Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość Ola

Polacy nie mają smaku i gustu kulinarnego

Polecane posty

Gość Ola

Zgadzacie się? W Polskich domach na obiad je się zupy albo rosol co niedzielę. Zawsze się zastanawiałam czemu ludzie tak lubią wywar z warzyw i tłuszczu. Maskara. 

Schabowe kotlety sosy zawiesiste i kluski. Polska kuchnia jest ohydna tłusta a po polskim obiedzie u mamy 3dni mi się odbija i mam zgage.. A kto twierdzi inaczej chyba nie jadł nic naprawdę dobrego. Taka np kuchnia azjatycka czy indyjska. Niewyobrażalne połączenia smaków wręcz. 

Przyprawy. Dużo warzyw a mało mięsa a jednak wszystko bardzo pożywne syte i przede wszystkim zdrowe. W dodatku pięknie to wygląda a nie jak mielony  z tluczonymi ziemniakami. 

Jak jest u Was? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gość
4 minuty temu, Gość Ola napisał:

Zgadzacie się? W Polskich domach na obiad je się zupy albo rosol co niedzielę. Zawsze się zastanawiałam czemu ludzie tak lubią wywar z warzyw i tłuszczu. Maskara. 

Schabowe kotlety sosy zawiesiste i kluski. Polska kuchnia jest ohydna tłusta a po polskim obiedzie u mamy 3dni mi się odbija i mam zgage.. A kto twierdzi inaczej chyba nie jadł nic naprawdę dobrego. Taka np kuchnia azjatycka czy indyjska. Niewyobrażalne połączenia smaków wręcz. 

Przyprawy. Dużo warzyw a mało mięsa a jednak wszystko bardzo pożywne syte i przede wszystkim zdrowe. W dodatku pięknie to wygląda a nie jak mielony  z tluczonymi ziemniakami. 

Jak jest u Was? 

Oj kuchnia indyjska bywa naprwdę tłusta. I smażeniny w niej też nie brakuje :-) Takie samosy smażone na głębokim tłuszczu np.

W azjatyckiej zresztą też. Uwielbiane przez Japończyków tempury chociażby czy rameny.

Taki Ramen czy zupa Pho to też taki rosół.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość

do tego doprowadziły lata komuny... poczytaj stare książki kucharskie, jeszcze w XIX wieku jadało się zupełnie inaczej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gość
1 minutę temu, Gość Gość napisał:

Oj kuchnia indyjska bywa naprwdę tłusta. I smażeniny w niej też nie brakuje :-) Takie samosy smażone na głębokim tłuszczu np.

W azjatyckiej zresztą też. Uwielbiane przez Japończyków tempury chociażby czy rameny.

Taki Ramen czy zupa Pho to też taki rosół.

 

I ryż do wszystkiego. Na śniadanie ryż, na obiad ryż i na kolację ryż.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gość

A co złego jest w zupach? W kuchni azjatyckiej też jest dużo zup. Azjatyckie zupy ci nie przeszkadzają? A co mega zawiesitymi sosami indyjskimi? Taki butter chicken przykładowo?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Guru
3 minuty temu, Gość Gość napisał:

Oj kuchnia indyjska bywa naprwdę tłusta. I smażeniny w niej też nie brakuje 🙂 Takie samosy smażone na głębokim tłuszczu np.

W azjatyckiej zresztą też. Uwielbiane przez Japończyków tempury chociażby czy rameny.

Taki Ramen czy zupa Pho to też taki rosół.

 

Albo dodawany do wszystkiego glutaminian. Mmm samo zdrowie 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gosc

 a u nas jest inaczej. Ale powiedz jak polacy maja odzywiac sie zdrowo, inaczej  jesli puszka mleka kokosowego kosztuje minimum 7 zl, lepsze przyprawy tez dostepne w wiekszych marketach, ludzie nie maja gdzie sprobowac np curry,a starsze pokolenie wyrosło na pierogach i za uja pana przyzwyczajen nie zmieni? My jestesmy pokoleniem ,ktore powoli zmienia nawyki zywieniowe i wprowadza nowe smaki,bo czesto wyjezdzamy z kraju lub mieszkamy za granica i probujemy nowosci. A ludzie mieszkajacy w polsce glownie gotuja po polsku: schabowy,kapusta, smalec, panierka,cebula i td

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gosc
17 minut temu, Gość Lukrecja napisał:

A owoce morza to dopiero rarytas.

a powiedz ile w polsce kosztuje łosos na obiad dla 4 osobowej rodziny? lub DOBRY stek. Wszystko to tylko kwestia pieniedzy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kolacja

sycące, nie syte.

