Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gosc

Ciaza z pracodawca

Polecane posty

Gość Gosc

Witam, kilka lat temu związałam się z moim pracodawca , jestem z nim w ciazy, jestem na chorobowym obecnie, niedługo rodze, ale chciałabym wziąć ślub z nim, czy wtedy stracę prawo do pracy u niego i prawo do macierzyńskiego i urlopu wychowawczego? On po ślubie ma obowiązek mnie zwolnić? Czy mogę być zatrudniona ale nie dostanę macierzyńskiego? ( wychodzi mi 1700zl) to więcej niż to co rząd zapewnia kobieto m nie pracującym, gdybym miała się wstrzymać że ślubem z powodów finansowych to do końca macierzyńskiego czy do końca urlopu wychowawczego? To wiele lat, nie chce tak długo czekać, to nasze drugie dziecko

Gość Gosc

Wiele lat? Ten urlop trwa rok, a nie wiele lat... To czemu nie wzieliscie przy 1 dziecku? Dziwne masz pytania. A jakbyś pracowała u męża to jak zachodzisz W ciążę z nim to on musi cię zwolnic? 

Gość Gosc

Urlop wychowawczy trwa chyba 4 lata, bezplatny oczywiscie, ale lata pracy leca i ubezpieczenie jest, a ślubu nie wzięliśmy bo jakoś nie było kiedy,  budowa domu, brak kasy, brak motywacji, a to człowiek za gruby a to za brzydkie włosy, za krótkie, no wasze było jakieś ale, gdy wychodzilismy na prostą, to bach i nie planowana ciąża, teraz już mam w dupie wesele, nie chce już, chce tylko być mężatką a nie panna z gromadka dzieci, ale właśnie tak slyszalam że są przepisy które mówią że mąż nie moze zony zatrudniac , wiec nie wiem co robic, nie chce rezygnowac z pieniedzy bo tego nigdy nie za duzo, 

Gość Gosc
16 minut temu, Gość Gosc napisał:

Urlop wychowawczy trwa chyba 4 lata, bezplatny oczywiscie, ale lata pracy leca i ubezpieczenie jest, a ślubu nie wzięliśmy bo jakoś nie było kiedy,  budowa domu, brak kasy, brak motywacji, a to człowiek za gruby a to za brzydkie włosy, za krótkie, no wasze było jakieś ale, gdy wychodzilismy na prostą, to bach i nie planowana ciąża, teraz już mam w dupie wesele, nie chce już, chce tylko być mężatką a nie panna z gromadka dzieci, ale właśnie tak slyszalam że są przepisy które mówią że mąż nie moze zony zatrudniac , wiec nie wiem co robic, nie chce rezygnowac z pieniedzy bo tego nigdy nie za duzo, 

Serio? Włosy przeszkodą w zawarciu związku małżeńskiego?

Oba Twoje posty są delikatnie mówiąc dziwne...

Gość Gosc

Płatny urlop trwa rok... 

Gość Gosc

Platny urlop macierzyński trwa rok po tym czasie przechodzi się na wieloletni bezpłatny,  wiem bo przecież na nim byłam, w trakcie takiego urlopu zaszlam w ciążę więc musiałam złożyć rezygnację z urlopu i powrócić do pracy na drugi dzień mogłam złożyć zwolnienie lekarskie z powodu ciazy, po tym pójdę na urlop macierzyński i po tym znowu na urlop wychowawczy bezpłatny, a ślub marzył mi się idealny z rozmachem, więc nie brałam go jeśli moja wizja nie mogła być w stu procentach spełniona. Jak już mowilam już mi na tym nie zależy, bo zanim znowu wrócę do formy po ciazy itp, zanim będę mogła odkładać pieniądze bo wydatki teraz nowe to już będę i tak za stara, więc już nie chce, ok dzięki za odpowiedzi, widzę też nie jesteście w temacie, więc wybiorę się do radcy prawnego w takim razie bo dowiedzieć się jak to jest, 

Gość Gosc

No to skoro wiesz, ze wieloletni jest bez płatny to czemu mówisz, ze wiele lat będziesz musiala czekac, wystarczy poczekac rok, a później wsiąść ślub. Raczej nie będzie musiał cię zwolnic z powodu bezpłatnego... Bo w takim razie na logikę, by wychodziło na to, ze mąż nie ma prawa zatrudnić żony. A ile jest firm w których pracuje i mąż i żona? Jedyne co to firma może wtedy należeć też do ciebie, ale tego nie wiem, skoro ja miał przed ślubem. Idź i się zapytaj. 

Gość Gosc

No  właśnie o to się rozchodzi że podobno mąż nie moze zatrudniac żony bo ta będzie miała odkładanie składki z ZUS na emeryturę jeśli zrobi sobie kilka dzieci, a nie będzie w rzeczywistości pracować 

Gość Gosc

To przez rok nie bierz jeszcze ślubu, żeby mieć ta kasę, w tym czasie powrocisz do formy itd. A po roku weź ślub, bo i tak jest bezpłatny, wiec żadna różnica. 

Gość Gosc

A później możesz być współpracownikiem od męża. Albo po prostu iść do innej pracy. 

Gość Gosc

Wspólnikiem* sorki