Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Elka90

Przedłużenie umowy a ciąża

Polecane posty

Gość Elka90

Cześć dziewczyny, mam taką sprawę. Planujemy z mężem dziecko, ja mam umowę o pracę na czas określony do końca 2019, czy jak zajde w ciążę przed końcem umowy to muszę dostać kolejna umowę na stałe czy przedłużą mi tylko do dnia porodu? 

Z góry dzięki 🙂

Gość Goosc

Przedłuża tylko do dnia porodu, nie dostaniesz macierzyńskiego od pracodawcy od 2020 roku tylko z UP - 1 tys zł przez rok. 

Gość gość2

Ale jest haczyk - aby przedłużyli Ci umowę do dnia porodu, w chwili wygasania aktualnej umowy musisz być co najmniej w trzecim miesiącu. Jeśli ciąża jest "młodsza" pracodawca nie ma takiego obowiązku. Aby otrzymać przedłużenie umowy, przed jej końcem musisz donieść zaświadczenie o przewidywanym terminie porodu i do tego dnia masz przedłużoną umowę. Potem do pracodawcy z aktem urodzenia dziecka i na taką datę masz poprawione zakończenie umowy i pozostałe świadczenia przechodzą do wypłacania przez ZUS

Gość Gramofon
7 minut temu, Gość gość2 napisał:

Ale jest haczyk - aby przedłużyli Ci umowę do dnia porodu, w chwili wygasania aktualnej umowy musisz być co najmniej w trzecim miesiącu. Jeśli ciąża jest "młodsza" pracodawca nie ma takiego obowiązku. Aby otrzymać przedłużenie umowy, przed jej końcem musisz donieść zaświadczenie o przewidywanym terminie porodu i do tego dnia masz przedłużoną umowę. Potem do pracodawcy z aktem urodzenia dziecka i na taką datę masz poprawione zakończenie umowy i pozostałe świadczenia przechodzą do wypłacania przez ZUS

to się tyczy tylko umów na okres próbny, jezeli kobieta ma druga (pierwsza na okres próbny)  , albo trzecią umowe , to nie może jej zwolnić, a zajsc w ciaze moze nawet w okresie wypowiedzenia, albo teoretycznie na dzien przed koncem umowy i po stwierdzeniu ciazy, przedstawia zaswiadczenie , a pracodawca musi ja przywrócić na stanowisko.

Warto rozwazyc czy nie lepiej odczekać jeszcze rok bo trzecia umowa musi być na stałe (+ jedna na okres próbny)

Gość xxws
50 minut temu, Gość Gramofon napisał:

to się tyczy tylko umów na okres próbny, jezeli kobieta ma druga (pierwsza na okres próbny)  , albo trzecią umowe , to nie może jej zwolnić, a zajsc w ciaze moze nawet w okresie wypowiedzenia, albo teoretycznie na dzien przed koncem umowy i po stwierdzeniu ciazy, przedstawia zaswiadczenie , a pracodawca musi ja przywrócić na stanowisko.

Nie to chodzi również o umowę na czas określony a nie tylko o okres próbny.

Art 177 §  3. Kodeksu pracy: "Umowa o pracę zawarta na czas określony albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu."

Gość Gość

Przedłuża Ci umowę do czasu porodu, poyem dostaniesz zasiłek macierzyński,  ale nie 1000  a średnią z twoich ostatnich 12mies. Zdarza się,  że firmy same przedłużają umowy na macierzyńskim.  Miałam tak 2 razy, raz korpo, a raz urząd. 

Gość ofka

Ktoś tam wyżej pofantazjował, " zajsc w ciaze moze nawet w okresie wypowiedzenia, albo teoretycznie na dzien przed koncem umowy i po stwierdzeniu ciazy, przedstawia zaswiadczenie , a pracodawca musi ja przywrócić na stanowisko". Albo nie widzi różnicy między zwolnieniem (rozwiązaniem umowy), a jej wygaśnięciem. Umowy na czas określony nikt nie "rozwiązuje" po tym czasie, po prostu kończy się, i jeśli kobieta jest wtedy przed upływem 3. mca ciąży, nie ma obowiązku jej przedłużać. Jedyne przed czym jest chroniona od 1. dnia ciąży, to właśnie zwolnienie, czyli rozwiązanie umowy zanim ona dobiegnie końca.

Jeżeli umowa kończy się po upływie 3 mca, musi być przedłużona do dnia porodu. Po tym terminie automatycznie wygada, i kobieta nie ma prawa do urlopu macierzyńskiego (a co za tym idzie, również wychowawczego), przestaje być pracownikiem, natomiast jako ubezpieczona w dniu porodu- ma prawo do zasiłku macierzyńskiego który wypłaca ZUS. 

Tak więc, autorko, jeśli zajdziesz w ciążę przed październikiem, to umowa będzie musiała być przedłużona do dnia porodu (nie będą zawierali nowej, tylko tą obecną przedłużą).