A mnie polska kuchnia smakuje, zwłaszcza ten schabowy z ziemniaczkami, hmmmh, pychotka. Albo pierogi. Wcale nie musi być tłusto, - może po prostu twoja mama gotuje tłusto, a ty to na wszystkich Polakow rozciągasz 😄 

owoce morze - bleee 😜

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kolacja

sycące, nie syte.

A mnie polska kuchnia smakuje, zwłaszcza ten schabowy z ziemniaczkami, hmmmh, pychotka. Albo pierogi. Wcale nie musi być tłusto, - może po prostu twoja mama gotuje tłusto, a ty to na wszystkich Polakow rozciągasz 😄 

owoce morze - bleee 😜

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kolacja

sycące, nie syte.

A mnie polska kuchnia smakuje, zwłaszcza ten schabowy z ziemniaczkami, hmmmh, pychotka. Albo pierogi. Wcale nie musi być tłusto, - może po prostu twoja mama gotuje tłusto, a ty to na wszystkich Polakow rozciągasz 😄 

owoce morze - bleee 😜

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość odp

Autorko, jesteś zwyczajnie głupia i strasznie ograniczona. Niestety słabo znasz kuchnię innych regionów świata, a tym bardziej co się jada u nich w domu. Kuchnia polska jest jedną z najbardziej bogatych, zróżnicowanych i skomplikowanych kuchni świata. Ale to nie oznacza, że te wszystkie dania będą przygotowane w domach. Tak samo w innych kuchniach, my i tak jesteśmy narodem, gdzie naprawdę sporo się gotuje. Uważasz, że Francuzi czy Hiszpanie dużo gotują? hahaha, naprawdę mało widziałaś.

Co do polskich domów, może w twoim ograniczonym otoczeniu codziennie jedzą to samo, bo ja mam całkowicie inne zdanie. Indyjska kuchnia dobra???? hahaha, owszem ta, która widoczna jest w telewizji, byłaś kiedyś u obiedzie u osoby z tamtego kręgu kulturowego? 

To, że twoja mama kiepsko i tłusto gotuje, to nie oznacza, że inni też są jak jedna wielka pomyłka... Mamy swoje produkty z naszego kręgu, te regionalne, buraki, marchewka, seler, por, kasza jaglana, groch, kapusta. I z tego naprawdę da się wyczarować super dania. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gość
26 minut temu, Gość gosc napisał:

 a u nas jest inaczej. Ale powiedz jak polacy maja odzywiac sie zdrowo, inaczej  jesli puszka mleka kokosowego kosztuje minimum 7 zl, lepsze przyprawy tez dostepne w wiekszych marketach, ludzie nie maja gdzie sprobowac np curry,a starsze pokolenie wyrosło na pierogach i za uja pana przyzwyczajen nie zmieni? My jestesmy pokoleniem ,ktore powoli zmienia nawyki zywieniowe i wprowadza nowe smaki,bo czesto wyjezdzamy z kraju lub mieszkamy za granica i probujemy nowosci. A ludzie mieszkajacy w polsce glownie gotuja po polsku: schabowy,kapusta, smalec, panierka,cebula i td

A od kiedy mleko kokosowe jest zdrowe?

I zdrowe odżywianie wcale nie jest drogie.Warzywa, stączki, kasze to są tanie produkty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gość
26 minut temu, Gość gosc napisał:

a powiedz ile w polsce kosztuje łosos na obiad dla 4 osobowej rodziny? lub DOBRY stek. Wszystko to tylko kwestia pieniedzy

To nawet nie kwestia pieniędzy.W Polsce nie dostaniesz naprawdę dobrych i świeżych owoców morza. Owoce morza kupowane w Polsce smakują zupełnie inaczej niż te kupowane chociażby w Japonii.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gość

Zupy sa swietne i w Polsce w uzyciu sa chyab setki przepisow na nie.  Salatki rowniez.  Moje ulubione zupy to rosol, barszcz, barszcz ukrainski, krupnik, fasolowa, kapusniak, kalafiorowa, brokulowa, grzybowa i inne wlacznie z zupami z innyc rejonow swiata, ale te polskie sa najlepsze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gość
12 minut temu, Gość odp napisał:

Autorko, jesteś zwyczajnie głupia i strasznie ograniczona. Niestety słabo znasz kuchnię innych regionów świata, a tym bardziej co się jada u nich w domu. Kuchnia polska jest jedną z najbardziej bogatych, zróżnicowanych i skomplikowanych kuchni świata. Ale to nie oznacza, że te wszystkie dania będą przygotowane w domach. Tak samo w innych kuchniach, my i tak jesteśmy narodem, gdzie naprawdę sporo się gotuje. Uważasz, że Francuzi czy Hiszpanie dużo gotują? hahaha, naprawdę mało widziałaś.

