nieprzerwanie mieszka w UK będzie mógł zostać i starać się o "status osiedlonego" i będzie mógł nadal pobierać zasiłki jeśli je pobierał.

Co do osób które wymaganego stażu nie mają nie mam pojęcia - zapewne kto pracuje zostanie, a kto żyje z zasiłków będzie musiał wrócić do Polski.

Mieszkam w UK 12 lat, pracuję z Anglikami i nigdy nie zdarzyło się żeby mnie ktoś ponizal, obrażał czy dawał do zrozumienia że jestem gorsza.

Co ciekawe, kiedy mieszkałam w Polsce i w szkole i w pracy poniżanie ludzi było na porządku dziennym!

Gość Mors Ultima Ratio

Nie, nie boje sie. mieszkam w Szkocji, nikt mnie tu nigdy nie potraktowal zle. mam dobra prace, pode mna jest kilkoro ludzi ktorymi pomagam zarzadzac w firmie (praca umyslowa), nie jest to wcale tak ze Polacy wykonuja tlyko I wylacznie prace fizyczne. to nieprawda. choc wielu jest takich to fakt.

nie boje sie zlego traktowania,  bo szkoci sa inni niz Anglicy

ale ceny pewnie pojda w gore I chociaz my dobrze zarabiamy, to nie usmiecha mi sie przeplacac za np jedzenie. sie okaze.

Gość gość

Moja ciocia jest w Szkocji i nie czuje sie źle traktowana . 

Gość gość
9 minut temu, Gość Mors Ultima Ratio napisał:

O rany, ale pytanie. to ZALEZY OD ZAROBKOW  ale tez  OD MIASTA / MIASTECZKA W JAKIM MIESZKASZ  oraz OD TEGO ILE  WYDAJESZ, CZY JESZ BYLE CO CZY TEZ DOBRE JEDZENIE, CZY CHODZISZ DO KINA ITD.   :O

wybaczcie caps lock, no ale na to pytanie nie ma jednej jedynej odpowiedzi.

nie znam nikogo kto przyjechalby tu na rok I wrocil. nikogo. wszyscy zostaja. ale ja  nie znam tez nikogo, kto tu mieszka krocej niz 5-6 lat. my tu jestesmy  od  pazdziernika 2007. tu urodzilam dziecko, dokladnie w Szkocji bo mieszkamy od samego poczatku w Glasgow, dziecko ma 6 lat.

ktos - w sensie jedna osoba jak sie zaprze - to moze pewnie odlozyc w rok nawet £8,000-10,000 ale pewnie wypruwajac sobie zyly I jedzac byle go/wno. I po co?  parze BEZ DZIECKA  latwiej odlozyc niz singlowi.

my mamt dobrze platne prace, I mimo ze mamy dziecko I mieszkamy w trojke w duzym nie takim tanim mieszkaniu (na kredyt), to odkladamy chcac nie chca, co miesiac cos tam. ale zyjemy normalnie. nie ciulamy, jemy zdrowo, chodzimy do teatru kina na basen I restauracji, jezdizmy na wycieczki. nie wracamy do Polski .

zastanawiam się właśnie czy nie wysłać na rok męża do pracy w rzeźni pod Cardiff.

przy założeniu, że nie wychodziłby z mieszkania poza siłownią i brałby nadgodziny oczywiście w pracy, nie piłby alkoholu i dużo brałby suchego prowiantu z Polski to ile mógłby odłożyć?

bardzo proszę o odpowiedzi.

Gość ty leniwa babo
1 minutę temu, Gość gość napisał:

zastanawiam się właśnie czy nie wysłać na rok męża do pracy w rzeźni pod Cardiff.

przy założeniu, że nie wychodziłby z mieszkania poza siłownią i brałby nadgodziny oczywiście w pracy, nie piłby alkoholu i dużo brałby suchego prowiantu z Polski to ile mógłby odłożyć?

bardzo proszę o odpowiedzi.

sama wez sie do roboty a nie maz ma brac nadgodizny I nawet piwa nie wypic czasem I nawet nie pojsc do kina!!!!!!!!!!!