Co do polskich domów, może w twoim ograniczonym otoczeniu codziennie jedzą to samo, bo ja mam całkowicie inne zdanie. Indyjska kuchnia dobra???? hahaha, owszem ta, która widoczna jest w telewizji, byłaś kiedyś u obiedzie u osoby z tamtego kręgu kulturowego? 

To, że twoja mama kiepsko i tłusto gotuje, to nie oznacza, że inni też są jak jedna wielka pomyłka... Mamy swoje produkty z naszego kręgu, te regionalne, buraki, marchewka, seler, por, kasza jaglana, groch, kapusta. I z tego naprawdę da się wyczarować super dania. 

100% racji. Polska kuchnia wcale nie jest gorsza niż kuchnie z innych zakątków świata. Wszystko zależy od tego kto jak gotuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ola
14 minut temu, Gość odp napisał:

Autorko, jesteś zwyczajnie głupia i strasznie ograniczona. Niestety słabo znasz kuchnię innych regionów świata, a tym bardziej co się jada u nich w domu. Kuchnia polska jest jedną z najbardziej bogatych, zróżnicowanych i skomplikowanych kuchni świata. Ale to nie oznacza, że te wszystkie dania będą przygotowane w domach. Tak samo w innych kuchniach, my i tak jesteśmy narodem, gdzie naprawdę sporo się gotuje. Uważasz, że Francuzi czy Hiszpanie dużo gotują? hahaha, naprawdę mało widziałaś.

Co do polskich domów, może w twoim ograniczonym otoczeniu codziennie jedzą to samo, bo ja mam całkowicie inne zdanie. Indyjska kuchnia dobra???? hahaha, owszem ta, która widoczna jest w telewizji, byłaś kiedyś u obiedzie u osoby z tamtego kręgu kulturowego? 

To, że twoja mama kiepsko i tłusto gotuje, to nie oznacza, że inni też są jak jedna wielka pomyłka... Mamy swoje produkty z naszego kręgu, te regionalne, buraki, marchewka, seler, por, kasza jaglana, groch, kapusta. I z tego naprawdę da się wyczarować super dania. 

Widzę że chyba jakieś niepowodzonka w życiu osobistym bo chyba się wyzyles. Współczuję ale bierz na wstrzymanie bo nie masz przed sobą matki własnej.

Moja mama wlasnie gotuje domowo i właśnie nie tlusto a i tak mam zgage przez 3dni po jej obiedzie. Haha ciekawe co można wyczarować z kaszy jaglanej czy merchewki? Weź mnie nie rozsmieszaj. 

Akurat nie napisałam że włoska czy hiszpańska kuchnia jest lepsza bo akurat tam tak samo kiepsko gotują jak w Polsce. 

Ale wschodnia już jest przepyszna. Takich przypraw jak oni mają nawet Polacy nie znają więc o czym my mówimy. Schabowy ziemniaki cebula to są podstawy kuchni polskiej. Okropnosc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gosc

Polska kuchnia jak wszystkie inne jest regionalna.  Gotuje sie z produktow dostepnych w okolicy, globalna gospodarka jest u nas obecna dopiero od okolo 30 lat po upadku komunizmu.  Kazdy region  ma swoje smaki i jak do Polski przyjezdzaja cudzoziemcy to sie zajadaja i uwazaja, ze polska kuchnia jest swietna tak jak ty jak jestes za granicami.  Cos innego, nowego wydaje sie fajne dlatego, ze jest nowe i inne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
29 minut temu, Gość gosc napisał:

 a u nas jest inaczej. Ale powiedz jak polacy maja odzywiac sie zdrowo, inaczej  jesli puszka mleka kokosowego kosztuje minimum 7 zl, lepsze przyprawy tez dostepne w wiekszych marketach, ludzie nie maja gdzie sprobowac np curry,a starsze pokolenie wyrosło na pierogach i za uja pana przyzwyczajen nie zmieni? My jestesmy pokoleniem ,ktore powoli zmienia nawyki zywieniowe i wprowadza nowe smaki,bo czesto wyjezdzamy z kraju lub mieszkamy za granica i probujemy nowosci. A ludzie mieszkajacy w polsce glownie gotuja po polsku: schabowy,kapusta, smalec, panierka,cebula i td

Daj spokój, Polacy to są pionierzy nowoczesności. W głupiej Biedrze ogromy wybór kasz, zawsze dostępy szpinak i jarmuż, świeże soki,  kefiry, chleby żytnie - mieszkam za granicą, u mnie takie bajery tylko w eko sklepach za ogromnie pieniądze. Niby panuje trend eko ale on jest oparty na tradycyjnych produktach, czyli w sklepie kupię eko mąkę czy masło, a nie na wprowadzaniu nowych produktów jak w Polsce.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Myślta

Autorka sprząta kondomy w jukejskich hotelach i parę razy zjadła tejkełeja od hindusa, a teraz szpanuje jaka to ona światowa. Mój mąż był asystentem szefa kuchni w tajskiej restauracji w Anglii właśnie. Właściciele pochodzą z Tajlandii. Tak, w karcie były również tłuste dania z tłustą kaczką ze skórą na przykład.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gosc
2 minuty temu, Gość Ola napisał:

Widzę że chyba jakieś niepowodzonka w życiu osobistym bo chyba się wyzyles. Współczuję ale bierz na wstrzymanie bo nie masz przed sobą matki własnej.

Moja mama wlasnie gotuje domowo i właśnie nie tlusto a i tak mam zgage przez 3dni po jej obiedzie. Haha ciekawe co można wyczarować z kaszy jaglanej czy merchewki? Weź mnie nie rozsmieszaj. 

Akurat nie napisałam że włoska czy hiszpańska kuchnia jest lepsza bo akurat tam tak samo kiepsko gotują jak w Polsce. 

Ale wschodnia już jest przepyszna. Takich przypraw jak oni mają nawet Polacy nie znają więc o czym my mówimy. Schabowy ziemniaki cebula to są podstawy kuchni polskiej. Okropnosc

Tak Polacy nie maja taki przypraw poniewaz one tutaj nie rosna.  Moze zapoznaj sie z geografia kobieto.  NAsze ciala od tysiecy lat sa przystosowane do naszego klimatu i roslin, ktore tutaj rosna i dla nas jest to dobre.  Polacy moga pic mleka przez cale zycie, a w innychh miejscach jest wiele osob, ktore go nie toleruje po zakonczeniu dziecinstwa- regionale roznice....Mnie jak czuje hinduska kuchnie to mdli.  

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gosc
2 minuty temu, Gość Ola napisał:

Widzę że chyba jakieś niepowodzonka w życiu osobistym bo chyba się wyzyles. Współczuję ale bierz na wstrzymanie bo nie masz przed sobą matki własnej.

Moja mama wlasnie gotuje domowo i właśnie nie tlusto a i tak mam zgage przez 3dni po jej obiedzie. Haha ciekawe co można wyczarować z kaszy jaglanej czy merchewki? Weź mnie nie rozsmieszaj. 

Akurat nie napisałam że włoska czy hiszpańska kuchnia jest lepsza bo akurat tam tak samo kiepsko gotują jak w Polsce. 

Ale wschodnia już jest przepyszna. Takich przypraw jak oni mają nawet Polacy nie znają więc o czym my mówimy. Schabowy ziemniaki cebula to są podstawy kuchni polskiej. Okropnosc

Tak Polacy nie maja taki przypraw poniewaz one tutaj nie rosna.  Moze zapoznaj sie z geografia kobieto.  NAsze ciala od tysiecy lat sa przystosowane do naszego klimatu i roslin, ktore tutaj rosna i dla nas jest to dobre.  Polacy moga pic mleka przez cale zycie, a w innychh miejscach jest wiele osob, ktore go nie toleruje po zakonczeniu dziecinstwa- regionale roznice....Mnie jak czuje hinduska kuchnie to mdli.  