Gość gość

jak tak Polaków szykanują na Wyspach Brytyjskich mogą śmiało wracać do Polski. Roboty na zmywakach, taśmach montażowych, na uberze i na budowach czeka sporo na nich, jak widać po Ukraińcach można za te stawki w Polsce spokojnie wyżyć

Gość gość
1 minutę temu, Gość ty leniwa babo napisał:

sama wez sie do roboty a nie maz ma brac nadgodizny I nawet piwa nie wypic czasem I nawet nie pojsc do kina!!!!!!!!!!!

a skąd wniosek, że nie pracuje?

ja proszę tylko i wyłącznie o fachowe porady co do oszczędności, które można poczynić w przeciągu roku pracy na Wyspach a nie prób meblowania mojego życia.

Gość gość
2 minuty temu, Gość gość napisał:

jak tak Polaków szykanują na Wyspach Brytyjskich mogą śmiało wracać do Polski. Roboty na zmywakach, taśmach montażowych, na uberze i na budowach czeka sporo na nich, jak widać po Ukraińcach można za te stawki w Polsce spokojnie wyżyć

Dokładnie, teraz ok. milion Ukraińców wyjedzie na Zachód to i ich ręce przyzwyczajone do powtarzalnej pracy będą cenne.

Gość Mors Ultima Ratio
6 minut temu, Gość gość napisał:

Dokładnie, teraz ok. milion Ukraińców wyjedzie na Zachód to i ich ręce przyzwyczajone do powtarzalnej pracy będą cenne.

to ciekawe bo ponad polowa POlakow jakich ja zna, to w UK ma dobre prace ktore ich spelniaja, ktore lubia itd i wcale wracac nie zamierzaja, a do Polski coraz rzadziej  lataja. w tym ja.  mam dobra prace w Glasgow, maz tak samo, tu jest nasz dom. w Polsce? nawet jakby mi mieli dac nawet 6,000 zlotych netto  na miesiac (to nie jest duza pensja moim zdaniem) za prace 35 godzin w tygodniu, to nie wracam. bo polska mentalnosc i wscibstwo jest okropne. i zazdrosc .ACH TA POLSKA  ZAZDROSC.

Gość gość
4 minuty temu, Gość Mors Ultima Ratio napisał:

to ciekawe bo ponad polowa POlakow jakich ja zna, to w UK ma dobre prace ktore ich spelniaja, ktore lubia itd i wcale wracac nie zamierzaja, a do Polski coraz rzadziej  lataja. w tym ja.  mam dobra prace w Glasgow, maz tak samo, tu jest nasz dom. w Polsce? nawet jakby mi mieli dac nawet 6,000 zlotych netto  na miesiac (to nie jest duza pensja moim zdaniem) za prace 35 godzin w tygodniu, to nie wracam. bo polska mentalnosc i wscibstwo jest okropne. i zazdrosc .ACH TA POLSKA  ZAZDROSC.

Też znam takowych, którzy stosują syndrom wyparcia i twierdzą, że "kariera" im się rozwija. A co robią? Jedna przyjmuje papierki w banku, kolejny coś tam dłubie na koparce, jeden ma firmę budowlaną a nocami jeszcze musi stać na bramkach, kolejna kierowniczka burger kinga. Nawet kredytu na mieszkanie nie mogą dostać po kilku latach nieprzerwanej pracy.

Dla mnie 6 tys netto to też nie jest dużo, ale Polacy na Wyspach wiele więcej nie zarabiają przy swej pracy odtwórczej robocie. Jeszcze Pakole i Hindusi się z nich śmieją, że wykonują robotę, do której im wstyd jako trzecioświatowcom w ogóle zajrzeć.

Gość Mors Ultima Ratio
2 godziny temu, Gość gość napisał:

Też znam takowych, którzy stosują syndrom wyparcia i twierdzą, że "kariera" im się rozwija. A co robią? Jedna przyjmuje papierki w banku, kolejny coś tam dłubie na koparce, jeden ma firmę budowlaną a nocami jeszcze musi stać na bramkach, kolejna kierowniczka burger kinga. Nawet kredytu na mieszkanie nie mogą dostać po kilku latach nieprzerwanej pracy.