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

U mnie najczęściej faktycznie sa zupy, ale bezmiesne... Co jakis czas gotuje ryż z warzywami a ziemniaki z czymś tam sa tak z raz gora dwa razy w tyg 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Myślta
8 minut temu, Gość gosc napisał:

Tak Polacy nie maja taki przypraw poniewaz one tutaj nie rosna.  Moze zapoznaj sie z geografia kobieto.  NAsze ciala od tysiecy lat sa przystosowane do naszego klimatu i roslin, ktore tutaj rosna i dla nas jest to dobre.  Polacy moga pic mleka przez cale zycie, a w innychh miejscach jest wiele osob, ktore go nie toleruje po zakonczeniu dziecinstwa- regionale roznice....Mnie jak czuje hinduska kuchnie to mdli.  

Zgadza się. Inteligentna osoba również zauważy, że w różnych regionach rosną podobne przyprawy, jakby odpowiedniki. Na przykład Polacy lubią pietruszkę (nać), a ludzie Wschodu kolendrę. My mamy kapustę, a oni pak choi. My podgrzybki, a oni moon. I tak dalej...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Myślta
8 minut temu, Gość gosc napisał:

Tak Polacy nie maja taki przypraw poniewaz one tutaj nie rosna.  Moze zapoznaj sie z geografia kobieto.  NAsze ciala od tysiecy lat sa przystosowane do naszego klimatu i roslin, ktore tutaj rosna i dla nas jest to dobre.  Polacy moga pic mleka przez cale zycie, a w innychh miejscach jest wiele osob, ktore go nie toleruje po zakonczeniu dziecinstwa- regionale roznice....Mnie jak czuje hinduska kuchnie to mdli.  

Zgadza się. Inteligentna osoba również zauważy, że w różnych regionach rosną podobne przyprawy, jakby odpowiedniki. Na przykład Polacy lubią pietruszkę (nać), a ludzie Wschodu kolendrę. My mamy kapustę, a oni pak choi. My podgrzybki, a oni moon. I tak dalej...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Myślta
8 minut temu, Gość gosc napisał:

Tak Polacy nie maja taki przypraw poniewaz one tutaj nie rosna.  Moze zapoznaj sie z geografia kobieto.  NAsze ciala od tysiecy lat sa przystosowane do naszego klimatu i roslin, ktore tutaj rosna i dla nas jest to dobre.  Polacy moga pic mleka przez cale zycie, a w innychh miejscach jest wiele osob, ktore go nie toleruje po zakonczeniu dziecinstwa- regionale roznice....Mnie jak czuje hinduska kuchnie to mdli.  

Zgadza się. Inteligentna osoba również zauważy, że w różnych regionach rosną podobne przyprawy, jakby odpowiedniki. Na przykład Polacy lubią pietruszkę (nać), a ludzie Wschodu kolendrę. My mamy kapustę, a oni pak choi. My podgrzybki, a oni moon. I tak dalej...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Myślta
8 minut temu, Gość gosc napisał:

Tak Polacy nie maja taki przypraw poniewaz one tutaj nie rosna.  Moze zapoznaj sie z geografia kobieto.  NAsze ciala od tysiecy lat sa przystosowane do naszego klimatu i roslin, ktore tutaj rosna i dla nas jest to dobre.  Polacy moga pic mleka przez cale zycie, a w innychh miejscach jest wiele osob, ktore go nie toleruje po zakonczeniu dziecinstwa- regionale roznice....Mnie jak czuje hinduska kuchnie to mdli.  

Zgadza się. Inteligentna osoba również zauważy, że w różnych regionach rosną podobne przyprawy, jakby odpowiedniki. Na przykład Polacy lubią pietruszkę (nać), a ludzie Wschodu kolendrę. My mamy kapustę, a oni pak choi. My podgrzybki, a oni moon. I tak dalej...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Myślta
8 minut temu, Gość gosc napisał:

Tak Polacy nie maja taki przypraw poniewaz one tutaj nie rosna.  Moze zapoznaj sie z geografia kobieto.  NAsze ciala od tysiecy lat sa przystosowane do naszego klimatu i roslin, ktore tutaj rosna i dla nas jest to dobre.  Polacy moga pic mleka przez cale zycie, a w innychh miejscach jest wiele osob, ktore go nie toleruje po zakonczeniu dziecinstwa- regionale roznice....Mnie jak czuje hinduska kuchnie to mdli.  

Zgadza się. Inteligentna osoba również zauważy, że w różnych regionach rosną podobne przyprawy, jakby odpowiedniki. Na przykład Polacy lubią pietruszkę (nać), a ludzie Wschodu kolendrę. My mamy kapustę, a oni pak choi. My podgrzybki, a oni moon. I tak dalej...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
Komentujesz jako gość. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

Zaloguj się, aby obserwować  

×