Dla mnie 6 tys netto to też nie jest dużo, ale Polacy na Wyspach wiele więcej nie zarabiają przy swej pracy odtwórczej robocie. Jeszcze Pakole i Hindusi się z nich śmieją, że wykonują robotę, do której im wstyd jako trzecioświatowcom w ogóle zajrzeć.

Wiesz ja akurat mialam na mysli takich Polakow jak np:  programista - kolega meza, zarabia ok £2,700 netto /miesiac, to znakomita pensja bo  nie w Londynie!

zastepca manadzera dzialu 'refunds' w  banku; nie wiem ile zarabia ale ja tam pracowalam 2 lata temu i wiem jakie, oprocz pensji, mieli dodatki... faaajne

3x fotografowie slubni i nie tylko (2 kobiety 2 mezczyzna - jendo z tych trojga zarabia srednio £3,500 netto miesiecznie);

architekt światła (kobieta, świezo po 30stce, tu w UK studiowala jednoczesnie będąc kelnerką i barmanką a teraz poszę jaka praca)

Gość Mors Ultima Ratio

jak ktos nie rozumie ile naprawde oznaczaja takie zarobki - srednia krajowa w UK netto, na miesiac, to okolo 1900 funtow. poza Londyem jest to dobra pensja. a pensja 2,500 i wyzsza, netto, poza Londynem jest ZNAKOMITA.

Gość Mors Ultima Ratio

mialo byc 2 kobiety 1 mezczyzna

Gość olala
3 godziny temu, Gość gość napisał:

jakie zasiłki by mi przysługiwały gdybym przyjechała tam jako samotna matka z trzyletnią córeczką przed brexitem?

Zyje w Uk 10 lat i w zyciu nie bralam benefitow a ty od razu na pieniadze liczysz. Powiedz mi z jakiego tytu;lu ktos ma ci te pieniadze dac ?? Patologia przyjezdza do Anglii i pozniej sie dziwia, ze Polakow nie lubia. Zostan w Polsce i popros Kaczke o plus pincet 

Gość gość
2 godziny temu, Gość Mors Ultima Ratio napisał:

Żałuję, że wrociłam ale dla mnie już po prostu za późno na emigrację...klimat super, ludzie ok., mieszkaliśmy w fajnym miejscu, w planach była Szkocja... Bez tej polskiej piekielnej mieszanki zawiści i pogardy.

Gość AryaStark
14 minut temu, Gość olala napisał:

Zyje w Uk 10 lat i w zyciu nie bralam benefitow a ty od razu na pieniadze liczysz. Powiedz mi z jakiego tytu;lu ktos ma ci te pieniadze dac ?? Patologia przyjezdza do Anglii i pozniej sie dziwia, ze Polakow nie lubia. Zostan w Polsce i popros Kaczke o plus pincet 

dokladnie ;)

Gość kindzia
2 godziny temu, Gość gość napisał:

No poczulas sie chyba lepiej 🙂 Uwazasz, ze bycie kierownikiem Burger Kinga jest jak pierdniecie ? Kierowanie 30 osobowa grupa w jezyku uangielskim jest dla ciebie pryszczem z keczupem 🙂 a taka pani co przezuca papierki w banku dostala prace za piekne oczy ?? Trzeba przejsc szereg rozmow kwlifikacyjnych, miec predyspozycje i  bardzo dobry jezyk...ale ty dalej bedziesz uwazac, ze to jest gowniane zajecie:) Oswiece cie w polsce kazdy burak moze pracowac w urzedzie i ta praca niestety jest dla opoznionych bo z reguly takie panie nie umieja nawet porzadne pisac na klawiaturze, wyslowic tez sie czasami nie potrafia w jezyku polskim. Moze jakbys zwiedzila kilka krajow to moze bys miala inne spostrzeżenie na prace za granica:)btw nikt sie nie smieje z Polakow zwlaszcza Hindusi ktorzy maja swoje male biznesy rodzinne i nie obchodza ich inne nacje !!